beiot Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 Regionalny przysmak z Litwy. Składniki: - ryba świeża nie patroszona: karp, leszcz, karaś, duży okoń, ... - kminek, - papryka słodka w płatkach, można dodać też trochę mielonej, - gorczyca, - pieprz czarny grubo mielony, - sól, Rybę patroszymy od grzbietu, nacinając wzdłuż kręgosłupa. Nacinamy również łeb ryby i go rozpoławiamy. Nacinając w ten sposób rybę należy uważać aby nie przeciąć powłok brzusznych. Wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Solimy na mokro w zalewie 50g soli na 1 litr wody prze ok. 16h. Następnie wyjmujemy i ociekamy. Po ocieknięciu, jeszcze wilgotną rybę nacieramy od wewnątrz mieszaniną przypraw (kminek+papryka+gorczyca+pieprz) w ilościach jak kto woli, czyli wg. uznania. Wieszamy rozpołowioną rybę na dwóch hakach i osuszamy w wędzarni do momentu uzyskania pergaminowej powierzchni. Następnie wędzimy ciepłym dymem ok. 6h do uzyskania ciemno słomkowego koloru i jeszcze ok. 1-1,5h podpiekamy w temp. ok. 80-90 stopni. Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 :clap: kol. beiot jestem pod wrażeniem. Opis zasługuje na nagrodę, fajne foty i jak widać udany wyrób.następna moja rybka wędzona będzie według tego przepisudziękiPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 Rybę patroszymy od grzbietuSuper sposób patroszenia rybki. Cholerka człowiek całe życie sie uczy :tongue: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 21, 2019 Report Share Posted December 21, 2019 Tak patroszy się ryby przeznaczone do suszenia w wielu krajach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.