Grześ Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 Jestem początkującyZainspirowany Wędzarniczą Bracią i stroną wędlinydomowe zbudowałem wędzarnię I zaczęło się. Postawiłem nauczyć się pływać na głębi i pierwszy wyrób to cała noga wieprzawa z kością i butem. Peklowana zgodnie z normą %. Ale:1 zalewy musiałem zrobić więcej niż 40% wagi aby zakryć mięso (jakie konsekwencje) 2 wędzą na zimno - nie przekraczam 20' tylko że w przerwach między wędzeniem rannym i wieczornym temperatura w wędzarni nie spada poniżej 13' (czy może grozić zepsuciem) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 Jak długo wędziłeś? Spokojnie możesz dojść do 30'C, a zostawiając nogę w nocy obecna temp. krzywdy jej nie zrobi. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 jakie konsekwencje) Jak dużo więcej to może być za słone.Trzeba było wrzucić butelki z wodą dla wyparcia solanki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grześ Posted October 22, 2010 Author Report Share Posted October 22, 2010 Biotit dzięki za odpowiedż przy wieczornym czy rannym wędzeniu temperatura dochodzi jedynie do 20' a przed kolejnym wędzeniem mam 15' wędzarnia którą zbudowałem jest dla leniwych jeden wsad drewna bukowego po rozpaleniu i zamkniętych szczelnie dzwiczkach dymi około 2 godzinwędzę piąty dzień rano i wieczorem arkadiusz pomysł z butelkami napewno wykorzystam nie spotkałem jeszcze tego wynalazku dzięki za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 22, 2010 Report Share Posted October 22, 2010 Witam! Jak to? Wędzisz piąty dzień i nie skosztowałeś ani deczko :shock: Podziwiam za silną wolę :wink: Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts