Jump to content

Prosze o pomoc

tekra73

Recommended Posts

Witam wszystkich .

Wiec niebede owjial w bawelne.mieszkam we franci i pragnal bym robic polskie wyroby (PS zrobilem biala kielbase jest super) dzieki wam i waszymi poradami.Ale jak poszsedlem do zeznika tutaj kupic peklosul to sie rozesmjal mowiac mi ze tego juz sie nierobi ,albo mozna kupic ale bardzo ciezko , mowie sobie ok zrobie z soli i saletry ??????????

jde kupic saletre i OOOOO saletra na pozwolenie bo z tego bomby sie robi ;malo co to by mnie zamkneli .

Prosze wiec o porade jak robic bez peklosoli i saletry ?

Tutejsi zeznicy mowie mi ze gruba sol iodowana z morza to tak samo ; ale wole porady Polakow zanim zmarnuje 10 kg.miesa.

Z uszanowaniem Mariusz

PS pszepraszam za pisownie klawiatura FR

Jak klikniesz w mapę , to tam masz we Francji naszych forumowiczów , Popróbuj skontaktować się z nimi (coś ostatnio mało aktywni) jak oni sobie radzą .

Piszesz o rzeżniku i pewnie to sprzedawca i boi się konkurencji , poszukaj innych producentów.

Powodzenia.

Ps. Dziwny kraj z tą saletrą , bo prawdziwy chemik potrafi zrobić bombę z niczego ,podobnie jak kobieta potrafi z niczego zrobić sałatkę, kapelusz i awanturę domową :grin:

Z tego co wiem, Miro za granice nie wysyła :(

Ale można spokojnie zamówić na eBay. Jak będziesz potrzebował, to podeśle Ci linki na niemiecki eBay.

Miro nie wyśle ( bo to firma i będą problemy ), ale towar od Mira można koledze wysłać :grin: :wink: :wink: :wink:

Piszesz o rzeżniku i pewnie to sprzedawca i boi się konkurencji , poszukaj innych producentów.

Nie wypisuj takich bzdur, w Państwach Starej Unii handel peklosolą (zaliczana do substancji szkodliwych i trujących) obrót jest dozwolony tylko dla zakładów. To że mu nie sprzedali to i słusznie, gdyby okazał się kontrolerem straciliby licencje lub ewentualnie skończyło by się na porządnej karze finansowej, a pracownika który by sprzedał z pewnością by zwolnili.

tekra73, Jeżeli Miro Tobie nie wyśle to szukaj na Ebau, przykładowo na Niemieckim szukasz wyrazów Pökelsalz - Nitritpökelsalz - Pökeln (słaby jestem z Francuskiego ale chyba to jakoś tak: sel a"agrave; marinades - nitrite de sodium - Salage :lol: )

Lub np. tu http://cgi.ebay.de/Pokelsalz-Nitrittpokelsalz-2-Kg-Nitrittgehalt-0-8-0-9-/220671557832?pt=Metzgereiausstattung&hash=item33610cc0c8

Sprzedają wysylkowo, więc i do Francji wyślą, gożej będzie jak poczta prześwietli przesyłkę, może się zdarzyć że odeślą do sprzedającego.

NIE ZAMAWIAJ wysyłki lotniczej bo napewno nie dojdzie!!!

Przed zakupem dowiedz się czy sprzedawca wyśle Ci do Francji.

Przepraszam, może nie w temacie ale zapytam,czy sól peklowa to to samo co peklosól?

ps.sól peklowa służy do sporządzania zalewy peklującej.[ wg.producenta, na opakowaniu]

i w jakich dawkach można stosować? czy tak jak napisane? i czy potrzebna jeszcze sól kuchenna? :blush:

• 1 month later...

Tekra73

Nie wpowadzaj ludzi w bląd i nie utrudniaj sobie życia.

We Francji jest peklosól dostępna w każdym dużym sklepie (Leclerc, Intermarche). Produkt nazywa sie "Sel Gros Alimentaire pour la Salaison". Producent: Esco-Salt (http://opencms2.k-plus-s.com/fr/produkte/speisesalz/poekelsalz.html) Można ją kupić w opakowaniach 10 kg. Kosztuje ok. 4 €.

Używam jej sam i dzięki Waszej stronce mamy smaczne wędzonki w domu (specjalne podziękowania dla Dziadka za jego porady). Też mieszkam we Francji (klawiatura też FR).

Pozdrawiam wszystkich zadymiarzy. :tongue:

Witam kolegę Tekra 73

Syn mój prowadzi firme skup i sprzedaz urzadzeń używanych do przemysłu miesnego i gastronomicznego , często bywa na zakupach we Francji i Danii ,gdzie nabywa te urzadzenia. W najblizszym czasie wiem ze wybiera się ba południe Francji to ja, jeśli nadal potrzebujesz tej peklosoli przywiozę Ci ja z Polski,przedtem wyslę Ci mailem kiedy bede.Jeśli potrzebujesz inne rzeczy to napisz na mój e-mail pozdrowienia

Kinol