Barbarella Posted September 6, 2010 Report Share Posted September 6, 2010 Witam Wszystkich Wczoraj zrobiłam swoją drugą, a pierwszą udaną szeroką kiełbasę. Skład z 5kg mięsa: 0,95kg chude z łopatki wp kl I 2,685kg reszta z łopatki kl II +III 0,89kg wołowe ścięgniste (pręga) kl II 0,565kg podgardle skórowane mieszanka peklująca (sól 45%+ peklosól 55%) 0,015kg/1kg mięsa Przyprawy: czosnek 5 ząbków 1kopiata łyżeczka pieprzu grubo mielonego 1łyżeczka kopiata gałki muszkatołowej 1łyżeczka kopiata kminku tłuczonego 1łyżeczka kopiata mielonej gorczycy Wykonanie: Kl I krojona na kawałki ok 1-2cm do peklowania, wołowe 2x przez sitko 4mm, reszta sitko 8mm 1x. Czosnek zmielony razem z wołowiną i pieprz dodany do całego farszu podczas wyrabiania. Tak przygotowane mięso podzieliłam na 4 części. Jedną zostawiłam bez zmian, a do trzech pozostałych dodałam po jednej dodatkowej przyprawie. Tak oto mam do spróbowania 4 smaki kiełbasy :thumbsup: Nabite przy pomocy męża i lejka do kiełbaśnic w osłonki do wędzenia ø85mm. Osuszanie i wędzenie: 15min 30-40°C 1h 55°C 1h i 15min 58-60°C Parzenie: 50min/1kg kiełbasy w 72-75°C Studzenie: Swobodne na talerzu w temp. pokojowej do rana, potem do lodówki. Kilka zdjęć: Tu widać jak mi pękła osłonka, ale chyba wiem jaka przyczyna.. Zbyt krótkie końce zostawiłam W smaku dość łagodna, niektórzy (Ci co próbowali) powiedzieli, że można było dać więcej pieprzu. Dla mnie jest idealna, ale że szybko się nudzę, na pewno będą dalsze eksperymenty smakowe... :wink: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 6, 2010 Report Share Posted September 6, 2010 udaną szeroką kiełbasę Całkiem nieźle jak na szeroką grubą kiełbasę, chyba najlepsza z gorczycą, bo tej gałki to sporo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 6, 2010 Report Share Posted September 6, 2010 No piknie Ci to wyszło jak mówią górale. Co do osłonki białkowej, która pękła to Tu widać jak mi pękła osłonka, ale chyba wiem jaka przyczyna.. Zbyt krótkie końce zostawiłamco to oznacza zbyt krótkie końce ? Według mnie uszkodziłaś osłonkę podczas cięcia lub wiązania, a potem poleciało. Osłonka białkowa jest bardzo wrażliwa na wszelkie nacięcia. Najlepiej ciąć ją nożyczkami (jednym ciągłym cięciem), lub bardzo ostrym nożem ale też na raz bez powtórnego cięcia. Każdy "zadzior" spowoduję, że osłonka może się "potargać" podczas obróbki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barbarella Posted September 6, 2010 Author Report Share Posted September 6, 2010 Nie znam się tak szczegółowo na osłonkach, ale wyglądało jakby wyślizgnęła się spod wiązania, a pod wpływem tej siły pękła.. Jednak jak taki znawca produktów do produkcji wędlin pisze to akurat tą mogłam ciąć na "2x" choć ostrymi nożyczkami, bo nie wiedziałam o tym. Nawet nie bardzo wyczuwam tą gałkę, przypomina szynkową. To był eksperyment na "oko", bo z reguły nie używam tej przyprawy w domu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts