DZIADEK Posted June 4, 2010 Report Share Posted June 4, 2010 Przeglądając internet można wiele się nauczyć i tak na jednym szacownym forum uświadomiono mnie że mamy łopatkę ścięgnistą i łopatkę nieścięgnistą .Poprosił bym o wyjaśnienie co to jest. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 5, 2010 Report Share Posted June 5, 2010 DZIADEK, Może tak zostało napisane z rozpędu. Często w opisach czytam "większa połowa" lub " mniejsza połowa" Połowa to zawsze polowa. Powinno być większa lub mniejsza cześć. Zapewne co innego było na myśli. A może autor nie ma pojęcia co to jest ścięgniste! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted June 5, 2010 Report Share Posted June 5, 2010 Nie spotkałem sie z takim nazewnictwem ale podejrzewam ze chodzi tu o rodzaje mięśni z łopatki. Równie dobrze może być łopatka chuda i tłusta, jasna i ciemna,żylasta i nieżylasta.... Tak wiec To tylko niefachowe określenia stosowane przede wszystkim przez wybrednych klientów ,szukających miodu w d.... ,w marketach i nie tylko.; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 7, 2010 Report Share Posted June 7, 2010 na jednym szacownym forum uświadomiono mnie że mamy łopatkę ścięgnistą i łopatkę nieścięgnistąJak ktoś kamieniami na szkołę rzuca to tak klasyfikuje mięso :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Jak ktoś kamieniami na szkołę rzuca to tak klasyfikuje mięso :sad:Zastanawiam się, co by było bardziej denerwujące? :grin: Praktyki opisywane w tym temacie, czy nadmierna skrupulatność, przejawiająca się w szczegółowym nazewnictwie łacińskim? :grin: Prawda jest taka, ze powoli nazewnictwo się zmienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted July 8, 2010 Report Share Posted July 8, 2010 Chciałem kiedyś na ryneczku kupić mięsień półbłoniasty na szyneczke, na to sprzedawca pokazał mi różne mięśnie z rozbioru nogi i kazał wybierać ja mu na to że się nie znam , to wtedy poprosił swego ojca o pomoc (ojciec na zapleczu przeprowadzał rozbiór półtuszy).Po usłyszeniu zamówienia, popatrzał na mnie jak na wariata i powiedział że pracuje w mięsie od 1962r ale o czymś takim nie słyszał, on wie że mięśnie szynki to zrazowe górne , zrazowe dolne, ligawka , orzeszek.Wybrałem zrazowe dolne, ale nie wiem cz o to mi chodziło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 8, 2010 Report Share Posted July 8, 2010 Chciałem kiedyś na ryneczku kupić mięsień półbłoniasty na szyneczke Należało poprosiś, o "zrazową górną". Wybrałem zrazowe dolne Kupiłeś mięsień dwugłowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted July 8, 2010 Report Share Posted July 8, 2010 Dziękuję kol.Bagno, teraz będę mądrzejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 a ja sie spotkałem z Takim nazewnictwem jedynka ciemna i jedynka jasna używał takich nazw główny technolog w jednym z zakładów mięsnych . Ta jedynka w zależności od rodzaju była rożnie wykorzystywana. Czy to ,,nowe nazwy?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 a ja sie spotkałem z Takim nazewnictwem jedynka ciemna i jedynka jasna używał takich nazw główny technolog w jednym z zakładów mięsnych . Ta jedynka w zależności od rodzaju była rożnie wykorzystywana. Czy to ,,nowe nazwy??Nie nowe nazwy. Dawniej przy produkcji "naszego hitu eksportowego"-polish ham, właśnie w ten sposób selekcjonowano mięśnie, na ciemne i jasne. Widocznie coś pozostało technologowi z nauki oraz przeznaczenia na odpowiednie gatunki wyrobów. Więcej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=60 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted August 7, 2010 Author Report Share Posted August 7, 2010 Nowo otwarty sklep i perełki w nazewnictwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 7, 2010 Report Share Posted August 7, 2010 A schab wołowy bez kości jaki tani. :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted August 13, 2010 Report Share Posted August 13, 2010 Nie wiem czy ktoś się z tym spotkał,ale widzialam w mięsnym 'wędlinę' pod nazwą ''Ogonówka drobiowa'' :shock: ciekawe kto to wymyślił :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emil Posted August 13, 2010 Report Share Posted August 13, 2010 Nie wiem czy ktoś się z tym spotkał,ale widzialam w mięsnym 'wędlinę' pod nazwą ''Ogonówka drobiowa'' :shock: ciekawe kto to wymyślił :lol: hahaha dobre :wink: ja spotkałem się z "żeberka po diabelsku z kurczaka" :devil: brzmi to trochę jak ktoś kiedyś w barze poprosił " orandzius ...jabłkowy" :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted August 14, 2010 Report Share Posted August 14, 2010 albo trochę z innej beczki : "Sok wiśniowy z aronii " :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted August 14, 2010 Report Share Posted August 14, 2010 Cytat z kabaretu ''...A z kota robimy kisiel i ciastka...'' :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts