Maad Posted November 20, 2006 Report Share Posted November 20, 2006 A propos blenderów. Jakie macie modele? O jakiej mocy? Ja się skusilem na shit o nazwie alaska za 30zł. Wyje, śmierdzi rozgrzanym plastkiem, po paru minutach parzy w ręce. Tylko miksować nie chce. Z owocami to sobie jeszcze radzi, ale nie z mięsem. Ma moc 170W i to jest stanowczo za mało. Zastanawiam się nad kupnem czegoś solidniejszego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 20, 2006 Report Share Posted November 20, 2006 Ja używam starego, dokręcanego do miksera Zelmer - niestety lata zrobiły swoje i już się kończyprzydałaby się wiedza co kupić :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted November 20, 2006 Report Share Posted November 20, 2006 A propos blenderów. Jakie macie modele? O jakiej mocy? Ja się skusilem na shit o nazwie alaska za 30zł. Wyje, śmierdzi rozgrzanym plastkiem, po paru minutach parzy w ręce. Tylko miksować nie chce. Z owocami to sobie jeszcze radzi, ale nie z mięsem. Ma moc 170W i to jest stanowczo za mało. Zastanawiam się nad kupnem czegoś solidniejszego. Ja używam "brauna" 400W, ale są "brauny" 600W. Bardzo dobre maszynki 600W tnie kostki lodu i ma w zestawie pojemnik z nożami. Wada dość drogi. Używam również malaksera Zelmer. Można wykorzystać stare radzieckie maszynki do koktajli być może można kupić na rynkach za parę groszy. Osobiście używam stary elektryczny młynek do kawy do mielenia przypraw. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 20, 2006 Report Share Posted November 20, 2006 Ja używam starego, dokręcanego do miksera ZelmerCzytając forum, to jest nas znacznie więcej, którzy robią podobnie jak Ty i ja. w moim egzemplarzu "rozsypuje się" obudowa, a poza tym staruszek jeszcze nieźle kręci. Przy niezbyt długim jednorazowym używaniu potrafi wspaniale wykutrować farsz (stosując metodę Dziadka). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 20, 2006 Report Share Posted November 20, 2006 Jeżeli melakser "tańszy" to Braun i to 600 W z metalową końcówką - nie ten poprzedni model z plastikową.Niestety koszt podstawowej wersji to koszt 250 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted November 22, 2006 Author Report Share Posted November 22, 2006 Abratek, Bagno, jaką ilość mięsa w rozsądnym czasie, bez zbytniego zagrzania, da radę skutrować taki zelmerek? Zrobi 1kg parówek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 22, 2006 Report Share Posted November 22, 2006 Odpowiadając Maad`owi oraz innym, którzy posiadają podobny sprzęt, a nigdy nie używali go do kutrowania mięsa, chciałbym powiedzieć, że jeden kilogram parówek można spokojnie wykonaćw przeciągu pół godziny, chociaz nigdy nie mierzyłem czasu w trakcie pracy miksera.Oczywiście mięso musi być wcześniej rozdrobnione na najmniejszej siatce jeden raz, a naklepiej dwukrotnie oraz bardzo ważne jest aby poźniej mięso miało około 0 stopnia C. w trakcie kutrowania należy poruszać końcówką tnącą po całym mięsie gdyż bardzo łatwo podnosi się temp. farszu. Istotną rzecza jest jakośc miesa, najlepiej gdy odpowiednio dojrzałe i upeklowane.Spróbuj wykonać farsz z dodatkiem piersi kurczaka, a zobaczysz jakie właściwości wiążące ma taki farsz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 Jak w temacie pytanie do fachowcow jakich mikserow/blenderow uzywacie do miksowania miesa? niesety moj nowo zakupiony blender nie radzi sobie i z wysilku az sie dymi :grin: [ Komentarz dodany przez: abratek: Czw Paź 11, 2007 3:07 pm ] Post scalony z istniejącym wcześniej tematem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 Witam Ja używam Brauna ale wcześniej mielę mięso podmrożone na sitku fi 4 następnie malakser( 10 letni zelmer z misą 2,5 litra) , a na bardzo drobno blender mięso cału czas podmrożone. Braun 600 w potrafi rozbić kostki lodu.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zetes Posted October 12, 2007 Report Share Posted October 12, 2007 Witam!Ja używam blendera BRAUN MR 6550 MCA o mocy 600 W i 15 prędkościach obrotowych plus funkcja turbo. Sprzęt sprawuje się świetnie. Wczoraj wykorzystując pojemnik do rozdrabniania warzyw przerobiliśmy 5 kg. jabłek (spadów) na przecier, który lekko się podgotowało (nie trzeba długo bo jabłka były bardzo rozdrobnione) potem do słoiczków i co otrzymaliśmy - przecier jabłkowy bez konserwantów.Maad, jeśli potrzebujesz więcej info na ten temat to wejdź na stronkę BRAUNA a tam będzie tego multum.