Jump to content

Wędzarnio-grill ..... budowa od podstaw.

Recommended Posts

Czytam forum od niedawna lecz wiedzę garnę jak już wcześniej pisałem całymi garściami :grin: lecz im więcej wiem to wiem coraz .....mniej :cry: chcę wybudować wędzarnio-grilla od podstaw i prawdę mówiąc mam potężny mętlik w głowie jak ją wykonać, przejrzałem wszystkie opisy, przeczytałem chyba wszystkie tematy na temat budowy i prawdę mówiąc mój pierwotny projekt legł w gruzach :???: .... więc zakładam ten temat aby dzięki waszemu doświadczeniu oraz wiedzy postawić wędzarnię z prawdziwego zdarzenia i móc później cieszyć się z prawidłowo uwędzonych w niej wyrobów.

Więc może opiszę jaką chciałbym wędzarnię i z czego wykonaną a w kwestii wymiarów, średnicy, wysokości kominu, wielkości paleniska, rodzaju paleniska (z popielnikiem, czy bez) odległości palenisko-wędzarnia itp, itd zdam się na Was, oczywiście o ile taką pomoc otrzymam :blush: ..... tak na marginesie to stawiając ją myślę że będzie służyła długo i wiernie :tongue: oraz że nie będę musiał jej przebudowywać ponieważ takiej możliwości miał nie będę, jeśli chodzi o wygląd to bardzo spodobała mi się wędzarnia kol. Leszka Menio

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1222

a więc .........

Mam wylany fundament o wymiarach 240cm x 120 cm, o głębokości ca. 45 cm, oczywiście wykonałem zbrojenie z drutu zbrojeniowego Φ 12mm dwupoziomowe, na ten cel zużyłem 36 mb owego drutu, zalane betonem B20 własnoręcznie urabianym :grin:

Materiał z którego chciałbym wykonać wędzarnio-grilla to kamień drogowy który już posiadam, zapewne aby utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz paleniska oraz w samej wędzarni wyłożę wszystko cegłą szamotową, rura łącząca palenisko z komorą wstępnie zakładam że powinna być z ceramiki o średnicy nie mniejszej niż 200 mm z wyczystką która to dodatkowo spełni rolę dostarczenia dodatkowego (w razie potrzeby) powietrza, przewód kominowy zakładam że powinien mieć średnicę prześwitu nie mniejszą niż 200 mm x 200 mm i na tym moja wiedza .......... kończy się, i tutaj zwracam się do was z prośbą o wytyczne oraz wskazówki i zadaję pytanie które kiedyś E. Gierek rzucił z trybuny :tongue: .......... Jeśli mi pomożecie to sądzę że ten cel uda nam się osiągnąć ...... To jak, pomożecie? .... no...... :grin:

........ i dlatego BARDZO PROSZĘ o wszelką pomoc :blush:

• Replies 222
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czyżby na forum nie było ani jednej osoby która ma pojęcie o budowie wędzarni :question: :shock:

Cierpliwości bracie, eksperci od budowy wędzarni są, ale teraz czas różnych porządków na podwórkach, działkach itd. że o wędzeniach nie wspomnę, ludzie mają robotę. Na pewno ktoś Ci pomoże :grin:

Ja nie pomogę, ja nie budowniczy ja kolejarz :lol: :cool:

MariuszB, ja proponuję skorzystać z opcji szukaj . to taka magiczna funkcja co pozwala rozwiać większość wątpliwości :wink:

Ta funkcja to już mi się śni po nocach :grin: przeszukałem forum i znalazłem bardzo dużo informacji, tyle że w wielu przypadkach są to sprzeczne informacje które wprowadziły w mojej głowie mętlik :cry: dlatego pozwoliłem sobie założyć osobny temat aby wykluczyć wszelkie pomyłki.

Tutaj Zico ma w zupełności rację, na stronie głównej http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=53 jest 7 stron z artykułami na temat budowy wędzarni, jest to 121 artykułów i nie wierzę, że żaden projekt tam Ci nie odpowiada. Materiał do budowy to rzecz wtórna, ważne jest zachowanie podstawowych zasad. Wybierz projekt z cegły i zbuduj go z kamienia, musisz mieć palenisko, musi ono być w odpowiedniej odległości od komory wędzarniczej, komora ma być odpowiednio wielka, sklepienie najlepiej nie płaskie, ważne są przekroje ale to już chyba wiesz sam. Istotne też jest założenie szybrów i równomierne rozprowadzenie dymu po komorze. Zapewne można jeszcze parę takich rzeczy wymienić ale jeżeli przejrzysz te 121 artykułów to będziesz mądrzejszy od wielu z nas.

Moim osobistym zdaniem lepiej wybudować tylko wędzarnie, bez grilla, ale to zależy od projektu, wielkości budowli, dla mnie najlepszy jest duży okrągły grill z możliwością zamknięcia pokrywą, ale to inny temat.

