adamgoraus Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 witam Wszystkich ! mam maszynkę do mięsa produkcji zemera ale z czasów komuny .Była dotychczas nieużywana czyli nówka .ale po zmieleniu 1\2 kg mięsa "zatyka się ! Co robić? Pomóżcie Bracia w Dymie adam młodszy leszcz wędzarniczy POZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 Prawdopodobnie trzeba będzie naostrzyć noże lub kupić następne. po zmieleniu 1\2 kg mięsa "zatyka rozumiem, że zatyka sie na sitku,może spróbuj mocniej dokręcić nakrętkę dociskającą sitko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derex Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 :???: Adamgoraus szkoda, że nie ma zdjęcia, jednak prawdopodobnie to miałeś ścięgniste mięso, lub tępy nóż. Ewentualnie to sitko nie przylega do noża, jak rozkręcisz to sprawdź ile jest owinięte ścięgna czy mięsa. Takie mięso to jak jest lekko zamrożone to lepiej się kręci. A może źle nóż dałeś? :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 jeśli :lol: twoja maszynka jak piszesz nie była używana od czasów komuny to pewnie ze starości stępiły się :nóż i sitko, daj gdzieś do naostrzenia i powinno być w pożądku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 witam Wszystkich ! mam maszynkę do mięsa produkcji zemera ale z czasów komuny .Była dotychczas nieużywana czyli nówka .ale po zmieleniu 1\2 kg mięsa "zatyka się ! Co robić? Pomóżcie Bracia w Dymie adam młodszy leszcz wędzarniczy POZDRAWIAM Nie narzekaj ja mam pierwszego zelmera komunistycznego ( 30 letni) chodzi jak burza tylko jeden raz w naprawie po 30 latach. Chciałem wymienić na nowego ale mechanik odradził ponieważ te nowoczesne wysiadają przy tym. Bywa, że mielę mięso całkowicie zamrożone ( - 20) i silnik wytrzymuje, sprzęgło plastikowe nie pęka. Myślę jak nawali to na skutek zmęczenia materiału. To samo dotyczy sokowirówki Zelmera użytkowana od 1974 roku. Jednorazowy wyczyn przepuściłem przez nią 100 kg jabłek w ciągu jednego dnia nie zawiodła mnie, żadnej naprawy. Dlatego proszę miej szacunek do niektórych wyrobów komunistycznych bo te niekomunistyczne to gadżety do zabawy, a nie do pracy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamgoraus Posted December 12, 2006 Author Report Share Posted December 12, 2006 BRACIA ! a jak naostrzyć nóż izgrać go z sitkiem? adam młodszy leszcz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 Daj , najlepiej ślusarzowi. Nóż musi być ostrzony razem z siatką (komplet). Po dobrym naostrzeniu, kiedy przyłozysz nóz do siatki, to są ze soba spojone, jak po namagnesowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 BRACIA ! a jak naostrzyć nóż izgrać go z sitkiem? adam młodszy leszczDaj do warsztatu gdzie mają magnesówkę to Ci bardzo ładnie naostrzą nóż i doszlifują z sitkiem. Sprawdź sprężynę dociskową ( nóż do sitka) czy nie jest wyrobiona. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 Było gdzieś to opisane ale nie mogę odszukać. Odpowiem w skrócie. Kładziesz na równy stół kawałek szkła np. 20x230cm, nato nakładasz papier ścierny nr 100 lub wiecej na to wszystko kładziesz sitko i trzymając je w ręku robisz ruchy okrężne sitkiem lekko dociskając do papieru. Tak samo postępujesz z nożem.Inne wyjście to jutro idziesz do punktu dorabiania kluczy, może świadczą usługi w tym zakresie lub może ślusarz pomoże w tym zakresie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 Było gdzieś to opisane ale nie mogę odszukać. Odpowiem w skrócie. Kładziesz na równy stół kawałek szkła np. 20x230cm, nato nakładasz papier ścierny nr 100 lub wiecej na to wszystko kładziesz sitko i trzymając je w ręku robisz ruchy okrężne sitkiem lekko dociskając do papieru. Tak samo postępujesz z nożem. Inne wyjście to jutro idziesz do punktu dorabiania kluczy, może świadczą usługi w tym zakresie lub może ślusarz pomoże w tym zakresie.Kiedyś można było dostać proszki ścierne i szlifowanie odbywało się na płycie dociernej po takim szlifowaniu ( parę godzin) sitko po dotarciu przyciągało nóż z pewnej odległości. Płaszczyzny były bardzo dobrze spasowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 Mam z tych czasów maszynkę ,,Jaga''chodzi jak burza tam pod nożykiem jest sprężyna dociskowa może trzeba ją rozciągnąc przy tępym nożu i siatce mięso podmrożić zwłaszcza kl III. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 Mam z tych czasów maszynkę ,,Jaga''chodzi jak burza tam pod nożykiem jest sprężyna dociskowa może trzeba ją rozciągnąc przy tępym nożu i siatce mięso podmrożić zwłaszcza kl III.Dziadek masz rację te stare sprzęty faktycznie chodzą jak burza. Ty masz maszynkę II generacji moja obudowa jest jeszcze w kształcie litery "L". W 1976 roku zapłaciłem 1200zł + czekolada za spod lady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek52 Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 .....adam.... spróbój mielenie miesa rozpocząć od sitka z największymi otworami-szarpak lub fi 16 ,potem fi 8 itd,napewno pjdzie Ci lepiej jabyś zaczynał od razu od np.fi8 lub fi 5.tym sposobem zmielisz każde mięso ,nawet tępymi nożami,tyle że to dłużej trwa. ps. fi to średnica otworów w sitku ,a szarpak to tzw.nerka. pozdrawiam jurek :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamgoraus Posted December 13, 2006 Author Report Share Posted December 13, 2006 tradycyjnie pozdrawiam A gdyby tak puścić maszynerię -na sucho - niedotrze się? adam młodszy leszcz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 nie ma szans jeszcze gorzej się stępi ,a jeśli się za mocno rozgrzeje nóż i sitko to się rozhartują i będą do wywalenia(szukaj warsztatu i naostrz) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 JA używam też takiej zabytkowej machiny i czasami mam podobny problem z zapychaniem.U mnie problem polega na wpasowaniu nożyka na ślimak. Czasami sie przy dokręcaniu lekko przesunie i nie pasuje na kształtkę na końcu slimaka. Efektem tego jest niemożność dokręcenia dokładnego sitka i przy okazji spełnienia warunku docisku siatki do noża. to tyle mam nadzieję , że jasno się wyraziłem :grin: pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts