Jump to content

Nieudane efekty uzycia szynkowarki :(


qba

Recommended Posts

Witajcie

 

Kupilem sobie czeska szynkowarke i zrobilem pierwsze wypieki ;)

Niestety efekty raczej takie sobie...

 

Dwie proby to szynka pokrojona w kawalki,

przyprawiona na dwa sposoby.

Efekt byl sredni - mieso suchawe, chyba szynka

nie jest najlepszym wsadem do "szynkowara" ;)

 

Trzecia proba to boczek przyprawiony, zwiniety

w rulon i wsadzony do szynkowara w worku do pieczenia.

 

Boczek byl dosc dobry, choc sprzezyna go chyba troche

za mocno docisnela i stracil sporo wilgoci. Po otwarciu

maszyny okazalo sie, ze u gory jest <> 2cm smalcu,

potem malo apetyczna woda, a pod blacha boczek wlasciwy ;)

 

W zwiazku z powyzszym prosze o wskazowki doswiadczonych,

na co uwazac, zeby efekty byly lepsze?

 

Pierwsze co zmienie to mieso - przetestuje karkowke.

Druga sprawa to dluzsze peklowanie - minimum kilka

dni w soli peklowniczej i przyprawach.

Trzecia to mniejsze porcje - wydaje mi sie, ze 0.5kg

bedzie w sam raz - mieso nie bedzie zbyt scisniete.

 

No i chyba dodam zelatyny. Ile dac na 0.5kg miesa?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

wieprzowe mięso – 1-1,2 kg

sól - 25 g

cukier puder - łyżeczka płaska od herbaty

woda - 0,1 l

Świeże mięso kroimy w większe kawałki , cukier i sól rozpuszczamy w 0,1 l wody i otrzymanym roztworem zalewamy mięso. Bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy mięso. Teraz wkładamy mięso do woreczka, który umieściliśmy w walcu. Robimy to bardzo starannie, warstwami wkładając mięso, każdą warstwę ugniatamy, bacząc, aby nie pozostawiać powietrza. Kiedy już wypełniliśmy walec, przygniatamy mięso talerzykiem, na talerzyk zakładamy sprężynę i dociskamy trójramiennym zaworem. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie gotujemy w garnku z wodą w temp. ok 80 0C.

według tego przepisu prababci Ani wykonałem już kilkanaście produkcji i za kazdym razem efekt jest naprawdę rewelacyjny, nie dodaje żelatyny a kawałki mięska rozbijam tłuczkiem do mięsa , za każdym razem blok jest jednolity, związany. Nie mam szynkowara robie szynkę w garczku dociskanym pokrywką . do garka wkładam zwykły woreczek HDPE odpowiedniej wielkości a w nim mięsko i na 2 dni do lodówki, garnek nie może byc zatopiony w wodzie podczas gotowania, tylko zanużony w kąpieli wodnej około 2-3cm poniżej górnego brzegu garnka.

Link to comment
Share on other sites

qba: prawdopodobnie gotowałeś w zbyt wysokiej temepraturze, albo gotowałes za długo, dlatego szynka wyszła zbyt sucha. Optymalna temperatura to 80 stopni i 2 godziny gotowania (dla typowego czeskiego szynkowaru do którego wchodzi ok 1-1,2 kg. mięsa)...
Link to comment
Share on other sites

Vtec napisał juz wszystko co trzeba :)

Nic dodać, nic ująć.

Ale niech Cię pierwsze próby nie zniechecają.

- życzę powwodzenia

Dziekuje :)

 

Tez mi sie wydaje, ze zagotowalem miesko.

Kupie sobie termometr ;)

 

Pozdrawiam

 

q

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Strampek, jeśli mięso będzie potraktowane tylko solą to kolor szynki będzie szary. Natomiast zapeklowanie mięsa mieszanką soli i saletry (lub soli peklowej) da w efekcie piękny różowy kolorek.

Smak szynki w obu przypadkach pozostaje taki sam.

Dawniej robiłam szynkę z szynkowarki wg czeskiego przepisu, czyli bez saletry, ale odkąd pogłębiłam swoją wiedzę na temat peklowania, robię szynkę z mięsa peklowanego, najczęściej z łopatki.

Wielu forumowiczów eksperymentuje z różnym mięsem i są to próby udane.

Poczytaj przepisy, znajdziesz wiele informacji i dobrych rad.

Nie rezygnuj z prób, następne będą lepsze :-)

 

pozdrawiam serdecznie

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za rady i wsparcie.

Zaczynam szukać odpowiedniego naczynia i robię.

Ale najpierw chcę zrobić kaszankę.Dawno już nie jadłem. Ta ostatnia ze sklepu była poprostu paskudna. Od dwóch lat nie jadłem wędliny ze sklepu. Sam robię coraz lepiej.(oczywiście z Waszą pomocą)Ale mam frajdę z roboty i oczywiście z jedzenia!

Link to comment
Share on other sites

docisk zrobiłem ze szkła.U znajomego szklarza zamówiłem kółko o średnicy115mm (pojemnik ma 120mm) ze szkła gr 6mm

Najpierw obciążałem to słoikiem wypełnionym nakrętkami,potem wywierciłem 4 otwory fi 5mm w zamkniętym pojemniku,poprzez wieczko i pojemnik.Za pomocą 4 śrubek M5 blokuję wieczko po włożeniu wsadu mięsnego,płytki szklanej i sprężyny.Sprężyne najpierw zrobiłem z drutu stalowego fi5.Troche rdzewiała,ale mięso i tak jest we woreczku.Ostatnio kupiłem w Castoramie pręcik fi5 a raczej M5, bo to jest taka długa ,metrowa śrubka (koszt ok 7zł)Z niej zwinąłem sprężyneNierdzewka jest krucha!!!Uważaj przy zwijaniu,zwijaj o większej średnicy,bedzie ,,łagodniejsza"

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam!

Dzięki! Jadę do Real-a i na złom. Tam powinienem wyszukać coś odpowiedniego.

I do roboty! Będzie się działo!

Zajrzyj na adres, krótko opisałem moje pierwsze (bardzo udane) boje z szynkowarką

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=623#623

 

Dzisiaj zaczynam peklować kolejną porcję łopatki :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...