Jump to content

Wędzarnio-grill ..... budowa od podstaw.


Recommended Posts

Czytam forum od niedawna lecz wiedzę garnę jak już wcześniej pisałem całymi garściami :grin: lecz im więcej wiem to wiem coraz .....mniej :cry: chcę wybudować wędzarnio-grilla od podstaw i prawdę mówiąc mam potężny mętlik w głowie jak ją wykonać, przejrzałem wszystkie opisy, przeczytałem chyba wszystkie tematy na temat budowy i prawdę mówiąc mój pierwotny projekt legł w gruzach :???: .... więc zakładam ten temat aby dzięki waszemu doświadczeniu oraz wiedzy postawić wędzarnię z prawdziwego zdarzenia i móc później cieszyć się z prawidłowo uwędzonych w niej wyrobów.

 

Więc może opiszę jaką chciałbym wędzarnię i z czego wykonaną a w kwestii wymiarów, średnicy, wysokości kominu, wielkości paleniska, rodzaju paleniska (z popielnikiem, czy bez) odległości palenisko-wędzarnia itp, itd zdam się na Was, oczywiście o ile taką pomoc otrzymam :blush: ..... tak na marginesie to stawiając ją myślę że będzie służyła długo i wiernie :tongue: oraz że nie będę musiał jej przebudowywać ponieważ takiej możliwości miał nie będę, jeśli chodzi o wygląd to bardzo spodobała mi się wędzarnia kol. Leszka Menio

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1222

a więc .........

 

Mam wylany fundament o wymiarach 240cm x 120 cm, o głębokości ca. 45 cm, oczywiście wykonałem zbrojenie z drutu zbrojeniowego Φ 12mm dwupoziomowe, na ten cel zużyłem 36 mb owego drutu, zalane betonem B20 własnoręcznie urabianym :grin:

Materiał z którego chciałbym wykonać wędzarnio-grilla to kamień drogowy który już posiadam, zapewne aby utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz paleniska oraz w samej wędzarni wyłożę wszystko cegłą szamotową, rura łącząca palenisko z komorą wstępnie zakładam że powinna być z ceramiki o średnicy nie mniejszej niż 200 mm z wyczystką która to dodatkowo spełni rolę dostarczenia dodatkowego (w razie potrzeby) powietrza, przewód kominowy zakładam że powinien mieć średnicę prześwitu nie mniejszą niż 200 mm x 200 mm i na tym moja wiedza .......... kończy się, i tutaj zwracam się do was z prośbą o wytyczne oraz wskazówki i zadaję pytanie które kiedyś E. Gierek rzucił z trybuny :tongue: .......... Jeśli mi pomożecie to sądzę że ten cel uda nam się osiągnąć ...... To jak, pomożecie? .... no...... :grin:

 

........ i dlatego BARDZO PROSZĘ o wszelką pomoc :blush:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 222
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czyżby na forum nie było ani jednej osoby która ma pojęcie o budowie wędzarni :question: :shock:

Cierpliwości bracie, eksperci od budowy wędzarni są, ale teraz czas różnych porządków na podwórkach, działkach itd. że o wędzeniach nie wspomnę, ludzie mają robotę. Na pewno ktoś Ci pomoże :grin:

Ja nie pomogę, ja nie budowniczy ja kolejarz :lol: :cool:

Link to comment
Share on other sites

MariuszB, ja proponuję skorzystać z opcji szukaj . to taka magiczna funkcja co pozwala rozwiać większość wątpliwości :wink:

Ta funkcja to już mi się śni po nocach :grin: przeszukałem forum i znalazłem bardzo dużo informacji, tyle że w wielu przypadkach są to sprzeczne informacje które wprowadziły w mojej głowie mętlik :cry: dlatego pozwoliłem sobie założyć osobny temat aby wykluczyć wszelkie pomyłki.
Link to comment
Share on other sites

Tutaj Zico ma w zupełności rację, na stronie głównej http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=53 jest 7 stron z artykułami na temat budowy wędzarni, jest to 121 artykułów i nie wierzę, że żaden projekt tam Ci nie odpowiada. Materiał do budowy to rzecz wtórna, ważne jest zachowanie podstawowych zasad. Wybierz projekt z cegły i zbuduj go z kamienia, musisz mieć palenisko, musi ono być w odpowiedniej odległości od komory wędzarniczej, komora ma być odpowiednio wielka, sklepienie najlepiej nie płaskie, ważne są przekroje ale to już chyba wiesz sam. Istotne też jest założenie szybrów i równomierne rozprowadzenie dymu po komorze. Zapewne można jeszcze parę takich rzeczy wymienić ale jeżeli przejrzysz te 121 artykułów to będziesz mądrzejszy od wielu z nas.

