Jump to content

kłopoty z maszynką do mielenia mięsa


adamgoraus

Recommended Posts

:???: Adamgoraus szkoda, że nie ma zdjęcia, jednak prawdopodobnie to miałeś ścięgniste mięso, lub tępy nóż. Ewentualnie to sitko nie przylega do noża, jak rozkręcisz to sprawdź ile jest owinięte ścięgna czy mięsa. Takie mięso to jak jest lekko zamrożone to lepiej się kręci. A może źle nóż dałeś?

:smile:

Link to comment
Share on other sites

witam Wszystkich ! mam maszynkę do mięsa produkcji zemera ale z czasów komuny .Była dotychczas nieużywana czyli nówka .ale po zmieleniu 1\2 kg mięsa "zatyka się ! Co robić? Pomóżcie Bracia w Dymie

adam młodszy leszcz wędzarniczy POZDRAWIAM

Nie narzekaj ja mam pierwszego zelmera komunistycznego ( 30 letni) chodzi jak burza tylko jeden raz w naprawie po 30 latach. Chciałem wymienić na nowego ale mechanik odradził ponieważ te nowoczesne wysiadają przy tym. Bywa, że mielę mięso całkowicie zamrożone ( - 20) i silnik wytrzymuje, sprzęgło plastikowe nie pęka. Myślę jak nawali to na skutek zmęczenia materiału. To samo dotyczy sokowirówki Zelmera użytkowana od 1974 roku. Jednorazowy wyczyn przepuściłem przez nią 100 kg jabłek w ciągu jednego dnia nie zawiodła mnie, żadnej naprawy. Dlatego proszę miej szacunek do niektórych wyrobów komunistycznych bo te niekomunistyczne to gadżety do zabawy, a nie do pracy.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Było gdzieś to opisane ale nie mogę odszukać. Odpowiem w skrócie. Kładziesz na równy stół kawałek szkła np. 20x230cm, nato nakładasz papier ścierny nr 100 lub wiecej na to wszystko kładziesz sitko i trzymając je w ręku robisz ruchy okrężne sitkiem lekko dociskając do papieru. Tak samo postępujesz z nożem.

Inne wyjście to jutro idziesz do punktu dorabiania kluczy, może świadczą usługi w tym zakresie lub może ślusarz pomoże w tym zakresie.

Link to comment
Share on other sites

Było gdzieś to opisane ale nie mogę odszukać. Odpowiem w skrócie. Kładziesz na równy stół kawałek szkła np. 20x230cm, nato nakładasz papier ścierny nr 100 lub wiecej na to wszystko kładziesz sitko i trzymając je w ręku robisz ruchy okrężne sitkiem lekko dociskając do papieru. Tak samo postępujesz z nożem.

Inne wyjście to jutro idziesz do punktu dorabiania kluczy, może świadczą usługi w tym zakresie lub może ślusarz pomoże w tym zakresie.

Kiedyś można było dostać proszki ścierne i szlifowanie odbywało się na płycie dociernej po takim szlifowaniu ( parę godzin) sitko po dotarciu przyciągało nóż z pewnej odległości. Płaszczyzny były bardzo dobrze spasowane.
Link to comment
Share on other sites

Mam z tych czasów maszynkę ,,Jaga''chodzi jak burza tam pod nożykiem jest sprężyna dociskowa może trzeba ją rozciągnąc przy tępym nożu i siatce mięso podmrożić zwłaszcza kl III.

Dziadek masz rację te stare sprzęty faktycznie chodzą jak burza. Ty masz maszynkę II generacji moja obudowa jest jeszcze w kształcie litery "L". W 1976 roku zapłaciłem 1200zł + czekolada za spod lady.
Link to comment
Share on other sites

.....adam.... spróbój mielenie miesa rozpocząć od sitka z największymi otworami

-szarpak lub fi 16 ,potem fi 8 itd,napewno pjdzie Ci lepiej jabyś zaczynał od razu od

np.fi8 lub fi 5.tym sposobem zmielisz każde mięso ,nawet tępymi nożami,tyle że to dłużej trwa.

 

ps. fi to średnica otworów w sitku ,a szarpak to tzw.nerka.

 

pozdrawiam

 

jurek :wink:

Link to comment
Share on other sites

JA używam też takiej zabytkowej machiny i czasami mam podobny problem z zapychaniem.

U mnie problem polega na wpasowaniu nożyka na ślimak. Czasami sie przy dokręcaniu lekko przesunie i nie pasuje na kształtkę na końcu slimaka. Efektem tego jest niemożność dokręcenia dokładnego sitka i przy okazji spełnienia warunku docisku siatki do noża.

 

to tyle mam nadzieję , że jasno się wyraziłem

:grin:

 

pozdro

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...