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted October 12, 2007 Author Report Share Posted October 12, 2007 Zetes, ja też zdecydowałem się na Brauna. Wybrałem model MR 6550 CA. Używam go od pół roku i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Naprawdę ułatwia pracę w kuchni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 12, 2007 Report Share Posted October 12, 2007 Dzisiaj w Media Markt w Niemczech widziałam Brauna 700 W z metalowa końcówką,...cena 85 e...za wysoka jak dla mnie :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurasa4 Posted December 2, 2007 Report Share Posted December 2, 2007 A ja się pochwale taką maszyną jak termomix. Nie jest tania ale można nią duuuużo zrobić. Pasztety i parówki pierwsza klasa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 2, 2007 Report Share Posted December 2, 2007 Wiem..moja szwagierka ma takową(kosztowała ja ponad 3 tys. pare ładnych lat temu.Ale blender..to troszkę inna bajka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted December 2, 2007 Report Share Posted December 2, 2007 Od miesiąca mam taki: http://www.megamedia.pl/blender-reczny-philips-hr-1372-90.php bez końcówki do piany i bez mniejszego rozdrabniacza 240zł z dostawą. Miksowanie na pasztet wg przepisu Bon air'a nie udało się nim :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 3, 2007 Report Share Posted December 3, 2007 Używam malaksera Ronic Partner: http://www.svet-nakupu.cz/FotoCache/prirodnileciva-cz-fotoadd-ronic-partner-1-jpg-detail-600-1000.jpg moc - 500W, 4000 obr./min. Radzi sobie jako tako z mięsem z dodatkiem 25% wody (lodu). Wodę dodaję jedynie do mięs, tak więc jest mu trochę łatwiej, a tłuszcz miksuję bez użycia wody. Niestety jednorazowy wsad, to 250-300g mięsa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted December 3, 2007 Report Share Posted December 3, 2007 Ja ostatnio nabylem takie cos. http://kitchen.cookery-guide.info/images/content/brands/kenwood-fp920-food-processor.jpg Moc 1000 W, robilem serdelki 2 razy, raz wyszly dobrze, raz "kaszka" ale chyba przegrzalem mieso przy mieleniu przez sitko 2.5mm. Dodaje lodowatej wody, bo kostek lodu lub zmrozonego miesa boje sie dodac ze wzgledu na noze. Wsad jednorazowy 600-700g miesa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 WitamMam zamiar zakupić taką maszynkę chcę popełniać parówki i mortadel na którą nie mogę znaleść przepisuhttp://www.allegro.pl/item536318238_solidny_blender_reczny_bosch_msm_67pe_olszty.htmlco o tym myślicie czy warto?Pzdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Dobra marka a może by tak Polski produkcik w ramach redukcji kryzysu gospodarczego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=543997083i się jeszcze kręci misaalbo takie cudohttp://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Wosiu popierałabym rzeczywiście polską produkcję, najlepiej malakser zelmera ew MPM produkt typ Krystynka ( takowy ozywam od lat , malakser miksuje na pastę wszystko co się da po pięciu latach zmieniłam tylko nóż - a używam go do mięsa i niejednokrotnie miksuję zamrożone owoce na desery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Zależy mi na samym benderze i jego mocy (750W) kombajn jest mi nie potrzebny,zresztą jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.Pzdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Wosiu, w kwestii mortadeli, to wejdź na stronę główną, wciśnij taki czerwony "Szukaj" i dostaniesz kilka wyników z przepisami na mortadelę, m.in.: ART: mortadela włoskaAutor: jacek Woś - Ligawa... ART: mortadela parzona2005-02-18 22:13:44 · dodał: Maxell ART: mortadela wołowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Wosiu nie koniecznie mam blender też i powiem ,że mięso mam lepiej skutrowane malakserem niż blenderem , ale to kwestia wyboru :grin: a tutaj do mięsa wrzucam parę kostek lodu i bez problemu mięso nie przegrzane a pięknie skutrowane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Wosiu mam podobne urządzenie jak ten:http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283 jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza z jego mocy.Bardzo dobrze się sprawuje a i misa jest w miarę duża.A to że mogę wymienić przystawki i zrobić coś innego to moim skromnym zdaniem zaleta a nie wada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Witam Mam zamiar zakupić taką maszynkę chcę popełniać parówki i mortadel na którą nie mogę znaleść przepisu http://www.allegro.pl/item536318238_solidny_blender_reczny_bosch_msm_67pe_olszty.html co o tym myślicie czy warto? Pzdr.Wosiu Blender OK. jeżeli chodzi o moc, pamiętaj tylko że to moc szczytowa przez 5 min, potem musi ostygnąć 30 min. Nie wiem ile chcesz tych parówek popełniać jednorazowo, więc weź to pod uwagę. natomiast ten sprzęt - jego silnik nie jest tak mocno wyzyłowany (większe gabaryty) wiec i może trochę dł. pracować. Wosiu mam podobne urządzenie jak ten: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283 jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza z jego mocy. Bardzo dobrze się sprawuje a i misa jest w miarę duża. A to że mogę wymienić przystawki i zrobić coś innego to moim skromnym zdaniem zaleta a nie wada. Jak zwykle wybór należy do kupującego. A i ww powody należy wziąść pod uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.