dietykon Posted September 4, 2010 Report Share Posted September 4, 2010 Narazie jestem na takim etapie, nazwa handlowa łopatka extra, nacięta i natarta vegetą. Plan jest taki by nafaszerować ją pokrojonym w kostkę boczkiem, cebulą i kiełbasą, włożyć do rękawa zawinąć sznurkiem i piec w piekarniku. Bardzo proszę o rady, jakie jeszcze przyprawy dodać teraz, jakie do faszerowania? Czy może farsz zmielić? W jakiej temperaturze najlepiej zapiekać? Ja myślę o 170 stopniach i włożyć do piekarnika pojemnik z wodą? Natarłem czosnkiem staropolskim kamisa i oprószyłem słodką papryką, do środka farsz pokrojony w małą kostkę. Teraz obsmażam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 4, 2010 Report Share Posted September 4, 2010 Ja bym nadział mielonym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted September 4, 2010 Report Share Posted September 4, 2010 Ale jak wsadzisz do rękawa, to co da pojemnik z wodą? :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted September 4, 2010 Author Report Share Posted September 4, 2010 Po obsmażeniu włożyłem do rękawa, dolałem tłuszcz z smażenia i wodę i do piekarnika w temperaturze na razie 170 stopni, zobaczę jak się sytuacja rozwinie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 4, 2010 Report Share Posted September 4, 2010 Plan jest taki by nafaszerować ją pokrojonym w kostkę boczkiem, cebulą i kiełbasą, włożyć do rękawa zawinąć sznurkiem i piec w piekarniku.możesz tak zrobić,będzie taka większa rolada,a jeżeli chcesz to kroić na plastry zo zmiel to wszystko razem wyjdzie fajna pieczeń. Bardzo proszę o rady, jakie jeszcze przyprawy dodać teraz, jakie do faszerowania?do farszu dodaj tylko odrobine pieprzu i kminku calego (ja lubię),z góry możesz opruszyć troche pieprzu majeranku lub kminku wg smaku. Czy może farsz zmielić?zalecam zmielić napisz co Ci wyszlo.....bo widze że już sam podjąleś decyzje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted September 4, 2010 Author Report Share Posted September 4, 2010 Ale widzę, że się chyba pośpieszyłem :sad: . Mogłem rzeczywiście to zmielić, ale tego nie zrobiłem i to chyba z lenistwa :blush: jak sobie pomyślałem jak mała ilość do zmielenia tego farszu jest i ile później mycia maszynki będę miał to zrezygnowałem i chyba to był błąd ale zobaczę co wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted September 4, 2010 Author Report Share Posted September 4, 2010 Pieczone 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni w naczyniu żaroodpornym dodatkowo włożone do rękawa. Nie straciło kruchości, bardzo smaczne, soczyste i nie za słone :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 4, 2010 Report Share Posted September 4, 2010 Jakoś tak dziwnie pieczone i w naczyniu i w rękawie.Czemu to ma służyć.? Pytam z ciekawości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted September 4, 2010 Author Report Share Posted September 4, 2010 Jak by rękaw pękł to by się "miodzio" wylało, można było w samum naczyniu ale ponieważ ta "łopatka" to jak widać na zdjęciu raczej w większości szynka była, więc miałem obawy co by za mocno nie wysuszyła się, dlatego jeszcze dałem do rękawa a wcześniej obsmażyłem co by soczki w środku pozostały. Wyszło soczyste :thumbsup: Co do mielonego farszu to mieliście rację, byłoby bardziej zwarte i lepiej by się kroiło, chociaż i teraz się nie rozpada :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted September 4, 2010 Report Share Posted September 4, 2010 Jak by rękaw pękł to by się "miodzio" wylałoZrób w rękawie 4-5 malutkich nacięć i nie pęknie. Ja na ten przykład jak piekę w rękawie na temp. wewnątrz mięsa to w wycięty otwór wkładam i temp. mierzę, rękaw nie pęka. Czy piekłeś na oko, czy z termometrem?? wygląda jadalnie :thumbsup: , no może tak jak koledzy pisali też bym farsz zmielił :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 Rękaw przed pieczeniem wystarczy nakłuć igłą w kilku miejscach i po problemie z pękaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 Żeby rękaw nie pękał można też po prostu nie zawiązywać go na końcach z całą mocą tylko tak, by powietrze mogło z niego trochę uchodzić w miarę zwiększającej się objętości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 Rękaw przed pieczeniem wystarczy nakłuć igłą w kilku miejscach i po problemie z pękaniem Nie wszystkie rękawy się nakłuwa.Są takie ,że szwem i tam nie robi się dziurek.Trzeba czytać instrukcję na opakowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 W instrukcji pisze żeby szew nie stykał się z gorącą blachą na której kładziesz rękaw,dziurki robisz obok szwu a nie na szwie.Przeczytaj dobrz instrukcje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 Nie prawda.Miałem taki rękaw że szwem co nie robiło się dziurek.Dobrze pamiętam bo mnie to zaskoczyło i było nietypowe.A co najlepsze ,nie pękał w czasie pieczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 Może w szwie były robione dziurki już fabrycznie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 Nie wiem ,aż tak się nie przyglądałem może. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 Kiedyś próbowałem w rękawie zrobić salceson . Zawiązałem jeden koniec i podczas napełniania ciekło na szwie właśnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.