jewo Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 Nigdy nie miałem do czynienia z osłonkami barierowymi.Zrobiłem wczoraj coś w rodzaju mielonki, dzisiaj czas na napełnianie osłonek i parzenie.Jak gęsto napełnia się osłonki? Baton ma być twardy, czy raczej miękki?Jak zachowają się osłonki w obu przypadkach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 - namocz osłonki w wodzie o temp ok 15-20 C ok 20 min- nadziewaj ściśle,mocno ale bez przesady - jeśli zobaczysz powietrze nie nakłuwaj musisz go usunąć ręcznie - mocno zwiąż na końcu i do parzenia Miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 JEWO- dlaczego stosujesz osłonki barierowe , czy wiesz po co je wymyślono. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted December 13, 2006 Author Report Share Posted December 13, 2006 dlaczego stosujesz osłonki barierowe , czy wiesz po co je wymyślono.? Nie, przyznam się, że nie wiem. Na forum wyczytałem, że można je stosować, gdy nie posiadamy szynkowarki. I to właśnie było głównym powodem zakupu. Prosiłbym o wyjaśnienie, po co wymyślono osłonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 JEWO- dlaczego stosujesz osłonki barierowe , czy wiesz po co je wymyślono. Dziadku też jestem ciekaw co miałeś na myśli. Miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted December 14, 2006 Author Report Share Posted December 14, 2006 Już wiem.Nie należy napełniać zbyt ściśle, bo pękają.Właśnie parzyłem mielonkę, którą zrobiłem wg. własnego przepisu, tzn. na smak i na oko, czyli po japońsku - jakotako.Niestety 3 sztuki pękły.Nie wytrzymały ciśnienia, szkoda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 napełniłeś za dużo ja mam receptę, muszą być dość miękkiie i luźno napełnione. jeszcze minie pękły. przed wojną była reklama pewnego wyrobu " Prędzej ci serce pęknie" pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Co prawda temat jest dosyć wiekowy ,ale chciałbym zapytać o różnicę pomiędzy osłonką barierową a termokurczliwą jak też do czego mają zastosowanie jedna i druga.?Która nadaje się bardziej w zastępstwie szynkowara.?Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Osłonka termokurczliwa i barierowa to nieprzepuszczalna folia. Zamiast szynkowara nadają się obie. Nie wiem, natomiast czy sama "barierowa" się kurczy (na 99% - tak).W tej kwestii niech wypowie się Miro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Witam.Są jeszcze osłonki termokurczliwe z mikroporami, przez które uchodzi powietrze w miarę kurczenia się osłonki. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 No to jeszcze jedno pytanko :wink: .Kupiłem osłonki termokurczliwe i może mi podpowiecie jak napełniać /ściśle czy nie/. i jak parzyć /w jakiej temp i jak długo/.Tylko proszę nie piszcie ,że w środku wyrobu ma być ileś stopni bo i tak nie nie dam rady zmierzyć .Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Osłonka termokurczliwa jedynie się kurczy.Osłonka barierowa wypuszcza powietrze na zewnątrz i dodatkowo się kurczy. Osłonkę nadziewamy ściśle ale bez sadyzmu :grin: , ma być ładnie napełniona.Przed nadziewaniem osłonkę namoczyć w letniej wodzie ok 15 min.Temperatura parzenia ok 72-75 C.Nie nakłuwać osłonek !! bo będą pękały przy parzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Termokurczliwą też moczyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Osłonka termokurczliwa jedynie się kurczy. Osłonka barierowa wypuszcza powietrze na zewnątrz i dodatkowo się kurczy. O widzisz, dobrze wiedzieć .Mi kiedyś na rynku gościu od akcesorii masarskich powiedział - osłonka kurczy się i ma mikropory więc myślałem, że to termokurczliwa. :blush: Pozdrawiam i życzę zdrowia :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Nie należy napełniać zbyt ściśle, bo pękają. Osłonki pękają???? Jaka temperatura??? :lol: Osłonka barierowa wypuszcza powietrze na zewnątrz i dodatkowo się kurczy.Toż to szok!! :question: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 miro napisał/a: Osłonka barierowa wypuszcza powietrze na zewnątrz i dodatkowo się kurczy. Toż to szok!! :question: :grin: Co Cię tak szokuje Pis-u. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Co Cię tak szokujeZawsze mi się wydawało, że osłonka pęcznieje, soku to puści też na wiązaniu, ale żeby powietrze wypuszczała? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Widocznie wiatry dostaje od parzenia, to i popuszcza. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 Co Cię tak szokujeZawsze mi się wydawało, że osłonka pęcznieje, soku to puści też na wiązaniu, ale żeby powietrze wypuszczała? :grin: Też nie wierzyłem co gościu mówił na rynku, więc po przyjściu do domu nalałem w osłonkę, uprzednio zawiązawszy jeden koniec, wody i zacząłem skręcać drugi koniec - faktycznie barierka miała mkropory Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 Już wiem jak napełniać ,w jakiej temperaturze parzyć ,ale nie wiem jak długo.Wyrób będzie miał 1,5 kg.Czy trzymać się zasady 50min na 1kg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 W takim przypadku można się kierować zasadą 10 min na cm średnicy wyrobu przy wyrobach drobiowych lub z innych mięs ale w miarę rozdrobnionych bo golonkę lub boczek należy parzyć zdecydowanie dłużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 To będzie szynka mielona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lilliwashere Posted September 15, 2009 Report Share Posted September 15, 2009 A ja mam pytanie o miejsce parzenia tzn. czy w naczyniu z wodą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts