Jump to content

Zmywarka do naczyń - jaką wybrać ?

boggi

Recommended Posts

Witam!!!

Zamierzam wpuścić do swego mieszkania trochę mechanizacji i postanowiłem kupić zmywarkę do naczyń .

Teraz moje pytanie : jaką wybrać ? Na co zwracać uwagę przy zakupie ?

Koszty przeznaczone na ten cel , no powiedzmy ok 1200 zł.

Dziękuję za porady :)

robiłem ostatnio kuchnię; rok czytania for i parametrów sprzetu lodówka piekarnik itd... ale najbardziej pewny jestem jednego zmywarki !!! tu bezapelacyjnie numer jeden u mnie i wśród znajomych to Siemens dałem w sklepie internetowym (nie podam nazwy) 1250

Temat dość rozległy. Musisz się określić czy :

1. 6 zestawów naczyń

2. 12 zestawów

3. do zabudowy

4. wolnostojąca

5. biała

6. inox

7. dalej to niuanse , typu gałka , czy przyciski

Na pewno zwróć uwagę na ilość pobieranej wody i prądu

Zwykle te tańsze mają słabsze parametry.

Ja ( żona :grin: ) paru lat używam takiej http://allegro.pl/zmywarka-siemens-se24n860eu-i1274534398.html . Ma co robić. I u mnie się sprawdza. Kupiłem trochę w ciemno. Była ostra promocja na koniec roku :grin: .

Temat dość rozległy. Musisz się określić czy :

1. 6 zestawów naczyń

2. 12 zestawów

3. do zabudowy

4. wolnostojąca

5. biała

6. inox

7. dalej to niuanse , typu gałka , czy przyciski

No tak , czułem ze nie będzie łatwo , ale nikt nie mówił , że będzie łatwo :)

Potrzebuję chyba na 12 zestawów , wolnostojąca , kolor , pewnie biała , bo najtańszy , gałka- przyciski hmm sam nie wiem kolor ,

Guest Anonymous

A ja swoja ciągle trzymam. Ma problemy - do fachowca i dalej działa. I tak już ponad 20 lat :grin: :grin: :grin:

A poza tym mam mechaniczna, ale muszę co piec lat wymieniać. Nie ma jak dawna produkcja :grin: :grin: :grin:

Po 6 latach używania napiszę:

1. Zdecydowanie 60 cm (o ile masz lub planujesz rodzinę 3-4 osobową)

2. Poszukaj takiej, która ma krótki program (45 minut), czekanie 2 godziny na pozmywanie to porażka

3. Światło w środku to nie tylko bajer

4. Składane półki w koszach

5. Powinna być cicha, zwłaszcza gdy kuchnia jest otwarta.

Kolor, przyciski, do zabudowy czy nie to względy estetyczne.

Najważniejsze wg. kolejności:

- przepływowy ogrzewacz wody !!!

- klasa energetyczna A, a najlepiej A+

- pojemność 6 czy 12 kompletów zależy od liczebności rodziny

- marka, osobiście polecam firmę Bosh

Co do ceny, to czasami warto dać 100-200 drożej, ale mieć konkretny sprzęt na lata.

I najważniejsze nie kupować w marketach typu Ca..., Media... itp. !

osobiście polecam firmę Bosh

Z Boscha to zostało tylko c. A na pewno nie zastanawiaj się nad 6 tylko bierz na 10-12 kompletów.

http://www.torres.pl/kat-zmywarki-896.html?cena_od=1000&cena_do=1200&p=0

Możesz wszystkie parametry rożnych modeli ładnie porównać

http://www.torres.pl/porownaj.html?p=36229%7C38166%7C35270%7C30007

Pozdrawiam :wink:

Jeżeli masz trzy osobową rodzinę to na 12 kompletów jest lekką przesadą, ile tych garów masz? Pamiętaj, że powinieneś zapełnić maszynę do pełna by ekonomicznie "prać" naczynia. Mając na 12 kompletów potrzebujesz trzynastego by mieć na czym jeść jak jeszcze nie pozmywane. Ja mam 45 cm i 3 osoby a i tak co drugi dzień ona mi zmywa. Ma jeden mankament: do niej nie włażą większe garnki, a szczególnie zepterowski gar na 6litrów. U mnie jest jakiś tegoroczny model Simensa. Córa ma 60cm i jest niezadowolona, bo nie ma tyle talerzy by ją zapełnić, (też 3 osoby). Teraz będziemy we dwójkę to ta 45cm będzie już na wyrost. Moja siostra ma taką malutką połowa 45_tki na wysokość, stoi jej na kuchennym blacie i dla niej wystarcza na 2 osoby. Z tego wynika: rzecz gustu i potrzeb oraz ilości brudzonych naczyń. A firma? co to za różnica. Wszystkie są w podobnych cenach.

Ja mam Boscha typ SMS 53M08EU szerokość 60 cm do zabudowy, mogę polecić z czystym sumieniem, tylko trzeba by dołożyć trochę kasy :rolleyes: ale naprawdę warto. Nawet przy używaniu tylko tabletek myje do czysta :grin: , ustawiam ją na pracę w nocy, jest na tyle cicha, że nie przeszkadza. Innych zmywarek nie znam więc się nie wypowiadam. Moje uwagi:

- zaopatrz się w większą ilość zastawy stołowej :grin:

- przy pracy w nocy czas w jakim myje nie jest istotny, chociaż polecana przeze mnie zmywarka ma program 45 minutowy,

- przy programie ekonomicznym wystarczają tabletki,

- dobrą funkcją jest możliwość ustawienia godziny załączenia,

- zmywarka = wygoda i oszczędność wody przy minimalnym zużyciu prądu

- popieram tutaj Papcia - musisz dostosować wielkość do potrzeb, ja mam na 13 kompletów i zapełniam w ciągu dwóch dni (rodzina 4 osobowa), przydały się prezenty weselne :wink: w postaci talerzy i sztućców, kiedyś łyżeczkę obmyłem pod bieżącą wodą jak nie była tłusta i użyłem ponownie teraz wyciągam nową z szuflady a brudna wędruje do zmywarki :devil:

- jeszcze jedno przy możliwości regulacji ustawienia koszy nawet duże gary wchodzą, warto to wziąć pod uwagę.

Pozdrawiam

Pamiętaj, że powinieneś zapełnić maszynę do pełna by ekonomicznie "prać" naczynia.

Papcio a znasz funkcję 1/2 wsadu :question: A po imprezie może 3 razy ma maszynę ganiać.A w domu masz tylko po jednym zestawie dla każdego ? A każdy ma tyle wolnego czasu żeby od razu przy zmywaku stać ?

Ma jeden mankament: do niej nie włażą większe garnki

To po co wydawać kasę na maszynę do zmywania jak samemu trzeba zmywać.

Córa ma 60cm i jest niezadowolona, bo nie ma tyle talerzy by ją zapełnić

To jak córa ma 6 kompletów to musi codziennie maszynę ganiać, albo stać na zmywaku po każdym posiłku :shock: - nieekonomicznie, niech dokupi trochę :rolleyes:

Pozdrawiam :wink:

Papcio nie zgodzę się z tym co piszesz mam 45 i pluje sobie w brodę, że nie kupiłem 60. Puszczam zmywanie wieczorem, po całym dniu, jak jest obiad 2 daniowy to nie ma siły i gary się nie zmieszczą, trzeba zmywać je ręcznie lub puszczać kolejne mycie. Rodzina 2+2. Poza tym jak włożysz garnki to nie musisz mieć 12 kompletów zastawy, wystarczy 6, resztę miejsca zajmą garnki.

No dobra - Mości Panowie - nie spierać się .

Ja mam zmywarkę ( nie taką jak na obrazku ) bo wypada mieć :wink: Jednak jak jest nas troje , a bardzo często dwoje i obiady jemy w" separacji "każdy wraca o różnych porach na chatę , to jest to tylko pojemnik do przechowywania .

Żona uznaję zasadę , że nie będzie mi tu kisło w talerzach ileś tam czasu i każdy zmywa sam po sobie ( opłucze naczynie zaraz po użyciu i wkłada do pojemnika na "zmywaku" z wodą i płynem)gdzie wieczorem jest wszystko "dopieszczone".

Ps. Pływając na statkach raz spotkałem się z takim sprzętem i też był używany sporadycznie w portach , kiedy kuki miał "wzięte" i nie chciało mu się zmywać.

W domu mamy oba modele zmywarek, czyli ta z obrazka :wink: i ta na prąd :grin: lecz mówiąc uczciwie to w większości zmywa się ręcznie, czyli tak jak pisze Henio może gdy rodzina jest liczna to zmywarkę włącza się przynajmniej raz dziennie, przy rodzinie 2 lub 3 osoby nie da rady nazbierać tylu naczyń.