Jump to content

Lodówka czy szafa chłodnicza


arkadiusz

Recommended Posts

Moim zdaniem lepsza lodówka. Między innymi dlatego, że prawie każda ma jakiś

mały zamrażalnik w którym można w razie potrzeby lekko zmrozić np. tłuszcz przed

mieleniem lub mieso przed kutrowaniem.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Zdecydowanie polecam chłodziarkę czyli szafę chłodniczą.

Korzystam ze starej ruskiej lodówki i mam taki problem, że zamrażalnik mocno chłodzi.

Aby uzyskać temperaturę 4 do 8 stopni muszę wkładać kartonowe przegrody pod zamrażalnik a lodówkę włączać na 15 minut co 2-3 godziny.

Bez tego ma zero stopni.

Drugim problemem jest konieczność regulacji na jednym agregacie.

Nawet jeżeli w chłodziarko-zamrażarce nie ma problemu ze zbyt mocnym schładzaniem - tak jak u mnie - to z jednej strony chcesz utrzymać dość wysoka temperaturę dla mięsa w części chłodniczej (4 do 8 ), a jednocześnie niską w zamrażalniku bo coś chcesz zamrozić.

Dlatego kupiłem na Allegro chłodziarkę Premiere. To polska Amica pod marką na rynek niemiecki. Powystawowa z 6 miesięczna gwarancją za pół ceny. Jestem bardzo zadowolony. Przymierzam się do zakupu kolejnej chłodziarki oraz zamrażarki szufladowej.

Dla mnie przy peklowaniu 40 - 50 kg mięsa to optymalne rozwiązanie.

W chłodziarce jest jedna półka więcej.

Zdecyduj mądrze... :-)

Link to comment
Share on other sites

Co bardzej przydatne dla naszych potrzeb.Lodówka czy szafa chłodnicza .?.Poproszę o radę.Ja skłaniam się ku szfie ,ale może to zły wybór.Mam na oku taką o zakresie temp. 1 -7C

Może od początku.

Lodówka i szafa chłodnicza to, to samo.

Różnią się nazwą handlową.

Lodówki użytkuje się w domu, a szafę chłodniczą w kuchni np. restauracji, sklepie itd.

Mają jednak różnicę konstrukcyjna, a mianowicie agregat.

Lodówki przemysłowe maja po prostu silniejszy, no bo ich użytkowanie jest intensywniejsze.

Osobiście mam lodówkę (szafę chłodniczą) se sklepu, taką jaką znacie z napojami – szklane drzwi.

Wchodzą do niej dwa kegi po 50 litrów które przerobiłem na naczynia do peklowania.

Zachowałem również raszki (półki) do peklowania na sucho, lub do przechowywania mięsa / wędzonek.

Przerobiłem sobie również termostat elektroniczny.

No i lodówki przemysłowe mają już w standardzie termo obieg, który ułatwia / przyśpiesza schładzanie i wyrównuje temperaturę w całej szafie.

Z powodów ww osobiście proponuje lodówkę przemysłową / szafę chłodniczą, i pisze to nie jako teoretyk, tylko jako użytkownik

 

Aby uzyskać temperaturę 4 do 8 stopni muszę wkładać kartonowe przegrody pod zamrażalnik a lodówkę włączać na 15 minut co 2-3 godziny.

Bez tego ma zero stopni.

Kup sobie termostat elektroniczny ( koszt od 30 do 150 zł) na allegro i do podłącz, jak nie wiesz co i jak to pisz to pomogę.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Nie nie kupiłem bo mnie sprzedający zrobił w konia i sprzedał komuś innemu.

.

No to nieładnie zrobił. Na aukcjach można wypatrzeć niedrogą witrynę , ostatnio nawet taka była , coś około 300 zł , ale tylko odbiór osobisty. Za daleko było.

Pozdrawiam . Radek.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...