Pozdrawiam.

Tak, masz rację i przedstawiłeś to co już wyczytałem, tylko że to teoria ponieważ wystarczy poczytać o długości lub średnicy kanału łączącego palenisko z komorą lub średnicy komina i mamy rozpiętość od 10 cm x 10 cm do ............ taki jak komora wędzarnicza :shock: ......... chcąc uniknąć niepowodzeń i przeróbek na które mnie po prostu nie stać poprosiłem o pomoc :blush:

zapewne aby utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz paleniska oraz w samej wędzarni wyłożę wszystko cegłą szamotową

kolego w palenisku zgoda ale po co wykładać szamotem w komorze wędzarni jeżeli chcesz ocieplić to wyłóż komorę wędzarnię wewnątrz deskami

zapewne aby utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz paleniska oraz w samej wędzarni wyłożę wszystko cegłą szamotową

kolego w palenisku zgoda ale po co wykładać szamotem w komorze wędzarni jeżeli chcesz ocieplić to wyłóż komorę wędzarnię wewnątrz deskami
Po przeczytaniu chyba już wszystkich tematów na forum i obejrzeniu masy zdjęć wielokrotnie potwierdzała się reguła że kamienną wędzarnię będzie bardzo ciężko nagrzać, bo z utrzymaniem temperatury problemu nie powinno być, i stąd pomysł na wyłożenie cegłą szamotową komory wędzarniczej, a że nie mam doświadczenia w tej kwestii to uznałem że pomysł z szamotem będzie najlepszy, ale widać że byłem w błędzie ....... i właśnie dlatego założyłem ten temat.

Pomysł z deskami zapewne jest bardzo dobry lecz ja chcę również wędzarni używać jako grilla, i tu mam pytanie ...... czy deski wytrzymają taką temperaturę w dolnej części komory wędzarniczej?

Tim, ja twój projekt oraz budowlę dokładnie oglądałem parę dni temu i dzięki niemu wiem z jakiego materiału wykonam kanał łączący palenisko z komorą :tongue: ...... już nawet wczoraj byłem w hurtowni budowlanej i oglądałem te ceramiczne rury, w swojej wędzarni będę chciał dodać tylko jeden element z tzw. wyczystką, oczywiście nie do czyszczenia kanału lecz do regulacji powietrza "z zewnątrz" w razie potrzeby :smile:

A twój pomnik bardzo mi się spodobał, a w szczególności ogólny kształt, będę starał się wykonać coś podobnego lecz z kamienia i bez tej tylnej ściany.

• 11 months later...

Popełniłem budowę wędzarni :wink: i oto efekty :blush:

Zbierałem się z umieszczeniem zdjęć od dość dawna lecz tak... jakoś.... brakowało czasu :blush:

Tak to się zaczęło, czyli wykop pod fundament.

Pierwsze koty za płoty i pierwsze warstwy z kamienia, czyli zarys wędzarni.

Kamienny blat na swoim miejscu :wink:

Niech się mury pną do góry :tongue:

Palenisko oraz cała komora wędzarnicza wyłożona płytką szamotową.

Cała armatura włącznie z szybrem, deflektorem, uchwytami oraz samym grillem wykonana ze stali nierdzewnej.

http://images45.fotosik.pl/1141/bc4780eba72d8375med.jpg

http://images45.fotosik.pl/1141/e1033ece72345a2emed.jpg

I oto wędzarnia w całej swej krasie.

http://images41.fotosik.pl/1108/05a5107421f1145emed.jpg

http://images39.fotosik.pl/1107/1dca5e647c10fbc1med.jpg

Pierwsze wędzenie i próby "wyczucia" wędzarni, efekty widoczne i niestety nie byłem mocno zadowolony, ale każde następne wędzenie pokazuje że jest coraz lepiej :grin:

http://images35.fotosik.pl/954/ec95441abdfd8b91med.jpg

http://images35.fotosik.pl/954/83d83845694f473emed.jpg

Ogólnie jestem zadowolony ponieważ nie ma problemu z nagrzaniem komory, nie ma również problemu z utrzymaniem temperatury a w sumie o to chodzi najbardziej.

Wędzarnię wykonałem tak jak potrafiłem najlepiej, a efekty widoczne na zdjęciach wiec wszelkie uwagi mile widziane choć wędzarni już raczej nie da rady przerobić :wink: :grin:

MariuszB, :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :thumbsup:

Wyroby wyglądają znakomicie, gratulacje, jednak jest jedna rzecz, która rzuciła mi się w oczy, to uchwyty na kije, przewidujesz tylko 3 kije na górze i dwa na dole ? Nie chcę, aby wyszło, że się czepiam szczegółów, ale ja na Twoim miejscu zamiast płaskownika z uchwytami zastosował bym najprostsze w świecie kątowniki :)

Wtedy problem z większą ilością i rozmieszczeniem itd. znika :) ... to taki szczególik :D

Pozdrawiam i powodzenia w "docieraniu" wędzarni :D PIĘKNA ! ;)

Guest Anonymous

Witam

bardzo fajne! myth – masz rację, mnie też od razu rzuciło się w oczy.

Ja widzę jeszcze jeden problem, postawione w granicy z sąsiadem (chyba że się mylę).

Uwędzone jak trzeba – gratulacje.

Wędzarnię wykonałem tak jak potrafiłem najlepiej, a efekty widoczne na zdjęciach wiec wszelkie uwagi mile widziane choć wędzarni już raczej nie da rady przerobić

A tyle było napisane ,że drzwi od komory powinny mieć taką samą szerokość jak komora.Po prostu łatwiej operować kijami a teraz to po ptokach. :grin: .Ale jest jeszcze na to rada, a mianowicie wstawić do środka drugą komorę drewnianą o mniejszych wymiarach.No i te uchwyty na kije j/w napisał myth.Poza tym to fajna wędzarnia :clap:

Poza tym to fajna wędzarnia :clap:

dokładnie, bardzo zgrabnie ci to wyszło, lubię kamień... z tym że ja koledzy wczesniej pisali, troszke sobie skomplikowałeś... jesli chodzi o samą komorę wędzarnicza... no ale widać po wyrobach, że ci to nie przeszkadza zbytnio na razie :) Ech... kiedy ja cos podobnego sobie wymuruje... :rolleyes: pozdrawiam.

Dzięki za opinie i spieszę od razu z wyjaśnieniami :grin:

Wędzarnię postawiłem blisko ogrodzenia za zgodą zarządu ogrodów działkowych oraz sąsiada którym jest mój... szwagier więc problema niet :wink: :grin:

Niestety szerszych drzwi nie chciałem nawet robić ze względu na mały przerób, w ciągu roku wędzę trzy góra cztery świniaczki i jest to raczej zabawa niż masówka, wiec uznałem że dam radę :grin:

To samo dotyczy uchwytów do drążków, niby tylko pięć ale w zupełności wystarczy co już sprawdziłem w praktyce.

Niestety szerszych drzwi nie chciałem nawet robić ze względu na mały przerób, w ciągu roku wędzę trzy góra cztery świniaczki i jest to raczej zabawa niż masówka, wiec uznałem że dam radę

To samo dotyczy uchwytów do drążków, niby tylko pięć ale w zupełności wystarczy co już sprawdziłem w praktyce.

Nie zmienia to faktu, że łatwiej jest operować kijami, kiedy możesz je swobodnie wyciągać z wędzarni. Przy przekładaniu kijków jest to b. przydatne ... :)

4 świniaczki hmmm... to w cale nie jest mało :D ale pogadamy za rok, jak wrzucisz zdjęcia z przeróbki tych uchwytów, bo miejsca Ci brak :D :D :D

W między czasie zaczniesz pewnie jakieś serki wędzić, i inne nowości, o istnieniu których nie miałeś pojęcia, a co dopiero o ich wyrobie :lol:

Pozdrawiam i powodzenia raz jeszcze ;)

Nie zmienia to faktu, że łatwiej jest operować kijami, kiedy możesz je swobodnie wyciągać z wędzarni. Przy przekładaniu kijków jest to b. przydatne ... :)

4 świniaczki hmmm... to w cale nie jest mało :D ale pogadamy za rok, jak wrzucisz zdjęcia z przeróbki tych uchwytów, bo miejsca Ci brak :D :D :D

W między czasie zaczniesz pewnie jakieś serki wędzić, i inne nowości, o istnieniu których nie miałeś pojęcia, a co dopiero o ich wyrobie :lol:

Pozdrawiam i powodzenia raz jeszcze ;)

Masz rację lecz nie zawsze można wybudować tak jakby się chciało, w moim przypadku powodem był brak miejsca oraz fakt że nie chciałem stawiać "mauzoleum" :grin: ..... odnośnie wędzenia innych produktów to wędziłem już w różnych wędzarniach to i na tej dam jakoś radę z Waszą i Bożą pomocą :wink: :grin:

A na moje wędzarnia jak malowana. Jedna z ładniejszych jak nie najładniejszych.

Super. :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Witaj! Przyłączam się do gratulacji :clap: , a także opinii Kolegów... :cool: Jest jeszcze jedna sprawa...W przekroju Twoje szyneczki mają tzw. '' oczka'' pewno peklowałeś bez nastrzyku ? :rolleyes: Ale uwędzone bardzo ładnie :clap: Pozdrawiam!

Dziękuję za słowa uznania :blush: odnośnie nastrzykiwania to masz rację, nie robiłem, w sumie to prawie nigdy nie robię ponieważ świniaczka bije zawsze prędzej i mięsiwo ma czas na długie leżakowanie w zalewie, co nie zmienia faktu że przy większych szynkach mimo to nastrzyk robię.