Rafał Malach Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Jestem początkujący i jak to bywa z żółtodziobami są częste problemy i pytania(nawet bezsensowne). Mianowicie słyszałem że na lato nie dodaje się gorczycy do kiełbasy tylko kolendrę. Wie ktoś dlaczego????? Czy to czasami nonsens?!?!?!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Ja dodaję gorczyce do kiełbas nie patrząc na porę roku i nic się nie dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Ja dodaję gorczyce do kiełbas Ja dodaję również , około 1-1,5g/kg masy . Jednak nie jest to systematycznie i nie związane z porą roku . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Przez reakcje gorczyca rozkłada sie naglukozy, kwaśny siarczanu potasu i izotiocyjanianu allilui tu można szukać powodu niestosowania lub zmniejszenia dodatku gorczycy latem.Ale myślę, że dzięki możliwości chłodzenia wyrobów problemu nie ma :wink: A kolendrę i tak daje się z umiarem; czym mniej tym lepiej :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.