Jump to content

Kultury startowe

Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous

Zamówiłem różne rodzaje kultur startowych między innym salami 2 rodzaje (normalna i ukwaszająca), do Polskiej (surowych) i podobnej, Krakowskiej (parzonych i pieczonych) i podobnej, do Parmezanów (dojrzewających), do szynek / schabów wędzonych i podobnych wyrobów – wybarwiająca surowych lub/i potem parzonych np. balerony.

Niestety opakowania są na 100 kg mięsa więc tego nie jestem w stanie tak szybko zużyć.

Z rozmowy z Technologiem Firmy wynika że można je przechowywać w woreczkach strunowych w zamrażalce (poniżej – 20 st lub lepiej 30 st parę lat).

Jeżeli jest ktoś zainteresowany to możemy podzielić się kosztami. W sumie do podziału jest kwota do 100 zł przez zainteresowanych.

PS

Ponieważ dawkowanie jest 0,25 g / kg mięsa, a posiadam dokładną wagę, mogę to naważyć na zapotrzebowane porcje.

Guest Anonymous

Tak do końca to sam nie wiem, opisy technologiczne dostanę razem z przesyłkami.

Adresy mam częściowo z wiadomości od innych z forum, część z internetu.

Jak zaczynałem rozmowę myślałem że kultury startowe są tylko do salami, między czasie z rozmów dowiedziałem się że jest tego o wiele więcej, nie wymieniłem jeszcze kultur do np. metki i różnych serów :question: :!: .

Tak że co do niektórych obszarów będzie to zadanie pionierskie, minimum dla mnie i eksperymenty :grin: :grin: :idea: .

Może ktoś z forum już się z tym spotkał – poza salami – i się wypowie, jeżeli nie to czas na próby i błędy, aż do skutku.

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

PS

Dowiedziałem się że bakterie /kultury/ żywią się między innymi azotanami, więc po peklowaniu powinno to być zdrowsze.

PPS

A może to jest tak jak z wodą z cukrem, dopóki się to tylko wymiesza to mamy po prostu słodką wodę, ale po dodaniu drożdży i odczekaniu smak /skład/ się zmienia :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: na inny, też dobry :grin:

Guest Anonymous

Dostałem kultury, zaszczepiam mięsko na krakowską, szynki, schaby, parmezany i baleron.

Zobaczymy co wyjdzie :lol:

Pół mięsa zaszczepiam, pół tradycyjnie jestem ciekaw jaka będzie różnica :cool:

Na pierwszy ogień poszły C-P-77S