@halusia@ Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 BABKA GOTOWANA Składniki: 250 g kasi 1,5 szkl cukru 1,5 szkl mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 7 jaj ( białka ubić) 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy kieliszek spirytusu Wykonanie: Tłuszcz utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać żółtka, obie mąki , proszek do pieczenia i spirytus. na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy i wstawić do garnka z wrzącą wodą (wody tyle aby sięgało połowy formy). Całość gotować 1godz i 15 min od chwili zagotowania. Ugotowaną babkę wyłożyć z formy i obsmarować czekoladą. Smacznego ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 6, 2010 Report Share Posted October 6, 2010 BABKA GOTOWANAHalinko bardzo dobrze opisany przepis i prezentacja, już zamówiłem u mojej laski :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 6, 2010 Author Report Share Posted October 6, 2010 Halinko bardzo dobrze opisany przepis i prezentacja, Darku bardzo dziękuję :grin: i zapewniam że jest bardzo smaczna. Jej dużym plusem jest to że bardzo długo utrzymuje świeżość, ale pod jednym warunkiem . Trzeba ją dobrze ukryć . :tongue: Pozdrawiam Halusia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 23, 2011 Author Report Share Posted April 23, 2011 Babka gotowana gości na moim stole w każde Święta Wielkanocne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted January 26, 2012 Report Share Posted January 26, 2012 Witajcie Zrobiłem kiedyś babę gotowaną, ale ja nie lubię ciast na proszku do pieczenia.Uważam że baby gotowane są ,,kulawe" w porównaniu do tradycyjnych babek drożdżowych.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 26, 2012 Author Report Share Posted January 26, 2012 Witajcie Zrobiłem kiedyś babę gotowaną, ale ja nie lubię ciast na proszku do pieczenia. Uważam że baby gotowane są ,,kulawe" w porównaniu do tradycyjnych babek drożdżowych. pozdrawiamRozumiem że każdemu smakuje coś innego. :wink: Moi domownicy i rodzina przepadają za Babką gotowaną , ale to rzecz gustu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria1610 Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 Nie mam spirytusu , czy do tej babki mogę dodać wódkę lub ocet-ocet to też podobno spirytus ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 5, 2012 Author Report Share Posted April 5, 2012 Nie mam spirytusu , czy do tej babki mogę dodać wódkę lub ocet-ocet to też podobno spirytus ?Sprawdzone i nie radzę... kup sobie ''setkę'' , przyda się na następny raz.. To moja wtorkowa Babka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 :clap: Nie moge sie doczekać jakiejś okazji, żeby wypróbować ten przepis ciągle zbierałem sie do zrobienia angielskiego puddingu na parze ale jakoś sie nie układało :lol: teraz mam pewność że babka wyjdzie jak trzeba więc i motywacja jest większa Halusiu Twoje przepisy są debeściak! I Twoja mafia też :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 5, 2012 Author Report Share Posted April 5, 2012 :clap: Nie moge sie doczekać jakiejś okazji, żeby wypróbować ten przepis Panie Boczku , spraw sobie tylko taką formę i nie masz na co czekać, na prawdę warto :wink: Halusiu Twoje przepisy są debeściak! I Twoja mafia też :grin: Pozdrawiam Się dba, się ma... :tongue: :grin: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria1610 Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 Dziękuję Halusiu za odpowiedz , lecę po setkę i biorę się za babkę.Jestem Twoją fanką i wszystkie Twoje przepisy lądują w moim zeszycie w dziale Najlepsze Przepisy. :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 5, 2012 Author Report Share Posted April 5, 2012 Dziękuję Halusiu za odpowiedz , lecę po setkę i biorę się za babkę.Jestem Twoją fanką i wszystkie Twoje przepisy lądują w moim zeszycie w dziale Najlepsze Przepisy. :clap: Dziękuję bardzo ... :blush: jest mi niezmiernie miło. Mario to czekam na efekty :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria1610 Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Halusiu , oczywiście babka ugotowała się pięknie , miała największe powodzenie ze wszystkich ciast . Zdjęcia będą przy następnej babce , bo w święta nie miałam aparatu , /pożyczyłam koleżance na wesele/a smak tej babki powalający , mój kuzyn wielki łasuch nazwał ją ,,babka muślinowa,,Halusiu 1000 całusków za tą babkę :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 19, 2012 Author Report Share Posted April 19, 2012 Halusiu , oczywiście babka ugotowała się pięknie , Bardzo się cieszę Mario... :wink: mój kuzyn wielki łasuch nazwał ją ,,babka muślinowa,,Halusiu 1000 całusków za tą babkę :clap: Kuzyn wie co mówi... :grin: i ja przesyłam buziaczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted March 29, 2013 Author Report Share Posted March 29, 2013 Takiego zdarzenia jeszcze nie miałam... uciekająca Babka gotowana . :shock: O dziwo , to była dzisiaj moja pierwsza babka, która ugotowała się prawidłowo. :wink: Natomiast druga... sama nie wiem co było przyczyną że zaczęła mi uciekać z formy.. :shock: A tu obie Babki ... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paolodoro Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Halinko , jednym słowem uciekająca babka gotowana :grin: ale i tak bardzo superancko wyglądaja !!!napiszę tak ... , ale fajna babka :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 ale fajna babkaObojętne kogo lub co masz na myśli to jestem "za" :grin: :grin: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted March 30, 2013 Author Report Share Posted March 30, 2013 ale fajna babka :tongue:Babka jak to ''babka'' ... :wink: można jeść :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 Babka jak to ''babka''Jadłem gotowaną z 30 lat temu,myślę że ta smakuje tak jak ,ta którą jadłem wtedy :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted March 30, 2013 Author Report Share Posted March 30, 2013 Cytat: Babka jak to ''babka'' Jadłem gotowaną z 30 lat temu,myślę że ta smakuje tak jak ,ta którą jadłem wtedy :thumbsup:Dokładnie tak samo smakuje Jacku :wink: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 kostek61, przepis ten sam nie zmieniony od lat . Ja w tym roku trzy ugotowałam . Moje były bardziej posłuszne i nie uciekały :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts