Jump to content

Parówkowa w/g 16 (no może prawie )


z_bychu

Recommended Posts

Moja pierwsza w miarę udana kiełbasa parówkowa :wink:

 

Skład:

 

Wołowina II - 1,5 kg

Podgardle skórowane - 1,1 kg

 

Przyprawy

 

pieprz - 3 g

papryka - 2 g

gałka muszkat. - 1 g

czosnek - 5 małych ząbków.

woda a właściwie lód 0.6 l.

 

2 razy mielone na sitku 2,4 mm

i "kutrowane" blenderem z lodem i przyprawami.

 

Wędzone ok 1,5 h w gorącym dymie.

parzone 15 min w temp ok 74 *C

 

 

Nadziewane w grube jelita wieprzowe i trochę zostało z kabanosów (bo i były robione kabanosy :wink: ) , namoczonych baranich tak że i w cienkie baranie.

Link to comment
Share on other sites

Nie jest za wiórowata?

Nawet nie. Tylko jelita trochę za twardawe. Te w baranich są lepsze. Ale następnym razem zrobię tylko z wieprzowinki (myślę że powinna być delikatniejsza).

Poprzednie parówki to była totalna porażka. Wychodziły mi takie pomarszczone "flaki".

Może dawałem za dużo wody, a i mięso nie było za dobre.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...