Jump to content

Sól jodowana a kiszenie kapusty


alehar

Recommended Posts

Nie spojrzalem dokładnie i zasoliłem kapustę solą jodowaną bo wyraźnie jest na niej napisane, że nadaje sie do sporządzania przetworów. Napis "jodowana" jest bardzo mało widoczny a opakowanie całkowicie jest upodobnione do klasycznej soli do przetworów - nie jodowanej...

 

Teraz pytanie jak mi się to wszystko zakisi ? Czy "sól jodowana do przetworów" będzie miała jakiś negatywny wpływ na kiszonkę ?

 

W beczce jest już 3 dzień ok 40 kg.

Proces kiszenia jak narazie przebiega prawidłowo, choc wydziela się bardzo dużo soku (solanki), ale to może "wina" kapusty ;)

Link to comment
Share on other sites

No... właśnie... zawsze używałem - używamy - niejodowanej, teraz "posypałem" jodowaną... nie wiem czy to bedzie miało wpływ na kiszonkę... ? :???:

No nic - nie mam wyjścia - niech się kisi...

Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie...

Link to comment
Share on other sites

Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie...

 

W rodzinnym domu kisiło się kapustę z solą jodowaną bo innej nie było i kapusta ukisiła się bez problemu . Ja osobiście czuję jodek w soli .Po drugie , używam soli kamiennej dlatego żeby załapać się na mikroelementy które są w niej rozpuszczone a są niezbędne dla naszych organizmów .

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Darino napisał/a:

Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie...

Nie napisałem tego :grin:

Ale jak mi rzucasz rękawiczkę to ją podniosę. :cool:

Nie wiem co mam myśleć na temat jodowanej soli,

wiem że ważniejsze jest wogóle z miarką używać sól,

dzienna dawka soli zalecana to 5g

i jeśli tego się będziemy trzymać to jodki w soli nie będą groźne

bo w 5g są ±100µg

 

Zawartość jodu w przykładowych produktach [µg/100g]:

kawior 130

flądra 190

dorsz 120

sardynki 99

tuńczyk 53

wino białe 70

wino czerwone 50

soki owocowe i warzywne 30-40

mleko 6

ser biały 40

jajko 10

marchew karotka 61

źródło wiki

W niemieckich wypracowaniach czytałem że niby jodan potasu który dodaje się do soli

otrzymuje się z recyklingu odpadów ale było to bez weryfikacji więc może być ale nie musi.

Myślę że antybrylacze w soli więcej szkodzą niż jodany.

Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question:

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

.

Myślę że antybrylacze w soli więcej szkodzą niż jodany.

Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question:

Pozdrawiam

Masz rację. Antyzbrylacz to żelazo cyjanek potasu.

Co do pytania to taką kamienną sól używam. Wystarczy do solniczki włożyć kilka ziaren ryżu i po problemie zbrylania.

Pzdr.

Link to comment
Share on other sites

Nie napisałem tego :grin:

 

 

O przepraszam , " maszyna " zawiniła a ja nie sprawdziłem :blush: Jednak dzięki za opis .

 

 

Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question:

No ja to robię . Zakręcona w słoju , na prawie szczelnie , nie zamieni się w kamień .

 

Gorąco pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ja kupuje sól kamienną nie jodowaną , która jest zbrylona i sobie rozbijam w domu .

No dobra to jesteśmy w czwórkę, a reszta z ponad pół miliarda mieszkańców UE.

My używamy jak tylko możemy :grin:

naturalnie soli gruboziarnistej morskiej lub kamiennej i mielimy młynkiem.

:grin:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...