Jump to content

Nowe nazwy


DZIADEK

Recommended Posts

DZIADEK, Może tak zostało napisane z rozpędu. Często w opisach czytam "większa połowa" lub " mniejsza połowa" Połowa to zawsze polowa. Powinno być większa lub mniejsza cześć. Zapewne co innego było na myśli. A może autor nie ma pojęcia co to jest ścięgniste!
Link to comment
Share on other sites

Nie spotkałem sie z takim nazewnictwem ale podejrzewam ze chodzi tu o rodzaje mięśni z łopatki. Równie dobrze może być łopatka chuda i tłusta, jasna i ciemna,żylasta i nieżylasta.... Tak wiec To tylko niefachowe określenia stosowane przede wszystkim przez wybrednych klientów ,szukających miodu w d.... ,w marketach i nie tylko.;
Link to comment
Share on other sites

Jak ktoś kamieniami na szkołę rzuca to tak klasyfikuje mięso :sad:

Zastanawiam się, co by było bardziej denerwujące? :grin:

 

Praktyki opisywane w tym temacie,

czy nadmierna skrupulatność,

przejawiająca się w szczegółowym nazewnictwie łacińskim? :grin:

 

Prawda jest taka, ze powoli nazewnictwo się zmienia.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Chciałem kiedyś na ryneczku kupić mięsień półbłoniasty na szyneczke, na to sprzedawca pokazał mi różne mięśnie z rozbioru nogi i kazał wybierać ja mu na to że się nie znam , to wtedy poprosił swego ojca o pomoc (ojciec na zapleczu przeprowadzał rozbiór półtuszy).

Po usłyszeniu zamówienia, popatrzał na mnie jak na wariata i powiedział że pracuje w mięsie od 1962r ale o czymś takim nie słyszał, on wie że mięśnie szynki to zrazowe górne , zrazowe dolne, ligawka , orzeszek.

Wybrałem zrazowe dolne, ale nie wiem cz o to mi chodziło.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

a ja sie spotkałem z Takim nazewnictwem

jedynka ciemna i jedynka jasna używał takich nazw główny technolog w jednym z zakładów mięsnych . Ta jedynka w zależności od rodzaju była rożnie wykorzystywana. Czy to ,,nowe nazwy??

Nie nowe nazwy. Dawniej przy produkcji "naszego hitu eksportowego"-polish ham, właśnie w ten sposób selekcjonowano mięśnie, na ciemne i jasne.

Widocznie coś pozostało technologowi z nauki oraz przeznaczenia na odpowiednie gatunki wyrobów.

Więcej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=60

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nie wiem czy ktoś się z tym spotkał,ale widzialam w mięsnym 'wędlinę' pod nazwą ''Ogonówka drobiowa'' :shock: ciekawe kto to wymyślił :lol:

 

hahaha dobre :wink:

 

ja spotkałem się z "żeberka po diabelsku z kurczaka" :devil: brzmi to trochę jak ktoś kiedyś w barze poprosił " orandzius ...jabłkowy" :grin:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...