@halusia@ Posted October 23, 2010 Report Share Posted October 23, 2010 Ciasto na maślance Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne :grin: Składniki: -2 duże jaja - 1 szkl cukru - cukier wanilinowy - 1 szkl maślanki - 1/2 szkl oleju - 2,5 szkl mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1 budyń sypki na wierzch - owoce ( wiśnie kandyzowane lub inny owoc) Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. PO czym powoli dolewać olej i maślankę. Następnie mąkę i proszek do pieczenia. Wierzch ciasta posypać suchym budyniem. Na to wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Kruszonka: 1/2 kostki masła 1 szkl mąki 1 szkl cukru pudru Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 min w temp. 180 stopni. Smacznego ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 23, 2010 Report Share Posted October 23, 2010 Ciasto na maślanceJak mi dziś brakuje czegoś takiego :thumbsup: :thumbsup: po pracowitym dniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 23, 2010 Author Report Share Posted October 23, 2010 Jak mi dziś brakuje czegoś takiego :thumbsup: :pycha: po pracowitym dniu Wiedziałam Zbóju i specjalnie dla Ciebie go upiekłam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 Oto moje dzisiejsze ciasto na maślance z rabarbarem . Pomimo tego ,że starałam się ułożyć rabarbar gęsto to ciasto tak wyrosło, że było go, jak na mój gust za mało :mellow: no i kruszonka wyszła mi taka "piaszczysta" ( może halusia zdiagnozuje dlaczego ). Ciasto rzeczywiście nie jest skomplikowane i świetnie nadaje się do owoców - halusiu dzięki :grin: http://img16.imageshack.us/img16/1826/schody058.jpg http://img848.imageshack.us/img848/6407/schody059.jpg http://img594.imageshack.us/img594/94/schody061.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 Ciasto rzeczywiście nie jest skomplikowane i świetnie nadaje się do owoców - halusiu dziękiAAAA, daj kawałek !!! super !!! Jutro ide na poszukiwanie rabarbaru... a kruszonka, nie wiem, nie zawsze wychodzi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 a kruszonka, nie wiem, nie zawsze wychodzi... :shock: :rolleyes: 1:1:2 cukier 1 margaryna 1 mąka 2 margaryna 80% tłuszczu mąka dobrej jakości musi wyjść Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 margaryna 80% tłuszczu Kruszwica... wypróbowana.. potwierdzam !! Nie ma prawa się nie udać.. :mellow: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 1:1:2 Następnym razem zrobię wg Twej proporcji . :grin: Tym razem użyłam masła i zastosowałam proporcje z przepisu więc składników nie ważyłam a jeśli chodzi o margarynę to ja używam do wypieków, jeśli już, to Palmy "z murzynkiem" :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 28, 2011 Author Report Share Posted May 28, 2011 Jeśli chodzi o kruszonkę to powiem tak... ja nie używam masła ,a wiem że większość z Was nie jest zwolennikiem innego tłuszczu więc podałam taki przepis jaki otrzymałam.Zamiast masła daję '' Kasię" i może tu tkwi przyczyna.Olgo jeśli nie zraziłaś się to tego przepisu proponuję następnym masło zastąpić innym tłuszczem.Ale ciacho wyszło bardzo ładne... :clap: Ja zamierzam jutro upiec to ciasto... :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 Zamiast masła daję '' Kasię"no niestety nie chciałem tego tak dosadnie pisać ale te Kasie czy Maryny zą ogólnie do d..py -wystrzegajcie się Warszawskich zakładów tłuszczowych :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 No a ta "moja " Palma z murzynkiem to może być ? - robią ją w Bielsku - Białej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 powiedziałbym raczej wystrzegajcie się wszystkich margaryn , bo są utwardzane w obecności niklu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 28, 2011 Author Report Share Posted May 28, 2011 wystrzegajcie się Warszawskich zakładów tłuszczowych :rolleyes: Jakoś nie mogę przestawić się na inny tłuszcz... ale skoro tak mówisz Abratku to przerzucę się na tłuszcze z Kruszwicy... tak po sąsiedzku. :wink: Ale jeszcze odnośnie kruszonki .. Olgo ale po upieczeniu Twoja kruszonka wygląda całkiem sobie...przynajmniej jest bardzo delikatna a nie jakieś '' grudy'' sklepowe, że można zęby połamać :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 No a ta "moja " Palma z murzynkiem to może być ?wg mnie to dobra margaryna,tez taka stosuję, prawie 2zł za kostkę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 nie znam ale już samo to ze to palma i 80% stawia ja wyżej niż te Kasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 28, 2011 Report Share Posted May 28, 2011 To jest ta margaryna http://www.bielmar.com.pl/index.php?GRUPA=3&ID=126 ' le po upieczeniu Twoja kruszonka wygląda całkiem sobie...przynajmniej jest bardzo delikatna W smaku jest OK :thumbsup: ale jest za bardzo piaskowa i spada z ciasta :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 29, 2011 Author Report Share Posted May 29, 2011 I ciacho się upiekło .... :grin: Muszę przyznać że owoce bardziej kwaśne bardzo dobrze smakują w tym cieście.. Dzięki Olgo że przypomniałaś mi o tym przepisie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted May 29, 2011 Report Share Posted May 29, 2011 I ciacho się upiekłonie, no ale fajne te ciacha... :thumbsup: jutro ja chyba upiekę ale zz truskawkami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted May 29, 2011 Report Share Posted May 29, 2011 Wspaniale ciasta.. :-) Mam tylko pytanie co do tego budyniu na sypko..Czy to jest poprostu zwykly budyń w proszku taki co sie gotuje z mlekiem czy tez gotowy budyn na sypko ??? Rozgladalem sie w sklepie i nieznalazlem budyniu na sypko :-( pozdrawiam ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 29, 2011 Report Share Posted May 29, 2011 kruszonka wyszła mi taka "piaszczysta" .Olgo, ponieważ na margarynę reaguję alergicznie wszystko robię na maśle. Co do kruszonki, zawsze robię ją na oko i w razie zbyt sypkiej konsystencji dodaję trochę więcej masła. Można też do kruszonki dodać jedno żółtko. To w końcu ciasto kruche, tylko bardzo słodkie. Wprawdzie ostatnio bardzo mało piekę ale kiedyś niedziela bez domowego ciasta nie istniała :grin: i przez lata nabrałam wprawy. Co do margaryny, pewna osoba powiedziała mi, że po leczeniu choroby nowotworowej tzw. "chemią" nie może patrzeć na margarynę. Odrzuca ją również od wszystkich potraw zawierajacych konserwanty i dodatki chemiczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 29, 2011 Author Report Share Posted May 29, 2011 .Czy to jest poprostu zwykly budyń w proszku Dokładnie, dodajemy sypki budyń na sitko by równomiernie posypać ciasto. Można też do kruszonki dodać jedno żółtko. I tu się zgadzam z EAnną bo taką kruszonkę z żółtkiem robi moja koleżanka aczkolwiek nigdy jeszcze nie próbowałam ale podobno wychodzi pychotka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia50 Posted May 29, 2011 Report Share Posted May 29, 2011 chudziak, chciałam ci podać swój sprawdzony wielokrotnie przepis ale okazuje się że to nic innego jak to co podałabratek, ale może ci się przyda 50g mąki, 25g cukru, 25g masła stosuję je zawsze staram się zawsze zrobić takie większe kruszynki bo tych małych to zawsze mi za mało,a wogóle to u mnie w domu kruszonki na cieście musi być tak full bo inaczej nie chcą jeść pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 I ja skusiłam się na ciasto na maślance.Zrobiłam z truskawkami, miało być pieczone na niedzielę a wyszło na wtorek. Jest puszyste i pyszne. @halusia@ dziękuje za linka z przepisem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted July 24, 2011 Report Share Posted July 24, 2011 Witam . Dzisiaj w raz z małżonka wykonaliśmy ciasto na maślance a oto efekt naszej pracy. Ciasto wykonane według przepisu Halusi Ciasto na maślance Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne :grin: Składniki: -2 duże jaja - 1 szkl cukru - cukier wanilinowy - 1 szkl maślanki - 1/2 szkl oleju - 2,5 szkl mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1 budyń sypki na wierzch - owoce ( wiśnie kandyzowane lub inny owoc) Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. PO czym powoli dolewać olej i maślankę. Następnie mąkę i proszek do pieczenia. Wierzch ciasta posypać suchym budyniem. Na to wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Kruszonka: 1/2 kostki masła 1 szkl mąki 1 szkl cukru pudru Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 min w temp. 180 stopni. Owoce jakie zostały wykorzystane do ciasta to rabarbar i wiśnie ,cała reszta według przepisu http://img219.imageshack.us/img219/3561/ciasto001.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img855.imageshack.us/img855/8519/ciasto004.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img833.imageshack.us/img833/4002/ciasto012.jpg Uploaded with ImageShack.us Halinko przepis jest extra :clap: ,w smaku po prostu poezja :thumbsup: Idealne do popołudniowej kawy , deser ten wejdzie na stałe do mojego menu ,straszny ze mnie łasuch :grin: ,rodzinka zachwycona . http://img684.imageshack.us/img684/7312/ciasto013.jpg Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam b.b Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted July 24, 2011 Author Report Share Posted July 24, 2011 Dzisiaj w raz z małżonka wykonaliśmy ciasto na maślance a oto efekt naszej pracy.Co tu dużo mówić.... ciasto pierwsza klasa. :thumbsup: :clap: :clap: dla Ciebie Bodzio i Twojej małżonki . Halinko przepis jest extra :clap: ,w smaku po prostu poezja :thumbsup: Idealne do popołudniowej kawy , deser ten wejdzie na stałe do mojego menu ,straszny ze mnie łasuch :grin: ,rodzinka zachwycona .Dziękuje za miłe słowa :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts