Maxell Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Wklejam tutaj artykuł kol. Jondka na temat tej tradycyjnej rasy gęsi oraz tego, co można z niej zrobić. Całość materiału ukaże się niebawem na ... stronie głównej: Hodowane w Kołudzie Wielkiej gęsi są słynne na całą Europę. Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki jest właścicielem genotypu gęsi białej kołudzkiej, która jest fenomenem na skalę światową. Gęś biała kołudzka znana jest także jako "gęś owsiana" (na trzy tygodnie przed ubojem karmiona owsem). To hit polskiego drobiarstwa. Jej mięso jest zdrowe, pełne witamin i nietłuste. Gęsinę powinniśmy jeść nie tylko dla czystej przyjemności, ale i ze względów zdrowotnych. Mięso to jest wyjątkowo zdrowe, bo zawiera jedynie 3,5-5% tłuszczu, w cielęcinie to 8% – 10% proc. a wieprzowina zawiera blisko 30% tłuszczu. Gęsina zawiera też dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych‚ które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu Mięso gęsi zawiera 17,5–21% białka, 3–5 % tłuszczu oraz od 51 do 84 mg/100 g tkanki – cholesterolu całkowitego. Jest go więc znacznie mniej niż w mięsie wieprzowym lub wołowym. Tłuszcz gęsi w głównej mierze składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, posiada niską temperaturę topnienia, co czyni go łatwo strawnym. Gęsina jest wyjątkowo bogata w białko i składniki mineralne, m.in. w żelazo, potas, fosfor, magnez oraz w witaminę B6. Mimo że polskie gęsi słyną z doskonałej jakości i smaku mięsa, w naszej kuchni są dziś zapomniane. Kiedyś w kuchni polskiej, słynne były takie przysmaki sporządzane z gęsi, jak np. półgęski – wędzone piersi, a także przejęte z kuchni żydowskiej – gęsie pipki, czyli nadziewane szyje gęsie. Klasycznym dodatkiem do potraw z gęsi jest kiszona kapusta lub duszona kapusta czerwona z jabłkami lub gruszkami. Obecnie najbardziej popularna jest gęś pieczona nadziewana jabłkami (np. Antonówkami), bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze komponują się z aromatem gęsiny, wchłaniając przy tym nadmiar tłuszczu. Aromat gęsiego mięsa, doskonale podkreśla majeranek, mielony kminek lub imbir, którymi naciera się tuszkę gęsi przed pieczeniem. Podroby gęsie znakomicie nadają się na zupę. Krupnik na gęsinie, to jeden z rarytasów staropolskiej kuchni. Przykłady na to, co możemy z niej zrobić: 1. Gęś pieczona: 2. Gęsia okrasa, czyli mięsą zalane sadełkiem: 3. Pasztet z gęsi: 4. ...i pasztet z żurawiną: 5. Smalec z gęsi: Autor: Jondek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 Tuszka gęsi Białej Kołudzkiej zwanej owsianą, waga 4,8 kg bez podrobów i końcówek skrzydeł. Tuszka ma wspaniały zapach i piękną barwę. Zdjęcie nie oddaje tego pięknego widoku. Slinka leci na sam widok i zapach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 :clap: ,ale chyba ten smalec ,to nie z jednej gąski :shock: ? Kiedyś -jak byłam mała- to taka gęś chciała mnie ''zjeść'' :devil: ,a teraz ,to ja bym się chętnie odwdzięczyła :devil: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 mam problem z wklejeniem pozostałych zdjęć i opisu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 Gęsina zawiera też dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych‚ które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesteroluNie ma czegoś takiego jak zły cholesterol. To mit bezsensownie powtarzany przez kolorowe pisemka i środowisko medyczne zbijające kasę na statynach. Zły jest stan zapalny, zmuszający organizm do produkcji świetnej substancji przeciwzapalnej o nazwie ... cholesterol. Więcej w bardzo przystępnej formie można przeczytać tu: http://www.naturopatia-sanatum.pl/cholesterol.shtml Gęsinę powinniśmy jeść nie tylko dla czystej przyjemności, ale i ze względów zdrowotnych. Mięso to jest wyjątkowo zdrowe, bo zawiera jedynie 3,5-5% tłuszczu,Teoria o szkodliwości tłuszczu została już dawno zarzucona. Ograniczanie w diecie tłuszczu zwyczajnie nic nie daje, w przeciwieństwie do diet niskowęglowodanowych, które wielu ludziom przywróciły zdrowie. Nie chcę wywoływać w tym wątku dyskusji nt. diet, ale jeśli artykuł o gęsi owsianej ma się pojawić na stronie głównej, to byłoby dobrze, gdyby nie powielał nieprawdziwych informacji i nie wprowadzał czytelników w błąd. Mam