Jump to content

[Ciasto]Sernik "Dukanowy"


Recommended Posts

Sernik dla tych co na diecie Dukana chyba znany, niech też inni poznają.

 

 

- 1 kg serka homogenizowanego firmy "Jogser" 3% tłuszczu.

http://www.jogser.pl/zdjecia/produkty/thumb/17.jpg

- 6 jajek

- 3 łyżki skrobi kukurydzianej

- 4 krople aromatu waniliowego

- słodzik w płynie (do słodkości, trzeba spróbować)

http://image.ceneo.pl/data/products/1793472/product.jpg

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ser, mazeina, żółtka, aromat, proszek do pieczenia i słodzik zmiksowane razem, dodane ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszane. Wszystko wylane na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika temperatura 150 z termoobiegiem, pieczone 52 minuty :D Piec nie otwierany, wyłączona temperatura i termoobieg, tak pozostało w piecu zamkniętym jeszcze 15 minut. Wyszedł puszysty i wilgotny, dla tych co bez diety można słodzik zastąpić cukrem, a skrobie kukurydzianą budyniem waniliowym i nie dawać aromatu.

Smacznego!

Link to comment
Share on other sites

w przypadku sernika, pieczonego przecież w temp 150-200 stopni, bardziej bym się obawiał substancji kancerogennych takich jak nitrozoaminy, akroleina, akryloamid, benzopiren, formy trans kwasów tłuszczowych, niż zwykłej saletry w wędlinach

 

pieczenie, smażenie i grilowanie, choć smaczne, są niestety bardzo niezdrowe

ale zawsze można sobie wmówić, że na coś w końcu trzeba umrzeć :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...