Jump to content

Blender


Maad

Recommended Posts

A propos blenderów. Jakie macie modele? O jakiej mocy? Ja się skusilem na shit o nazwie alaska za 30zł. Wyje, śmierdzi rozgrzanym plastkiem, po paru minutach parzy w ręce. Tylko miksować nie chce. Z owocami to sobie jeszcze radzi, ale nie z mięsem. Ma moc 170W i to jest stanowczo za mało. Zastanawiam się nad kupnem czegoś solidniejszego.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 150
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A propos blenderów. Jakie macie modele? O jakiej mocy? Ja się skusilem na shit o nazwie alaska za 30zł. Wyje, śmierdzi rozgrzanym plastkiem, po paru minutach parzy w ręce. Tylko miksować nie chce. Z owocami to sobie jeszcze radzi, ale nie z mięsem. Ma moc 170W i to jest stanowczo za mało. Zastanawiam się nad kupnem czegoś solidniejszego.

Ja używam "brauna" 400W, ale są "brauny" 600W. Bardzo dobre maszynki 600W tnie kostki lodu i ma w zestawie pojemnik z nożami. Wada dość drogi. Używam również malaksera Zelmer. Można wykorzystać stare radzieckie maszynki do koktajli być może można kupić na rynkach za parę groszy. Osobiście używam stary elektryczny młynek do kawy do mielenia przypraw.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ja używam starego, dokręcanego do miksera Zelmer

Czytając forum, to jest nas znacznie więcej, którzy robią podobnie jak Ty i ja. w moim egzemplarzu "rozsypuje się" obudowa, a poza tym staruszek jeszcze nieźle kręci. Przy niezbyt długim jednorazowym używaniu potrafi wspaniale wykutrować farsz (stosując metodę Dziadka).
Link to comment
Share on other sites

Odpowiadając Maad`owi oraz innym, którzy posiadają podobny sprzęt, a nigdy nie używali go do kutrowania mięsa, chciałbym powiedzieć, że jeden kilogram parówek można spokojnie wykonaćw przeciągu pół godziny, chociaz nigdy nie mierzyłem czasu w trakcie pracy miksera.

Oczywiście mięso musi być wcześniej rozdrobnione na najmniejszej siatce jeden raz, a naklepiej dwukrotnie oraz bardzo ważne jest aby poźniej mięso miało około 0 stopnia C. w trakcie kutrowania należy poruszać końcówką tnącą po całym mięsie gdyż bardzo łatwo podnosi się temp. farszu. Istotną rzecza jest jakośc miesa, najlepiej gdy odpowiednio dojrzałe i upeklowane.

Spróbuj wykonać farsz z dodatkiem piersi kurczaka, a zobaczysz jakie właściwości wiążące ma taki farsz.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Witam!

Ja używam blendera BRAUN MR 6550 MCA o mocy 600 W i 15 prędkościach obrotowych plus funkcja turbo. Sprzęt sprawuje się świetnie. Wczoraj wykorzystując pojemnik do rozdrabniania warzyw przerobiliśmy 5 kg. jabłek (spadów) na przecier, który lekko się podgotowało (nie trzeba długo bo jabłka były bardzo rozdrobnione) potem do słoiczków i co otrzymaliśmy - przecier jabłkowy bez konserwantów.

Maad, jeśli potrzebujesz więcej info na ten temat to wejdź na stronkę BRAUNA a tam będzie tego multum.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Używam malaksera Ronic Partner:

 

http://www.svet-nakupu.cz/FotoCache/prirodnileciva-cz-fotoadd-ronic-partner-1-jpg-detail-600-1000.jpg

 

moc - 500W, 4000 obr./min.

 

Radzi sobie jako tako z mięsem z dodatkiem 25% wody (lodu).

Wodę dodaję jedynie do mięs, tak więc jest mu trochę łatwiej, a tłuszcz miksuję bez użycia wody.

 

Niestety jednorazowy wsad, to 250-300g mięsa :(

Link to comment
Share on other sites

Ja ostatnio nabylem takie cos.

http://kitchen.cookery-guide.info/images/content/brands/kenwood-fp920-food-processor.jpg

Moc 1000 W, robilem serdelki 2 razy, raz wyszly dobrze, raz "kaszka" ale chyba przegrzalem mieso przy mieleniu przez sitko 2.5mm.

Dodaje lodowatej wody, bo kostek lodu lub zmrozonego miesa boje sie dodac ze wzgledu na noze.

Wsad jednorazowy 600-700g miesa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Wosiu popierałabym rzeczywiście polską produkcję, najlepiej malakser zelmera ew MPM produkt typ Krystynka ( takowy ozywam od lat , malakser miksuje na pastę wszystko co się da po pięciu latach zmieniłam tylko nóż - a używam go do mięsa i niejednokrotnie miksuję zamrożone owoce na desery.
Link to comment
Share on other sites

Wosiu, w kwestii mortadeli, to wejdź na stronę główną, wciśnij taki czerwony "Szukaj" i dostaniesz kilka wyników z przepisami na mortadelę, m.in.:

 

ART: mortadela włoska

Autor: jacek Woś - Ligawa...

 

ART: mortadela parzona

2005-02-18 22:13:44 · dodał: Maxell

 

ART: mortadela wołowa

Link to comment
Share on other sites

Wosiu mam podobne urządzenie jak ten:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283

 

jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza z jego mocy.

Bardzo dobrze się sprawuje a i misa jest w miarę duża.

A to że mogę wymienić przystawki i zrobić coś innego to moim skromnym zdaniem zaleta a nie wada.

Link to comment
Share on other sites

Witam

Mam zamiar zakupić taką maszynkę chcę popełniać parówki i mortadel na którą nie mogę znaleść przepisu

http://www.allegro.pl/item536318238_solidny_blender_reczny_bosch_msm_67pe_olszty.html

co o tym myślicie czy warto?

Pzdr.Wosiu

Blender OK. jeżeli chodzi o moc, pamiętaj tylko że to moc szczytowa przez 5 min, potem musi ostygnąć 30 min.

Nie wiem ile chcesz tych parówek popełniać jednorazowo, więc weź to pod uwagę.

 

 

 

natomiast ten sprzęt - jego silnik nie jest tak mocno wyzyłowany (większe gabaryty) wiec i może trochę dł. pracować.

 

Wosiu mam podobne urządzenie jak ten:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283

 

jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza z jego mocy.

Bardzo dobrze się sprawuje a i misa jest w miarę duża.

A to że mogę wymienić przystawki i zrobić coś innego to moim skromnym zdaniem zaleta a nie wada.

Jak zwykle wybór należy do kupującego.

A i ww powody należy wziąść pod uwagę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...