wrażenie, że gęś owsiana jest na tyle dobrym "produktem", że obroni się i bez manipulowania faktami. P.S. Jondek - bez urazy, i tak robisz kawał świetnej roboty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 a ja mam już prawie wszystkie gesi kołudzkie pobite, w zamrazarce sobie leżą cztery ...dwie już zjedzone...przepyszne naturalne mięsko...zostały dwie żywe jeszcze ale lada chwila dostaną w łepetynkę...ten smalczyk topić jak zwykły wieprzowy? jutro jedną która podzieliłęm na części rozmrażam i zupka gęsia z brukwią...nogi już zjadłem to na reszcie zupka...marzy mi sie spróbować półgęska ...ale to chyba na przyszły rok dopiero... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 Spragniony, to wszędzie kubeł wody widzi!!!! :grin: :grin: :grin: :blush: [ Dodano: Sro 13 Paź, 2010 19:53 ] niedobry78 Sadełko gęsie topimy na małym (wolnym) ogniu, płynny tłuszcz zbieraj na bieżąco do naczynia. Nie czekaj, aż wytopi się wszystko. przetnij błonkę w której jest sadełko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 aha rozumiem...a ten tłuszcz miedzy flaczkami nadaje sie również??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Tak to jest tzw. tłuszcz sadełkowy znajdujący się w gęsiej tuszce. Wysłałem Tobie (na PW) fotkę z tłuszczem sadełkowym w tuszce i po wyjęciu go z tuszki. Możesz zdjąć skórę z gęsi położyć na patelni i na wolnym ogniu wytapiać tłuszcz cały czas zbierając tłuszcz płynny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Dzieki wilekie!!! czytałem i oglądałem...wszystko tak jak przy moich rozbiorach ostatnich...a jak sporządzic taka okrase topiona w sadełku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Filmy na powyższy temat :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Gęsia okrasa wedłg Jondka: Gęsią pierś surową mielę (siekam) w Dualetto, dodaję przyprawy pieprz, sól można dodać inne zależy co kto lubi. Mieszam następnie zalewam gorącym gęsim smalcem.Po zastygnięciu jest gotowe do spożycia.Pozostaje rozkoszować się smakiem i żałować , że tak mało zrobiliśmy. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 :grin: I to jest przepis do kalendarza . Muszę tak zaryzykować z wieprzowiną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Henio Zacznij próby od Okrasy gęsiej.smacznego :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Gęsia okrasa wedłg Jondka :thumbsup: Ale te 3,5-5% tłuszczu w wyrobie można zapomnieć :sad: Mam pytanie dotyczące tuczenia gąsek, pani z fermy doświaczalnej mówiła że tuczą gąski w ciągu 16-17 tygodni, według mojej wiedzy jest tuczenie intenzywne. Normalnie trwa to 32 tygodnie. Do tuczenia intenzywnego nie starczy pasza owsianna. Trzeba wtedy użyć spec. pasze do intensywnego tuczenia. A nawet znalazłem taką odpowiednią paszę na www i powiem żę zdrowo nie wygląda. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Darino Gęś Biała Kołudzka o której ja piszę jest hodowana w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej.Mogę Tobie podać namiary na panią dr Halinę Bielińską kierownika ośrodka i dopytaj o szczegóły. Piszesz o czymś co jest nieprawdą. Nie wiem co robią Hodowcy na fermach. Zanim coś napiszesz to sprawdź u żródła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Chętnie bym taką gąskę kupił, może ktoś wie, gdzie w W-wie można ją nabyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 sruta owsiana...owies cały mieszany z pszenicą do woli...wolny wybieg typu trawa i wszelkie chwaściory i cały dzień na wodzie (dużo rzeski)i do tego kukurydza ugotowana ostudzona ostrugana...i gąski wielkie jak indyki i to bez chemii a i wątroby ładnie wybarwione i spore i oczywiscie moje gąski zdrowo zywione...nigdy paszy nie zaznały a między nogami gacie mają do ziemi jakby im ktoś kilo ziemniaków wsypał...wielkie i mięcha mnóstwo...minimum po oprawieniu 7-8 kg miały jedne z najmniejszych szkoda że nie ważyłem gasiorów ale jak rozmroze to sprawdze z ciekawosci... a puchu na dwie poduchy wielkie hehe...z indykami i kaczkami tak samo u mnie indory największe są nie do podniesienia...kaczki mam staropolskie, pekin i pizmówki..najmaczniejsze wg mnie pizmówki (francuskie) i kaczor pizmowy ma 9 kilo wiec też są wielkie mięcha w bród...za to perlice są nie moge