Jump to content

Osłonki barierowe - jak ściśle napełniać?


jewo

Recommended Posts

Nigdy nie miałem do czynienia z osłonkami barierowymi.

Zrobiłem wczoraj coś w rodzaju mielonki, dzisiaj czas na napełnianie osłonek i parzenie.

Jak gęsto napełnia się osłonki?

Baton ma być twardy, czy raczej miękki?

Jak zachowają się osłonki w obu przypadkach?

Link to comment
Share on other sites

dlaczego stosujesz osłonki barierowe , czy wiesz po co je wymyślono.

? Nie, przyznam się, że nie wiem.

Na forum wyczytałem, że można je stosować, gdy nie posiadamy szynkowarki.

I to właśnie było głównym powodem zakupu.

Prosiłbym o wyjaśnienie, po co wymyślono osłonki.

Link to comment
Share on other sites

Już wiem.

Nie należy napełniać zbyt ściśle, bo pękają.

Właśnie parzyłem mielonkę, którą zrobiłem wg. własnego przepisu, tzn. na smak i na oko, czyli po japońsku - jakotako.

Niestety 3 sztuki pękły.

Nie wytrzymały ciśnienia, szkoda.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Guest Anonymous

napełniłeś za dużo ja mam receptę, muszą być dość miękkiie i luźno napełnione. jeszcze minie pękły.

przed wojną była reklama pewnego wyrobu " Prędzej ci serce pęknie" pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Osłonka termokurczliwa i barierowa to nieprzepuszczalna folia. Zamiast szynkowara nadają się obie. Nie wiem, natomiast czy sama "barierowa" się kurczy (na 99% - tak).

W tej kwestii niech wypowie się Miro.

Link to comment
Share on other sites

No to jeszcze jedno pytanko :wink: .Kupiłem osłonki termokurczliwe i może mi podpowiecie jak napełniać /ściśle czy nie/. i jak parzyć /w jakiej temp i jak długo/.Tylko proszę nie piszcie ,że w środku wyrobu ma być ileś stopni bo i tak nie nie dam rady zmierzyć .Pzdr
Link to comment
Share on other sites

Osłonka termokurczliwa jedynie się kurczy.

Osłonka barierowa wypuszcza powietrze na zewnątrz i dodatkowo się kurczy.

 

Osłonkę nadziewamy ściśle ale bez sadyzmu :grin: , ma być ładnie napełniona.

Przed nadziewaniem osłonkę namoczyć w letniej wodzie ok 15 min.

Temperatura parzenia ok 72-75 C.

Nie nakłuwać osłonek !! bo będą pękały przy parzeniu.

Link to comment
Share on other sites

Osłonka termokurczliwa jedynie się kurczy.

Osłonka barierowa wypuszcza powietrze na zewnątrz i dodatkowo się kurczy.

O widzisz, dobrze wiedzieć :cool: .Mi kiedyś na rynku gościu od akcesorii masarskich powiedział - osłonka kurczy się i ma mikropory więc myślałem, że to termokurczliwa. :blush:

 

Pozdrawiam i życzę zdrowia :wink:

Link to comment
Share on other sites

Co Cię tak szokuje

Zawsze mi się wydawało, że osłonka pęcznieje, soku to puści też na wiązaniu, ale żeby powietrze wypuszczała? :grin:

Też nie wierzyłem co gościu mówił na rynku, więc po przyjściu do domu nalałem w osłonkę, uprzednio zawiązawszy jeden koniec, wody i zacząłem skręcać drugi koniec - faktycznie barierka miała mkropory :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...