Jump to content

Nowe nazwy

DZIADEK

Recommended Posts

DZIADEK, Może tak zostało napisane z rozpędu. Często w opisach czytam "większa połowa" lub " mniejsza połowa" Połowa to zawsze polowa. Powinno być większa lub mniejsza cześć. Zapewne co innego było na myśli. A może autor nie ma pojęcia co to jest ścięgniste!

Nie spotkałem sie z takim nazewnictwem ale podejrzewam ze chodzi tu o rodzaje mięśni z łopatki. Równie dobrze może być łopatka chuda i tłusta, jasna i ciemna,żylasta i nieżylasta.... Tak wiec To tylko niefachowe określenia stosowane przede wszystkim przez wybrednych klientów ,szukających miodu w d.... ,w marketach i nie tylko.;

Jak ktoś kamieniami na szkołę rzuca to tak klasyfikuje mięso :sad:

Zastanawiam się, co by było bardziej denerwujące? :grin:

Praktyki opisywane w tym temacie,

czy nadmierna skrupulatność,

przejawiająca się w szczegółowym nazewnictwie łacińskim? :grin:

Prawda jest taka, ze powoli nazewnictwo się zmienia.

• 4 weeks later...

Chciałem kiedyś na ryneczku kupić mięsień półbłoniasty na szyneczke, na to sprzedawca pokazał mi różne mięśnie z rozbioru nogi i kazał wybierać ja mu na to że się nie znam , to wtedy poprosił swego ojca o pomoc (ojciec na zapleczu przeprowadzał rozbiór półtuszy).

Po usłyszeniu zamówienia, popatrzał na mnie jak na wariata i powiedział że pracuje w mięsie od 1962r ale o czymś takim nie słyszał, on wie że mięśnie szynki to zrazowe górne , zrazowe dolne, ligawka , orzeszek.

Wybrałem zrazowe dolne, ale nie wiem cz o to mi chodziło.

• 2 weeks later...

a ja sie spotkałem z Takim nazewnictwem

jedynka ciemna i jedynka jasna używał takich nazw główny technolog w jednym z zakładów mięsnych . Ta jedynka w zależności od rodzaju była rożnie wykorzystywana. Czy to ,,nowe nazwy??

Nie nowe nazwy. Dawniej przy produkcji "naszego hitu eksportowego"-polish ham, właśnie w ten sposób selekcjonowano mięśnie, na ciemne i jasne.

Widocznie coś pozostało technologowi z nauki oraz przeznaczenia na odpowiednie gatunki wyrobów.

Więcej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=60

• 3 weeks later...

Nie wiem czy ktoś się z tym spotkał,ale widzialam w mięsnym 'wędlinę' pod nazwą ''Ogonówka drobiowa'' :shock: ciekawe kto to wymyślił :lol:

hahaha dobre :wink:

ja spotkałem się z "żeberka po diabelsku z kurczaka" :devil: brzmi to trochę jak ktoś kiedyś w barze poprosił " orandzius ...jabłkowy" :grin: