alehar Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 Nie spojrzalem dokładnie i zasoliłem kapustę solą jodowaną bo wyraźnie jest na niej napisane, że nadaje sie do sporządzania przetworów. Napis "jodowana" jest bardzo mało widoczny a opakowanie całkowicie jest upodobnione do klasycznej soli do przetworów - nie jodowanej... Teraz pytanie jak mi się to wszystko zakisi ? Czy "sól jodowana do przetworów" będzie miała jakiś negatywny wpływ na kiszonkę ? W beczce jest już 3 dzień ok 40 kg.Proces kiszenia jak narazie przebiega prawidłowo, choc wydziela się bardzo dużo soku (solanki), ale to może "wina" kapusty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 Czy "sól jodowana do przetworów" będzie miała jakiś negatywny wpływ na kiszonkę ?Witaj kol. alehar, dlaczego masz takie obawy? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted September 28, 2010 Author Report Share Posted September 28, 2010 No... właśnie... zawsze używałem - używamy - niejodowanej, teraz "posypałem" jodowaną... nie wiem czy to bedzie miało wpływ na kiszonkę... ? :???: No nic - nie mam wyjścia - niech się kisi...Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie... W rodzinnym domu kisiło się kapustę z solą jodowaną bo innej nie było i kapusta ukisiła się bez problemu . Ja osobiście czuję jodek w soli .Po drugie , używam soli kamiennej dlatego żeby załapać się na mikroelementy które są w niej rozpuszczone a są niezbędne dla naszych organizmów . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 Darino napisał/a: Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie...Nie napisałem tego :grin: Ale jak mi rzucasz rękawiczkę to ją podniosę. Nie wiem co mam myśleć na temat jodowanej soli, wiem że ważniejsze jest wogóle z miarką używać sól, dzienna dawka soli zalecana to 5g i jeśli tego się będziemy trzymać to jodki w soli nie będą groźne bo w 5g są ±100µg Zawartość jodu w przykładowych produktach [µg/100g]: kawior 130 flądra 190 dorsz 120 sardynki 99 tuńczyk 53 wino białe 70 wino czerwone 50 soki owocowe i warzywne 30-40 mleko 6 ser biały 40 jajko 10 marchew karotka 61 źródło wiki W niemieckich wypracowaniach czytałem że niby jodan potasu który dodaje się do soli otrzymuje się z recyklingu odpadów ale było to bez weryfikacji więc może być ale nie musi. Myślę że antybrylacze w soli więcej szkodzą niż jodany. Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 . Myślę że antybrylacze w soli więcej szkodzą niż jodany. Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question: PozdrawiamMasz rację. Antyzbrylacz to żelazo cyjanek potasu. Co do pytania to taką kamienną sól używam. Wystarczy do solniczki włożyć kilka ziaren ryżu i po problemie zbrylania. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 Nie napisałem tego :grin: O przepraszam , " maszyna " zawiniła a ja nie sprawdziłem :blush: Jednak dzięki za opis . Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question: No ja to robię . Zakręcona w słoju , na prawie szczelnie , nie zamieni się w kamień . Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question:Ja :grin: kupuje sól kamienną nie jodowaną , która jest zbrylona i sobie rozbijam w domu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 Ja kupuje sól kamienną nie jodowaną , która jest zbrylona i sobie rozbijam w domu .No dobra to jesteśmy w czwórkę, a reszta z ponad pół miliarda mieszkańców UE. My używamy jak tylko możemy :grin: naturalnie soli gruboziarnistej morskiej lub kamiennej i mielimy młynkiem. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted September 29, 2010 Author Report Share Posted September 29, 2010 Czyli co ? niech sie kisi !!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 Czyli co ? niech sie kisiJak najbardziej :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.