powiedzieć że małe ale na tłuste nie wygladaja...ale moze ich taka natura...no i kurczaki...nie licząc Pań rosołowych typowo...myślę o wyłącznie o brojlerach...potrafią mieć u mnie po 5-6 kilogramów...na wsi gadaja że jak indyki ...ale to juz zasługa tego, że moja luba gotuje wszystkim "drobiom" makarony z warzywami i odpadkami wszystkimi stołowymi plus margarynka z lidla heheh i to na ciepło raz dziennie...a zimą dodatkowo grzeje na wieczór zadawane... dodatkowo mam w oborniku juz całkiem sporą hodowle dzdżownic kupowae na allegro...rozmnożyły sie masakrycznie mimo , iż codziennie są skarmiane drobiowi...aha zauważyłem, że kaczki cholerie lubią kapustę zawsze dostają główkę jak karmię króliki i aż sie zabijają miedzy sobą kaczuchy durne tylko trzeba im ponacinać główki łatwiej wtedy wyszarpują...mam nadzieje, że im to dostarcza witamin jakichś... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Zanim coś napiszesz to sprawdź u żródła.Mam to same żródło jak i Ty :grin: Pani Dr. Bielińska mówi tu (min 3.19) że gąski tuczą 16-17tygodni do wagi brutto 7kg. Jest to tuczka intenzywna i wiem o czym mówię. Gąska kołudzka stanowi 95% produkcji gęsi na rynku Polskim. [ Dodano: Pią 15 Paź, 2010 00:45 ] i kaczor pizmowy ma 9 kilo Miałem tęż już kiedyś takiego kaczora na stole :thumbsup: drogi był to do dziś pamiętam :rolleyes: Kol. niedobry możę byś wać pan parę fotek swoich wychowanek wrzucił :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 spróbuje cos cyknąć dzisiaj...a mam pytanie bo perlice i pekinki ganiaja już bedzie z piąty miesiac...mam tez młodsze ale chodzi o to czy to prawda, że nie wpływa to na jakos mięsa na pieczyste...bo słyszałem, ze nie ...niż jak to ma np miejsce u typowych brojlerów ja osobiście czuję rózicę miedzy 6 ciotygodniowym a 3 miesięcznym ale u siebie nie dałbym rady bic na 6 ty tydzień bo żywie bez paszy tylko naturalie... mieso moze troszkę twardsze ale napewno zdrowsze i w smaku rózn8ica znaczna...może to zaprzecza ideologii głównej "brojlera" ale moje brojlery są potem też bardzo duze niektóre biję jak juz się zaczynają nieśc zeby w zamrażarce się nie nudziły wczesniej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 a mam pytanie bo perlice i pekinki ganiaja już bedzie z piąty miesia Gdzieś wyczytałem że w ustawie UE (EG 1804/1999) dotyczącej ekologicznej hodowli gęsi niedopuszczalny jest ubój przed 20tym tygodniem, dlatego napewno dotyczy to też kaczek. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 Gąski owsiane tuczy sie przez 17 tygodni a następnie są ubijane natomiast przez 3 ostatnie tygodnie powinny być tuczone ziarnem owsa całego bądź śrutem, a to dlatego aby zmienił się kolor i smak tłuszczu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 Darino Bardo proszę przestań pisać o tym co Tobie się wydaje, pisz o wiedzy którą potrafisz potwierdzić, udokumentować. To co do tej pory piszesz o gęsiach to są brednie. Wprowadzasz czytających w błąd podając niesprawdzone informacje. Gęś Biała Kołudzka jest wypasana na łąkach obsianych trawą i ziołami, przez trzy ostatnie tygodnie karmiona jest tylko owsem. Gęsi te ubijane są w 16/17 tygodniu. To jest prawda o gęsi Białej Kołudzkiej zwanej też owsianą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 Gęś Biała Kołudzka jest to skrzyżowania dwóch ras gęsi rodu W11 i rodu W33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 wytworzenie dwóch rodów Gęsi Białych Kołudzkich®: W11 – matecznego o wybitnych zdolnościach reprodukcyjnych (70 jaj i około 46 gąsiąt od nioski oraz W33 – ojcowskiego o bardzo dobrej użytkowości mięsnej), - uzyskanie zdolności kombinacyjnej obu rodów: skojarzone gęsiory mięsne rodu W33 z samicami rodu nieśnego W11 dają mieszańca W31 doskonałego do produkcji „gęsi owsianych”, - w efekcie 45-letniej pracy hodowlanej i badawczej nad Gęsią Białą Kołudzką® IZ-PIB ZD Kołuda Wielka jest właścicielem genotypu, a ferma zarodowa w Krajowym Ośrodku Badawczo-Hodowlanym Gęsi jest jedyną taką fermą na świecie, - udoskonalony genotyp gęsi Białych Kołudzkich® dostosowany w pełni do rodzimych warunków utrzymania, stanowi około 98% populacji gęsi w kraju, cytat z :http://www.koludawielka.com.pl/gesi.php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts