Jump to content

Lodówka czy szafa chłodnicza

arkadiusz

Recommended Posts

Moim zdaniem lepsza lodówka. Między innymi dlatego, że prawie każda ma jakiś

mały zamrażalnik w którym można w razie potrzeby lekko zmrozić np. tłuszcz przed

mieleniem lub mieso przed kutrowaniem.

Witam.

Zdecydowanie polecam chłodziarkę czyli szafę chłodniczą.

Korzystam ze starej ruskiej lodówki i mam taki problem, że zamrażalnik mocno chłodzi.

Aby uzyskać temperaturę 4 do 8 stopni muszę wkładać kartonowe przegrody pod zamrażalnik a lodówkę włączać na 15 minut co 2-3 godziny.

Bez tego ma zero stopni.

Drugim problemem jest konieczność regulacji na jednym agregacie.

Nawet jeżeli w chłodziarko-zamrażarce nie ma problemu ze zbyt mocnym schładzaniem - tak jak u mnie - to z jednej strony chcesz utrzymać dość wysoka temperaturę dla mięsa w części chłodniczej (4 do 8 ), a jednocześnie niską w zamrażalniku bo coś chcesz zamrozić.

Dlatego kupiłem na Allegro chłodziarkę Premiere. To polska Amica pod marką na rynek niemiecki. Powystawowa z 6 miesięczna gwarancją za pół ceny. Jestem bardzo zadowolony. Przymierzam się do zakupu kolejnej chłodziarki oraz zamrażarki szufladowej.

Dla mnie przy peklowaniu 40 - 50 kg mięsa to optymalne rozwiązanie.

W chłodziarce jest jedna półka więcej.

Zdecyduj mądrze... :-)

Co bardzej przydatne dla naszych potrzeb.Lodówka czy szafa chłodnicza .?.Poproszę o radę.Ja skłaniam się ku szfie ,ale może to zły wybór.Mam na oku taką o zakresie temp. 1 -7C

Może od początku.

Lodówka i szafa chłodnicza to, to samo.

Różnią się nazwą handlową.

Lodówki użytkuje się w domu, a szafę chłodniczą w kuchni np. restauracji, sklepie itd.

Mają jednak różnicę konstrukcyjna, a mianowicie agregat.

Lodówki przemysłowe maja po prostu silniejszy, no bo ich użytkowanie jest intensywniejsze.

Osobiście mam lodówkę (szafę chłodniczą) se sklepu, taką jaką znacie z napojami – szklane drzwi.

Wchodzą do niej dwa kegi po 50 litrów które przerobiłem na naczynia do peklowania.

Zachowałem również raszki (półki) do peklowania na sucho, lub do przechowywania mięsa / wędzonek.

Przerobiłem sobie również termostat elektroniczny.

No i lodówki przemysłowe mają już w standardzie termo obieg, który ułatwia / przyśpiesza schładzanie i wyrównuje temperaturę w całej szafie.

Z powodów ww osobiście proponuje lodówkę przemysłową / szafę chłodniczą, i pisze to nie jako teoretyk, tylko jako użytkownik

Aby uzyskać temperaturę 4 do 8 stopni muszę wkładać kartonowe przegrody pod zamrażalnik a lodówkę włączać na 15 minut co 2-3 godziny.

Bez tego ma zero stopni.

Kup sobie termostat elektroniczny ( koszt od 30 do 150 zł) na allegro i do podłącz, jak nie wiesz co i jak to pisz to pomogę.

• 2 months later...

Nie nie kupiłem bo mnie sprzedający zrobił w konia i sprzedał komuś innemu.

.

No to nieładnie zrobił. Na aukcjach można wypatrzeć niedrogą witrynę , ostatnio nawet taka była , coś około 300 zł , ale tylko odbiór osobisty. Za daleko było.

Pozdrawiam . Radek.