Jump to content

Ryba wędzona po litewsku


beiot

Recommended Posts

Regionalny przysmak z Litwy.

 

 

Składniki:

- ryba świeża nie patroszona: karp, leszcz, karaś, duży okoń, ...

- kminek,

- papryka słodka w płatkach, można dodać też trochę mielonej,

- gorczyca,

- pieprz czarny grubo mielony,

- sól,

 

 

Rybę patroszymy od grzbietu, nacinając wzdłuż kręgosłupa. Nacinamy również łeb ryby i go rozpoławiamy. Nacinając w ten sposób rybę należy uważać aby nie przeciąć powłok brzusznych. Wyjmujemy wnętrzności i myjemy.

 

Solimy na mokro w zalewie 50g soli na 1 litr wody prze ok. 16h. Następnie wyjmujemy i ociekamy. Po ocieknięciu, jeszcze wilgotną rybę nacieramy od wewnątrz mieszaniną przypraw (kminek+papryka+gorczyca+pieprz) w ilościach jak kto woli, czyli wg. uznania.

 

Wieszamy rozpołowioną rybę na dwóch hakach i osuszamy w wędzarni do momentu uzyskania pergaminowej powierzchni. Następnie wędzimy ciepłym dymem ok. 6h do uzyskania ciemno słomkowego koloru i jeszcze ok. 1-1,5h podpiekamy w temp. ok. 80-90 stopni.

 

Smacznego

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...