 

Moim osobistym zdaniem lepiej wybudować tylko wędzarnie, bez grilla, ale to zależy od projektu, wielkości budowli, dla mnie najlepszy jest duży okrągły grill z możliwością zamknięcia pokrywą, ale to inny temat.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Tak, masz rację i przedstawiłeś to co już wyczytałem, tylko że to teoria ponieważ wystarczy poczytać o długości lub średnicy kanału łączącego palenisko z komorą lub średnicy komina i mamy rozpiętość od 10 cm x 10 cm do ............ taki jak komora wędzarnicza :shock: ......... chcąc uniknąć niepowodzeń i przeróbek na które mnie po prostu nie stać poprosiłem o pomoc :blush:
Link to comment
Share on other sites

zapewne aby utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz paleniska oraz w samej wędzarni wyłożę wszystko cegłą szamotową

kolego w palenisku zgoda ale po co wykładać szamotem w komorze wędzarni jeżeli chcesz ocieplić to wyłóż komorę wędzarnię wewnątrz deskami
Link to comment
Share on other sites

zapewne aby utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz paleniska oraz w samej wędzarni wyłożę wszystko cegłą szamotową

kolego w palenisku zgoda ale po co wykładać szamotem w komorze wędzarni jeżeli chcesz ocieplić to wyłóż komorę wędzarnię wewnątrz deskami
Po przeczytaniu chyba już wszystkich tematów na forum i obejrzeniu masy zdjęć wielokrotnie potwierdzała się reguła że kamienną wędzarnię będzie bardzo ciężko nagrzać, bo z utrzymaniem temperatury problemu nie powinno być, i stąd pomysł na wyłożenie cegłą szamotową komory wędzarniczej, a że nie mam doświadczenia w tej kwestii to uznałem że pomysł z szamotem będzie najlepszy, ale widać że byłem w błędzie ....... i właśnie dlatego założyłem ten temat.

Pomysł z deskami zapewne jest bardzo dobry lecz ja chcę również wędzarni używać jako grilla, i tu mam pytanie ...... czy deski wytrzymają taką temperaturę w dolnej części komory wędzarniczej?

Link to comment
Share on other sites

Tim, ja twój projekt oraz budowlę dokładnie oglądałem parę dni temu i dzięki niemu wiem z jakiego materiału wykonam kanał łączący palenisko z komorą :tongue: ...... już nawet wczoraj byłem w hurtowni budowlanej i oglądałem te ceramiczne rury, w swojej wędzarni będę chciał dodać tylko jeden element z tzw. wyczystką, oczywiście nie do czyszczenia kanału lecz do regulacji powietrza "z zewnątrz" w razie potrzeby :smile:

A twój pomnik bardzo mi się spodobał, a w szczególności ogólny kształt, będę starał się wykonać coś podobnego lecz z kamienia i bez tej tylnej ściany.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Popełniłem budowę wędzarni :wink: i oto efekty :blush:

Zbierałem się z umieszczeniem zdjęć od dość dawna lecz tak... jakoś.... brakowało czasu :blush:

 

Tak to się zaczęło, czyli wykop pod fundament.

 

Pierwsze koty za płoty i pierwsze warstwy z kamienia, czyli zarys wędzarni.

 

Kamienny blat na swoim miejscu :wink:

 

Niech się mury pną do góry :tongue:

 

Palenisko oraz cała komora wędzarnicza wyłożona płytką szamotową.

 

Cała armatura włącznie z szybrem, deflektorem, uchwytami oraz samym grillem wykonana ze stali nierdzewnej.

http://images45.fotosik.pl/1141/bc4780eba72d8375med.jpg

http://images45.fotosik.pl/1141/e1033ece72345a2emed.jpg

 

I oto wędzarnia w całej swej krasie.

http://images41.fotosik.pl/1108/05a5107421f1145emed.jpg

http://images39.fotosik.pl/1107/1dca5e647c10fbc1med.jpg

 

Pierwsze wędzenie i próby "wyczucia" wędzarni, efekty widoczne i niestety nie byłem mocno zadowolony, ale każde następne wędzenie pokazuje że jest coraz lepiej :grin:

http://images35.fotosik.pl/954/ec95441abdfd8b91med.jpg

http://images35.fotosik.pl/954/83d83845694f473emed.jpg

 

Ogólnie jestem zadowolony ponieważ nie ma problemu z nagrzaniem komory, nie ma również problemu z utrzymaniem temperatury a w sumie o to chodzi najbardziej.

Wędzarnię wykonałem tak jak potrafiłem najlepiej, a efekty widoczne na zdjęciach wiec wszelkie uwagi mile widziane choć wędzarni już raczej nie da rady przerobić :wink: :grin:

Link to comment
Share on other sites

MariuszB, :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :thumbsup:

Wyroby wyglądają znakomicie, gratulacje, jednak jest jedna rzecz, która rzuciła mi się w oczy, to uchwyty na kije, przewidujesz tylko 3 kije na górze i dwa na dole ? Nie chcę, aby wyszło, że się czepiam szczegółów, ale ja na Twoim miejscu zamiast płaskownika z uchwytami zastosował bym najprostsze w świecie kątowniki :)

Wtedy problem z większą ilością i rozmieszczeniem itd. znika :) ... to taki szczególik :D

Pozdrawiam i powodzenia w "docieraniu" wędzarni :D PIĘKNA ! ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Witam

 

bardzo fajne! myth – masz rację, mnie też od razu rzuciło się w oczy.

