Jump to content

Szynka z pieca


Recommended Posts

chodzi mi o inną szynkę nie pieczona w piekarniku tylko w wedzarni coś na podobioeństwo tej która podaję w linku

 

Peklujemy w solance standardowo, ociekanie, osuszanie i wędzenie.

Wędzenie ciepłym dymem 2 godziny i pieczenie w temp. 70-90 stopni przez 30-45 minut, powinno wystarczyć przy szynce o wadze do kilograma. Ta z twojego linku nieźle okopcona, tak swojsko wygląda. :cool:

 

Jeszcze fota archiwalna szynki i ogonówki pieczonej wędzonej olchą. :cool:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Pis67 dziękuje bardzo za Twoja rade, zrobilismy takie szyneczki i wyszły przepyszne, wszyscy sie zajadali az uszy sie trzęsly. Juz mamy w planie kolejne szyneczki, ostatnio kupilismy 40kg miecha i musimy je przerobic a pogoda sprzyja. Chętnie korzystamy z Twoich przepisów, porad oraz umiejetności. Tez mamy tendencje do niewielkich modyfikacji przepisów, ale zawsze wychodzi smaczne jedzonko. Pozdrawiamy:)
Link to comment
Share on other sites

Zbóju Madeju mamy uwiecznione na zdjęciach kilka naszych wyrobów i wedzonki i kiełbasę ale jakoś tak nie mielismy odwagi ich tutaj pokazać, chociaz w smaku wyszły bardzo dobre , to jednak obawa przed krytyką nas powstrzymywała.

Jednak Twoja zachęta pomogła, jak tylko wrócę z pracy to wkleję kilka fotek:)

Mój mąż codziennie sledzi stronę wedlinydomowe i właściwie to co rusz mnie woła i pokazuję kolejny wyrób, który musimy zrobić. I tak co jakiś czas nasze doświadczenie się zwiększa, a to wszystko dzięki Wam Mistrzom w tej dziedzinie i Waszym radom.

Link to comment
Share on other sites

jednak obawa przed krytyką nas powstrzymywała

Człowiek poza smakiem posiada coś takiego jak percepcja wzrokowa, zapachowa dotykowa .... to taki haczyk czasem jak coś smakuje paskudnie a świetnie wygląda tez mamy to ochotę zjeść ....

A ponieważ z natury jesteśmy empirystami sami spróbujemy zrobić i zjesć a z pewnoscia lepiej wiedzieć jak coś wygląda ...... obrazki pomagają i ułatwiają wiec chwalcie się ..... a prawdziwa sztuka krytyki się nie boi ... każde działanie człowieka uprawiane z pasją bez wątpienia jest sztuką .....

Link to comment
Share on other sites

to jednak obawa przed krytyką nas powstrzymywała.

To nie krytyka, ale bardziej wytłumaczenie, że popełniło się błędy w "sztuce" :smile: Chociaż raz na jakiś czas może się trafić ktoś kto będzie marudził :grin: na temat wyglądu czyjegoś wyrobu, ja bym się tym zbytnio nie przejmował :cool:
Link to comment
Share on other sites

No jeżeli tak wygląda pierwsze wędzenie to jakie będą kolejne! Drżyjcie zawodowcy.

Popieram wypowiedź frapio :smile: Jak na pierwszy raz to naprawdę ładne :clap:

Zbóju Madeju mamy uwiecznione na zdjęciach kilka naszych wyrobów i wedzonki i kiełbasę ale jakoś tak nie mielismy odwagi ich tutaj pokazać, chociaz w smaku wyszły bardzo dobre , to jednak obawa przed krytyką nas powstrzymywała.

Wstawiam fotki coby już żaden Nowicjusz i każdy młodszy doświadczeniem i wiedzą wędzarską ode mnie nie wstydził się wstawiać fotek. Zdjęcia robimy i wstawiamy dlatego, że jak nam coś nie wyjdzie to mądrzejsi od nas w sztuce masarskiej nas, albo pochwalą, albo, no cóż może i ciuteńkę skrytykują, ale zawsze pomogą czy też naprowadzą na "właściwy dym" :smile:

 

"Stare lisy" :cool: naszego forum, nie czepiać się :grin: fotek z moimi wędzonkami wędzonymi "po staremu" wstawiam je tylko informacyjnie coby "młodzi" wiedzieli, że smakowo opłaca się słuchać "starych" i czerpać wiedzę z naszego forum :grin:

 

Wędzone "po staremu"

 

 

Wędzone "po nowemu" czyli kilka mies. na forum :cool:

 

 

Więc do roboty "młodzieży" :grin: :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Dziękujemy za miłe słowa teraz juz bedziemy spokojnie wklejac nasze wyroby. W tym momencie peklują sie 4 kawałki łopatki,ale one nie będa wędzone tylko pieczone na wzór Zbója Madeja w piekarniku w rękawie obłożone krązkami cebuli i czosnkiem.

