DARIOPS Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 Witam! Na początku chciałem podziękować wszystkim, za to co robicie na tej stronce. To dzięki Wam ja i moja rodzina poznaliśmy smak wędlin z tej lepszej strony. :thumbsup: Moje pytanie może części z Was wydać się naiwne ale kto pyta nie błądzi. :wink: Chodzi mianowicie o to, czy i w jaki sposób naostrzyć nóż do maszynki do mięsa Zelmer.Czy jest sens ostrzyć nożyk , czy lepiej dać sobie spokój i kupić nowy. :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 Jest sens :wink: ale daj to zrobić fachowcom , na odpowiednim sprzęcie (wiem ,że to nazywa się ostrzałka magnesówka) . A i jak sitka to i koniecznie nożyk . W innym przypadku to tak jakbyś naostrzył tylko jedną stronę nożyczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 Witaj DARIOPS ! Co Ci przyszło do głowy aby wyrzucać tępe nożyki (pokaż to miejsce to ja je podniosę)?Nożyki się ostrzy, ale nie tylko nożyki, aby maszynka dobrze mieliła trzeba naostrzyć też sitko, są zazwyczaj w AGD punkty dorabiania kluczy i w tych punktach zazwyczaj ostrzą teżnożyki i sitka.Ja ostrzę sobie sam, wystarczy mieć wiertarkę stołową, do uchwytu montuje się drewniany kołek, który opiera się o nożyk lub sitko a to z kolei leży na boku drobnoziarnistej tarczy szlifierskiej, uruchamiamy wiertarkę na max. obrotach i lekko dociskając szlifujemy.Mnie to wystarcza , punkty biorą zwykle 10zł za szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIOPS Posted June 11, 2010 Author Report Share Posted June 11, 2010 Dzięki za odpowiedzi. Tak myślałem , że można to naostrzyć ale wolałem zapytać. Pozostaje mi tylko znaleźć punkt gdzie to robią, bo wiertarki stołowej nie mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 Taka jest różnica pomiędzy nowym a zużytym nożykiem (to akurat do 10) Jeżeli twój jest tak mocno zużyty to możesz zastanawiać się nad zakupem jednak nowego lub ostrzeniem jeżeli nie aż tak to się nie zastanawiaj tylko daj naostrzyć! Oczywiście komplet, nożyk i sitka, tak jak Henio mówił najlepiej na magnesówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 Witam, ostatnio ostrzyłem wszystkie sitka i nożyki u fachury na magnesówce. To co się działo z mięsem przed ostrzeniem sprzętu nazwałbym gnieceniem z rozrywaniem, a teraz mięsko nie jest ściśnięte, tylko ładnie pocięte. PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 wiem ,że to nazywa się ostrzałka magnesówkaTak naprawdę to się nazywa szlifierka do płaszczyzn. I ma roboczy stół magnetyczny (a w zasadzie elektromagnetyczny) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuberek Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 Witam . Poszukaj wśród znajomych dobrego fachmana z dobrą "magnetką" , a jakby Ci się udało przekonać dobrym swoim wyrobem - to będzie to . Wszelkie inne rozwiązania to jest nieporozumienie , ale próbować trzeba . Pozdrawiam zuberek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIOPS Posted July 24, 2010 Author Report Share Posted July 24, 2010 Nożyk i sitka naostrzone. Całość kosztowała mnie 10,- złotych.Po tej operacji wyglądają zupełnie inaczej. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Nie ma to jak sprzęt własny do ostrzenia, radziecki bo radziecki, prądu nie pobiera, a śmiga ino się iskry sypią :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Chyba do zastosowania na bezludnej wyspie.Magnesówka i tylko magnesówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Chyba do zastosowania na bezludnej wyspieA wybierasz się :question: :grin: :grin: Ta na korbkę na moje potrzeby w sam raz, do Zelmera pasi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 :grin: Właśnie jestem na bezludziu i nie bądż uparty i spróbuj na magnesówce to zobaczysz jaka jest różnica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Aruś, nie jestem uparty :smile: dużo nie mielę więc ta szlifiereczka mi w zupełności wystarcza :smile: spróbuj na magnesówce to zobaczysz jaka jest różnicaZapewne tak, jak będę miał lepszy sprzęt do mielenia to będę dawał do ostrzenia na magnesówce :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Kolego może i Twój sprzęt śmiga ale moim zdaniem dobrze noży na nim nie naostrzysz. A o siatkach do maszynki to nie wspomnę. Tak jak wcześniej wspomnieli koledzy tylko magnesówka nadaje się do ostrzenia takich rzeczy i ostrzy je fantastycznie.Wyrówna po całości i pod odpowiednim kątem. U mnie ostrzenie noży i siatki na magnesówce kosztuje 10 zł., a mam 7 siatek i 4 noże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 W moim rejonie to nawet nie bardzo wiem czy można gdzieś naostrzyć magnesówką. Jeszcze raz napiszę, że na moje potrzeby na dzień dzisiejszy wystarcza to co mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 bo nawet kozik "przepalisz"Heniu, zwróć uwagę, że ona ma napęd ręczny. Tak, że raczej niczego nią nie przepali :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Prawda jak to zwykle bywa ukryta jest w szczegółach. Ponowne ostrzenie noży i sitek ma sens tylko wtedy gdy wyjściowy towar jest głęboko utwardzany.Jeśli ostrzymy płytko utwardzane sitka czy noże, to można to porównać do ostrzenia plasteliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 tylko magnesówka nadaje się do ostrzenia takich rzeczy i ostrzy je fantastycznie.Wyrówna po całości i pod odpowiednim kątem.Tu bym się nie zgodził. Do wyrównania powierzchni płyta traserska, sproszkowany korund i olej. Ciekawi mnie jak umocujesz nóż na magnesówce do wyrobienia kąta? Prędzej na szlifierce do frezów. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 Ciekawi mnie jak umocujesz nóż na magnesówce do wyrobienia kąta? Prędzej na szlifierce do frezów. Pzdr. Zależy jaki nóż?? jedno strony,dwustronny, z wymiennymi ostrzami,kubełkowe,do maszynki czy do wilka??Poza tym kat musi być taki aby nóż przylegał cala swoja powierzchnia do siatki czyli pod katem prostym.Kiedyś zawoziłem noże i siatki do ostrzenia na listkach czy pasku ale od kiedy spróbowałem noże naostrzone magnesóweczka to inaczej nie ostrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 Płaszczyznę przylegania noża do siatki naostrzysz na magnesówce o ile elektromagnes utrzyma nożyk. Mi chodziło o drugą część ostrza nożyka.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 A czy widziałeś magnesowke i jak sie na niej ostrzy?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 Widziałem, nawet nożyk mi kiedyś ze stołu wyrwało w trakcie "ostrzenia". Dobrze, że nikt blisko nie stał. Dlatego, że znam taką maszynę polecam ostrzenie ręczne lub na sprzętach przeznaczonych do ostrzenia takich elementów jak sito i nożyk. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 Ja zaworze do zakładu ślusarskiego(zawsze obserwuje jak magnesowka ostrzy) i jakoś nigdy nóż nie zlecial ze stołu magnesującego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 nigdy nóż nie zlecial ze stołu magnesującego.Mają szczęście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.