dietykon Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 Sernik dla tych co na diecie Dukana chyba znany, niech też inni poznają. - 1 kg serka homogenizowanego firmy "Jogser" 3% tłuszczu. http://www.jogser.pl/zdjecia/produkty/thumb/17.jpg - 6 jajek - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - 4 krople aromatu waniliowego - słodzik w płynie (do słodkości, trzeba spróbować) http://image.ceneo.pl/data/products/1793472/product.jpg - pół łyżeczki proszku do pieczenia Ser, mazeina, żółtka, aromat, proszek do pieczenia i słodzik zmiksowane razem, dodane ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszane. Wszystko wylane na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika temperatura 150 z termoobiegiem, pieczone 52 minuty Piec nie otwierany, wyłączona temperatura i termoobieg, tak pozostało w piecu zamkniętym jeszcze 15 minut. Wyszedł puszysty i wilgotny, dla tych co bez diety można słodzik zastąpić cukrem, a skrobie kukurydzianą budyniem waniliowym i nie dawać aromatu. Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 w przypadku sernika, pieczonego przecież w temp 150-200 stopni, bardziej bym się obawiał substancji kancerogennych takich jak nitrozoaminy, akroleina, akryloamid, benzopiren, formy trans kwasów tłuszczowych, niż zwykłej saletry w wędlinach pieczenie, smażenie i grilowanie, choć smaczne, są niestety bardzo niezdroweale zawsze można sobie wmówić, że na coś w końcu trzeba umrzeć :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.