Jump to content

Przebarwienie


bolexx1313

Recommended Posts

Witam wszystkich. Robiłem już któryś raz wędzonki (szynka, baleron) sposobem tradycyjnym - mięso nastrzykiwałem i peklowałem według receptur i proporcji ze strony wędlinydomowe.pl., sól, saletra, bez żadnych przypraw. Przestrzegałem higieny, temperatur przy peklowaniu i stężeń solanki. Wędziłem na drewnie olchowym, parzyłem do osiągnięcia wewnątrz wędzonki 70 st. I za każdym razem wędzonka ma po przekrojeniu lekko zielonkawe przebarwienie wewnątrz. Możecie mi powiedzieć co jest tego powodem i co mam robić lub robić inaczej żeby tego nie było?
Link to comment
Share on other sites

Takie przebarwienie zwykle świadczy o niedopeklowaniu . Napisz dokładnie o jakim stężeniu była solanka , ile dni peklowaleś , jakiej wielkości były peklowane kawałki.Ja używam nie saletry tylko peklosoli , pekluję elementy ok 1-1,5 kg bez nastrzyku ok 10dni i nie pamiętam bym miała takie "objawy".
Link to comment
Share on other sites

Kawałki dobieram zwykle 1-1,5 kg. A co do czasu peklownia to różnie, raz 8 dni, a raz 14 dni, zależy ile mam czasu. Oczywiście im krócej pekluję, tym stężenie solanki większe. Korzystam z tabeli peklowania ze strony. Może z tym nastrzykiem coś nie tak robię i to jest przyczyna? W każdym razie nastrzyk wykonuję tą solanką w której pekluję w ilośc 6-7% wagi mięsa. Wodę przegotowuję, rozpuszczam sól i saletrę i po schłodzeniu do odpowiedniej temperatury nastrzykuję.
Link to comment
Share on other sites

bolexx1313,

Aby saletra zadziałała muszą rozwinąć się bakterie denitryfikujące.

Może być u Ciebie krucho z tymi bakteriami. Dlatego też przy użyciu saletry powinno się dodawać do zalewy cukru.

Dawniej dolewano starej solanki do nowej albo - jeszcze lepiej - peklowano w tych samych, drewnianych cebrzykach.

Link to comment
Share on other sites

Oto fotki:

 

Baleron

http://img37.imagefra.me/img/img37/7/9/6/bolexx1313/t_fg38lb1m_bd39460.jpg

 

Szynka

http://img37.imagefra.me/img/img37/7/9/6/bolexx1313/t_fg38lbwm_dd5a656.jpg

 

Troszkę podbiłem kolory, ponieważ te przebarwienia na żywo są bardzie widoczne niż na zdjęciach. Dlatego kolor mięsa wyszedł bardzo czerwony, w rzeczywistości jest różowy.

Link to comment
Share on other sites

Niedopeklowane kawałki. Następnym razem rób dokładniej nastrzyk i stosuj peklosól zamiast soli i saletry.

Jeśli nie zależy mi na czasie, bardzo długie peklowanie używam sól + saletra. Ale dla szybkiego (do 7 dni) tylko peklosól.

Tak jak napisał Wnuczek, saletra i sól, pekluję minimum 14 dni, krócej lepiej zastosować peklosól, lub przy soli i saletrze zwiększyć temperaturę peklowania. :cool:

Link to comment
Share on other sites

Racja koledzy, już wszystko sobie poukładałem i przypomniałem. Te kilka razy kiedy szynki wyszły zielonkawe, peklowanie trwało 7-9 dni i zawsze używałem saletry. A dawno temu peklowałem minimum 14 dni i tego nie było. Wszystko jasne - używać peklosoli i po temacie. Dzięki wszystkim za pomoc :smile:
Link to comment
Share on other sites

Ja tu nowy i swieży jestem ale podzielam zdanie przedmówców to mięso jest ewidentnie niedopeklowane ... wychodziło mi tak jak robiłem solankę na oko albo na jajko ... ;). Po obejrzeniu Dziadkowego kursu zatapiania jaj ....wiem dlaczego ;)
Link to comment
Share on other sites

Dziadek wstawił fotoreportaż z robienia solanki "na jajko" i w zależności od świeżości jaj jedne pływały drugie szły na dno w solance o tym samym stężeniu dlatego napisałem ,że kiedys wierzyłem w ta metodę i ja stosowałem (z różnym szczęściem) a teraz przestałem .... ;)

 

PS

hmmm tak czytam sam fragment mojego postu który zacytowałes i faktycznie troszke niefortunnie to brzmi :rolleyes: ....sory Dziadek .... :blush: ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...