Jump to content

Łopatka extra - nadziewana i pieczona


dietykon

Recommended Posts

 

Narazie jestem na takim etapie, nazwa handlowa łopatka extra, nacięta i natarta vegetą. Plan jest taki by nafaszerować ją pokrojonym w kostkę boczkiem, cebulą i kiełbasą, włożyć do rękawa zawinąć sznurkiem i piec w piekarniku.

 

Bardzo proszę o rady, jakie jeszcze przyprawy dodać teraz, jakie do faszerowania? Czy może farsz zmielić? W jakiej temperaturze najlepiej zapiekać? Ja myślę o 170 stopniach i włożyć do piekarnika pojemnik z wodą?

 

 

Natarłem czosnkiem staropolskim kamisa i oprószyłem słodką papryką, do środka farsz pokrojony w małą kostkę. Teraz obsmażam!

Link to comment
Share on other sites

Plan jest taki by nafaszerować ją pokrojonym w kostkę boczkiem, cebulą i kiełbasą, włożyć do rękawa zawinąć sznurkiem i piec w piekarniku.

możesz tak zrobić,będzie taka większa rolada,a jeżeli chcesz to kroić na plastry

zo zmiel to wszystko razem wyjdzie fajna pieczeń.

Bardzo proszę o rady, jakie jeszcze przyprawy dodać teraz, jakie do faszerowania?

do farszu dodaj tylko odrobine pieprzu i kminku calego (ja lubię),z góry możesz opruszyć

troche pieprzu majeranku lub kminku wg smaku.

Czy może farsz zmielić?

zalecam zmielić

napisz co Ci wyszlo.....bo widze że już sam podjąleś decyzje

Link to comment
Share on other sites

Ale widzę, że się chyba pośpieszyłem :sad: . Mogłem rzeczywiście to zmielić, ale tego nie zrobiłem i to chyba z lenistwa :blush: jak sobie pomyślałem jak mała ilość do zmielenia tego farszu jest i ile później mycia maszynki będę miał to zrezygnowałem i chyba to był błąd ale zobaczę co wyjdzie.
Link to comment
Share on other sites

Jak by rękaw pękł to by się "miodzio" wylało, można było w samum naczyniu ale ponieważ ta "łopatka" to jak widać na zdjęciu raczej w większości szynka była, więc miałem obawy co by za mocno nie wysuszyła się, dlatego jeszcze dałem do rękawa a wcześniej obsmażyłem co by soczki w środku pozostały. Wyszło soczyste :thumbsup: Co do mielonego farszu to mieliście rację, byłoby bardziej zwarte i lepiej by się kroiło, chociaż i teraz się nie rozpada :smile:
Link to comment
Share on other sites

Jak by rękaw pękł to by się "miodzio" wylało

Zrób w rękawie 4-5 malutkich nacięć i nie pęknie. Ja na ten przykład jak piekę w rękawie na temp. wewnątrz mięsa to w wycięty otwór wkładam i temp. mierzę, rękaw nie pęka. Czy piekłeś na oko, czy z termometrem?? wygląda jadalnie :thumbsup: , no może tak jak koledzy pisali też bym farsz zmielił :smile:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...