 

Ja widzę jeszcze jeden problem, postawione w granicy z sąsiadem (chyba że się mylę).

 

Uwędzone jak trzeba – gratulacje.

Link to comment
Share on other sites

Wędzarnię wykonałem tak jak potrafiłem najlepiej, a efekty widoczne na zdjęciach wiec wszelkie uwagi mile widziane choć wędzarni już raczej nie da rady przerobić

A tyle było napisane ,że drzwi od komory powinny mieć taką samą szerokość jak komora.Po prostu łatwiej operować kijami a teraz to po ptokach. :grin: .Ale jest jeszcze na to rada, a mianowicie wstawić do środka drugą komorę drewnianą o mniejszych wymiarach.No i te uchwyty na kije j/w napisał myth.Poza tym to fajna wędzarnia :clap:

Link to comment
Share on other sites

Poza tym to fajna wędzarnia :clap:

dokładnie, bardzo zgrabnie ci to wyszło, lubię kamień... z tym że ja koledzy wczesniej pisali, troszke sobie skomplikowałeś... jesli chodzi o samą komorę wędzarnicza... no ale widać po wyrobach, że ci to nie przeszkadza zbytnio na razie :) Ech... kiedy ja cos podobnego sobie wymuruje... :rolleyes: pozdrawiam.
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za opinie i spieszę od razu z wyjaśnieniami :grin:

 

Wędzarnię postawiłem blisko ogrodzenia za zgodą zarządu ogrodów działkowych oraz sąsiada którym jest mój... szwagier więc problema niet :wink: :grin:

 

Niestety szerszych drzwi nie chciałem nawet robić ze względu na mały przerób, w ciągu roku wędzę trzy góra cztery świniaczki i jest to raczej zabawa niż masówka, wiec uznałem że dam radę :grin:

To samo dotyczy uchwytów do drążków, niby tylko pięć ale w zupełności wystarczy co już sprawdziłem w praktyce.

Link to comment
Share on other sites

Niestety szerszych drzwi nie chciałem nawet robić ze względu na mały przerób, w ciągu roku wędzę trzy góra cztery świniaczki i jest to raczej zabawa niż masówka, wiec uznałem że dam radę

To samo dotyczy uchwytów do drążków, niby tylko pięć ale w zupełności wystarczy co już sprawdziłem w praktyce.

Nie zmienia to faktu, że łatwiej jest operować kijami, kiedy możesz je swobodnie wyciągać z wędzarni. Przy przekładaniu kijków jest to b. przydatne ... :)

4 świniaczki hmmm... to w cale nie jest mało :D ale pogadamy za rok, jak wrzucisz zdjęcia z przeróbki tych uchwytów, bo miejsca Ci brak :D :D :D

W między czasie zaczniesz pewnie jakieś serki wędzić, i inne nowości, o istnieniu których nie miałeś pojęcia, a co dopiero o ich wyrobie :lol:

Pozdrawiam i powodzenia raz jeszcze ;)

Link to comment
Share on other sites

Nie zmienia to faktu, że łatwiej jest operować kijami, kiedy możesz je swobodnie wyciągać z wędzarni. Przy przekładaniu kijków jest to b. przydatne ... :)

4 świniaczki hmmm... to w cale nie jest mało :D ale pogadamy za rok, jak wrzucisz zdjęcia z przeróbki tych uchwytów, bo miejsca Ci brak :D :D :D

W między czasie zaczniesz pewnie jakieś serki wędzić, i inne nowości, o istnieniu których nie miałeś pojęcia, a co dopiero o ich wyrobie :lol:

Pozdrawiam i powodzenia raz jeszcze ;)

Masz rację lecz nie zawsze można wybudować tak jakby się chciało, w moim przypadku powodem był brak miejsca oraz fakt że nie chciałem stawiać "mauzoleum" :grin: ..... odnośnie wędzenia innych produktów to wędziłem już w różnych wędzarniach to i na tej dam jakoś radę z Waszą i Bożą pomocą :wink: :grin:

 

A na moje wędzarnia jak malowana. Jedna z ładniejszych jak nie najładniejszych.

Super. :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Witaj! Przyłączam się do gratulacji :clap: , a także opinii Kolegów... :cool: Jest jeszcze jedna sprawa...W przekroju Twoje szyneczki mają tzw. '' oczka'' pewno peklowałeś bez nastrzyku ? :rolleyes: Ale uwędzone bardzo ładnie :clap: Pozdrawiam!

Dziękuję za słowa uznania :blush: odnośnie nastrzykiwania to masz rację, nie robiłem, w sumie to prawie nigdy nie robię ponieważ świniaczka bije zawsze prędzej i mięsiwo ma czas na długie leżakowanie w zalewie, co nie zmienia faktu że przy większych szynkach mimo to nastrzyk robię.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...