Jump to content

SZEROKA kiełbasa Barbarelli


Barbarella

Recommended Posts

Witam Wszystkich

 

 

Wczoraj zrobiłam swoją drugą, a pierwszą udaną szeroką kiełbasę.

 

Skład z 5kg mięsa:

 

0,95kg chude z łopatki wp kl I

2,685kg reszta z łopatki kl II +III

0,89kg wołowe ścięgniste (pręga) kl II

0,565kg podgardle skórowane

mieszanka peklująca (sól 45%+ peklosól 55%) 0,015kg/1kg mięsa

 

Przyprawy:

czosnek 5 ząbków

1kopiata łyżeczka pieprzu grubo mielonego

 

1łyżeczka kopiata gałki muszkatołowej

1łyżeczka kopiata kminku tłuczonego

1łyżeczka kopiata mielonej gorczycy

 

 

 

Wykonanie:

Kl I krojona na kawałki ok 1-2cm do peklowania, wołowe 2x przez sitko 4mm, reszta sitko 8mm 1x.

 

Czosnek zmielony razem z wołowiną i pieprz dodany do całego farszu podczas wyrabiania. Tak przygotowane mięso podzieliłam na 4 części. Jedną zostawiłam bez zmian, a do trzech pozostałych dodałam po jednej dodatkowej przyprawie. Tak oto mam do spróbowania 4 smaki kiełbasy :thumbsup:

Nabite przy pomocy męża i lejka do kiełbaśnic w osłonki do wędzenia ø85mm.

 

Osuszanie i wędzenie:

15min 30-40°C

1h 55°C

1h i 15min 58-60°C

 

Parzenie:

50min/1kg kiełbasy w 72-75°C

 

Studzenie:

Swobodne na talerzu w temp. pokojowej do rana, potem do lodówki.

 

 

Kilka zdjęć:

Tu widać jak mi pękła osłonka, ale chyba wiem jaka przyczyna.. Zbyt krótkie końce zostawiłam

 

 

 

W smaku dość łagodna, niektórzy (Ci co próbowali) powiedzieli, że można było dać więcej pieprzu. Dla mnie jest idealna, ale że szybko się nudzę, na pewno będą dalsze eksperymenty smakowe... :wink:

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

No piknie Ci to wyszło jak mówią górale.

Co do osłonki białkowej, która pękła to

Tu widać jak mi pękła osłonka, ale chyba wiem jaka przyczyna.. Zbyt krótkie końce zostawiłam

co to oznacza zbyt krótkie końce ?

Według mnie uszkodziłaś osłonkę podczas cięcia lub wiązania, a potem poleciało.

Osłonka białkowa jest bardzo wrażliwa na wszelkie nacięcia.

Najlepiej ciąć ją nożyczkami (jednym ciągłym cięciem), lub bardzo ostrym nożem ale też na raz bez powtórnego cięcia.

Każdy "zadzior" spowoduję, że osłonka może się "potargać" podczas obróbki.

Link to comment
Share on other sites

Nie znam się tak szczegółowo na osłonkach, ale wyglądało jakby wyślizgnęła się spod wiązania, a pod wpływem tej siły pękła.. Jednak jak taki znawca produktów do produkcji wędlin pisze to akurat tą mogłam ciąć na "2x" choć ostrymi nożyczkami, bo nie wiedziałam o tym.

 

 

Nawet nie bardzo wyczuwam tą gałkę, przypomina szynkową. To był eksperyment na "oko", bo z reguły nie używam tej przyprawy w domu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...