 

Jeśli chodzi po przekrój wędlin to niestety nie posiadamy takowego zdjęcia ,ale na pewno wkrótce sie ono pojawi.

 

[ Dodano: Nie 12 Wrz, 2010 09:15 ]

Próbowaliśmy tez robić kilka razy kaszankę i salcesonik wg Waszych przepisów niestety bez zdjęć. Myślę że w najblizszym czasie czeka nas próba grubych kiełbas typu żywiecka, krakowska(oczywiście lekko zmodyfikowane:)),a potem kolej na wędliny dojrzewajace(chyba że ktoś je wczesniej dojrzy i zje), które ja osobiście uwielbiam.

Link to comment
Share on other sites

Witamy, oto owoc naszego ostatniego tygodnia. Nazywamy ją szynka pieczona aromatyczna, gdyz wspaniale przeszła wszystkimi przyprawami.

Robiliśmy ja ściśle wg wskazówek Zbója Madeja + nasze modyfikacje w postaci użycia różnych ziół do pieczenia. Smak musi być dobry bo mało co zostało, zaczęliśmy już konsumpcję zaraz po wyjęciu z piekarnika(późnym wieczorem) :thumbsup:

http://img291.imageshack.us/img291/5752/p1020156p.jpg

 

http://img291.imageshack.us/img291/600/p1020170c.jpg

 

http://img291.imageshack.us/img291/8417/p1020172d.jpg

 

 

http://img291.imageshack.us/img291/5313/p1020175wy.jpg

 

http://img821.imageshack.us/img821/8116/p1020176h.jpg

 

Wszystkie szyneczki robiliśmy z łopatki z róznych jej części i stąd rózne odcienie, przynajmniej tak nam sie wydaje. W smaku są pyszne.

 

[ Dodano: Sob 18 Wrz, 2010 18:10 ]

Tutaj pokazujemy naszą "dobrodziejkę" w której powstaja te smaczne produkty(oczywiście te wędzone) :lol:

 

 

http://img155.imageshack.us/img155/2338/p1020090.png

Link to comment
Share on other sites

Witamy, oto owoc naszego ostatniego tygodnia

Fju fju :rolleyes: kolorki zewn. i wewn. bardzo ładne. Ostatnie zdjęcie z przekrojem jest ciut małe po powiększeniu i nie widzę, czy wyszło wam soczyste w środku. Jaka była temp. wewnątrz mięsa przed samym wyjęciem z piekarnika??

Przepraszam jesli kogoś uraziłam nazywając łopatke szynką

Spoko, nikogo nie uraziłaś. Jak zwał tak zwał ważne, że wyszło :thumbsup:

W smaku są pyszne.

Coby nie było to najważniejsze stwierdzenie :!:

 

Na konie wypada pogratulować udanego wyrobu :clap: :clap:

Link to comment
Share on other sites

Twój przepis przypadł nam do gustu i będziemy jeszcze nieraz z niego korzystać

No to cieszy mnie to i smaczniastych wyrobów życzę :smile:

 

[ Dodano: Sob 18 Wrz, 2010 19:25 ]

robilismy na tzw czuja

Warto jednak zaopatrzyć się w termometr z sondą i piec na temp. w środku mięsa :smile:
Link to comment
Share on other sites

Nie rozumiem tego jak można robić szynkę z łopatki :question: :shock:

Może ktoś mnie oświeci , dla mnie szynka to szynka a łopatka to łopatka

Jak najbardziej prawidłowa nazwa . Kłaniają się Przepisy Wewnętrzne nr 16 i 21. gdzie występują nazwy. Szynka przednia b/k gotowana lub wędzona sznurowana i szynka tylna . Nazwy te dotyczą już gotowego wyrobu w przetwórstwie . W rozbiorze obowiązują nazwy z zasadniczego rozbioru na elementy .Są to stare nazwy tak jak -wątroba lekka i ciężka . Ale idąc tym tropem rozumowania,to czy będzie błąd jak osznuruję polędwicę i nazwę ją szynka z polędwicy lub karczek nazwę szynka z karkówki . To są takie niuanse z nazewnictwem. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...