beiot Posted August 31, 2010 Report Share Posted August 31, 2010 Składniki: - mięso z indyka (udziec ze skórą) 1kg, - peklosól 17g/kg, - nasiona kopru mielone 2g/kg, - czarny pieprz mielony 1g/kg, - czerwona papryka mielona 4g/kg, - czosnek 2-3 ząbki na kg, - jelita cienkie 19mm kolagenowe lub baranie Mięso pokroić w kostkę razem ze skórą bez klasyfikowania. Następnie zemleć na sitku 4-6mm. Wymieszać mięso z wszystkimi dodatkami i wyrobić, aby masa była klejąca. Wstawić do lodówki na 24h. Następnie przed napełnieniem wymieszać dodając ok. 5% wody. Napełnić jelita wo odcinki ok 7-8 cm i osadzać ok. 1h. Osuszyć powierzchnię kiełbas w wędzarni i dalej wędzić dymem o temp 50 stopni do uzyskania żądanej barwy. Podnieść temp do ok. 80-90 stopni i podpiekać kiełbaski ok. 30-45min. Kiełbaski będą lekko twarde i wysuszone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 31, 2010 Report Share Posted August 31, 2010 nasiona kopru mielone 2g/kg,beiot'ku, o jaki koper chodzi: ogrodowy czy włoski? Bardzo ciekawe przepisy podajesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bena Posted August 31, 2010 Report Share Posted August 31, 2010 mogę odp za beiota :lol: Z tego co wiem to koper włoski (byłam jego zaopatrzeniowcem :grin: ); w oryginalnym przepisie daje się część nasion w całości, ale beiot nie lubi jak mu coś w zęby włazi , wiec wszystko poszło do zmielenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 31, 2010 Report Share Posted August 31, 2010 beiot bardzo interesujący przepis, zresztą już miałam okazję próbować na zlocie Twoje wyroby. Muszę przyznać że bardzo pyszniutkie. :smile: :thumbsup: Pozdrawiam Halusia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted August 31, 2010 Author Report Share Posted August 31, 2010 Po zlocie i degustacjach zbiorowych doszedłem do wniosku, że nie to smaczne co smaczne ale co komu smakuje :grin: Jednemu smakowała linguica, innemu sycylijska, a jeszcze innemu chińska lub litewska i na odwrót. Tak to już jest, że na szczęście mamy różne smaki i dzięki temu robimy wiele rodzajów wyrobów. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szeryf Posted August 31, 2010 Report Share Posted August 31, 2010 wygląda to apetycznie i na pewno też tak smakuje - drobiowe interesują mnie szczególnie i gdybyś podesłał mi jeszcze jakieś ciekawe przepisy byłbym wdzięczny :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 31, 2010 Report Share Posted August 31, 2010 czerwona papryka mielona 4g/kg, Kiełbasy z papryką poza mną, nieprędko do nich wrócę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted August 31, 2010 Author Report Share Posted August 31, 2010 drobiowe interesują mnie szczególnie i gdybyś podesłał mi jeszcze jakieś ciekawe przepisy byłbym wdzięcznyZamieszczam przepisy sprawdzone. Jeśli chcesz poszperam. Może coś znajdę czego jeszcze nie robiłem. Kiełbasy z papryką poza mnąMasz uczulenie na paprykę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 31, 2010 Report Share Posted August 31, 2010 Masz uczulenie na paprykę? Na smak kiełbasy z papryką, szczególnie ze słodką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted August 31, 2010 Author Report Share Posted August 31, 2010 Na smak kiełbasy z papryką, szczególnie ze słodką.To zastąpić można ją ostrą w mniejszej ilości. Ja używam słodkiej zawsze, bo mój starszy synek ma uczulenie na ostre przyprawy. Traci głos po spożyciu :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 31, 2010 Report Share Posted August 31, 2010 Ja używam słodkiej zawszeDo dziś czuje smak tej wędliny. Niebo w gębie. :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts