Jump to content

[Ciasto]Placek na maślance


Recommended Posts

Ciasto na maślance

 

Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne :grin:

 

Składniki:

 

-2 duże jaja

- 1 szkl cukru

- cukier wanilinowy

- 1 szkl maślanki

- 1/2 szkl oleju

- 2,5 szkl mąki

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 budyń sypki na wierzch

- owoce ( wiśnie kandyzowane lub inny owoc)

 

Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. PO czym powoli dolewać olej i maślankę.

Następnie mąkę i proszek do pieczenia.

Wierzch ciasta posypać suchym budyniem.

Na to wykładamy owoce i posypujemy kruszonką.

 

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1 szkl mąki

1 szkl cukru pudru

 

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 min w temp. 180 stopni.

 

Smacznego !

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Oto moje dzisiejsze ciasto na maślance z rabarbarem . Pomimo tego ,że starałam się ułożyć rabarbar gęsto to ciasto tak wyrosło, że było go, jak na mój gust za mało :mellow: no i kruszonka wyszła mi taka "piaszczysta" ( może halusia zdiagnozuje dlaczego ).

Ciasto rzeczywiście nie jest skomplikowane i świetnie nadaje się do owoców - halusiu dzięki :grin:

http://img16.imageshack.us/img16/1826/schody058.jpg

 

http://img848.imageshack.us/img848/6407/schody059.jpg

 

http://img594.imageshack.us/img594/94/schody061.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o kruszonkę to powiem tak... ja nie używam masła ,a wiem że większość z Was nie jest zwolennikiem innego tłuszczu więc podałam taki przepis jaki otrzymałam.

Zamiast masła daję '' Kasię" i może tu tkwi przyczyna.

Olgo jeśli nie zraziłaś się to tego przepisu proponuję następnym masło zastąpić innym tłuszczem.

Ale ciacho wyszło bardzo ładne... :clap:

Ja zamierzam jutro upiec to ciasto... :wink:

Link to comment
Share on other sites

wystrzegajcie się Warszawskich zakładów tłuszczowych :rolleyes:

Jakoś nie mogę przestawić się na inny tłuszcz... ale skoro tak mówisz Abratku to przerzucę się na tłuszcze z Kruszwicy... tak po sąsiedzku. :wink:

Ale jeszcze odnośnie kruszonki ..

Olgo ale po upieczeniu Twoja kruszonka wygląda całkiem sobie...przynajmniej jest bardzo delikatna a nie jakieś '' grudy'' sklepowe, że można zęby połamać :grin:

Link to comment
Share on other sites

Wspaniale ciasta.. :-)

 

Mam tylko pytanie co do tego budyniu na sypko..Czy to jest poprostu zwykly budyń w proszku taki co sie gotuje z mlekiem czy tez gotowy budyn na sypko ???

 

Rozgladalem sie w sklepie i nieznalazlem budyniu na sypko :-(

pozdrawiam ;-)

Link to comment
Share on other sites

kruszonka wyszła mi taka "piaszczysta" .

Olgo,

ponieważ na margarynę reaguję alergicznie wszystko robię na maśle. Co do kruszonki, zawsze robię ją na oko i w razie zbyt sypkiej konsystencji dodaję trochę więcej masła. Można też do kruszonki dodać jedno żółtko. To w końcu ciasto kruche, tylko bardzo słodkie.

Wprawdzie ostatnio bardzo mało piekę ale kiedyś niedziela bez domowego ciasta nie istniała :grin: i przez lata nabrałam wprawy.

Co do margaryny, pewna osoba powiedziała mi, że po leczeniu choroby nowotworowej tzw. "chemią" nie może patrzeć na margarynę. Odrzuca ją również od wszystkich potraw zawierajacych konserwanty i dodatki chemiczne.

Link to comment
Share on other sites

.Czy to jest poprostu zwykly budyń w proszku

Dokładnie, dodajemy sypki budyń na sitko by równomiernie posypać ciasto.

 

Można też do kruszonki dodać jedno żółtko.

I tu się zgadzam z EAnną bo taką kruszonkę z żółtkiem robi moja koleżanka aczkolwiek nigdy jeszcze nie próbowałam ale podobno wychodzi pychotka.

Link to comment
Share on other sites

chudziak, chciałam ci podać swój sprawdzony wielokrotnie przepis ale okazuje się że to nic innego jak to co podałabratek, ale może ci się przyda

50g mąki,

25g cukru,

25g masła stosuję je zawsze

staram się zawsze zrobić takie większe kruszynki bo tych małych to zawsze mi za mało,a wogóle to u mnie w domu kruszonki na cieście musi być tak full bo inaczej nie chcą jeść

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

I ja skusiłam się na ciasto na maślance.Zrobiłam z truskawkami, miało być pieczone na niedzielę a wyszło na wtorek. Jest puszyste i pyszne. @halusia@ dziękuje za linka z przepisem.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam .

Dzisiaj w raz z małżonka wykonaliśmy ciasto na maślance a oto efekt naszej pracy.

Ciasto wykonane według przepisu Halusi

 

Ciasto na maślance

 

Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne :grin:

 

Składniki:

 

-2 duże jaja

- 1 szkl cukru

- cukier wanilinowy

- 1 szkl maślanki

- 1/2 szkl oleju

- 2,5 szkl mąki

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 budyń sypki na wierzch

- owoce ( wiśnie kandyzowane lub inny owoc)

 

Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. PO czym powoli dolewać olej i maślankę.

Następnie mąkę i proszek do pieczenia.

Wierzch ciasta posypać suchym budyniem.

Na to wykładamy owoce i posypujemy kruszonką.

 

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1 szkl mąki

1 szkl cukru pudru

 

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 min w temp. 180 stopni.

Owoce jakie zostały wykorzystane do ciasta to rabarbar i wiśnie ,cała reszta według przepisu

 

http://img219.imageshack.us/img219/3561/ciasto001.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img855.imageshack.us/img855/8519/ciasto004.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img833.imageshack.us/img833/4002/ciasto012.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Halinko przepis jest extra :clap: ,w smaku po prostu poezja :thumbsup:

Idealne do popołudniowej kawy , deser ten wejdzie na stałe do mojego menu ,straszny ze mnie łasuch :grin: ,rodzinka zachwycona .

 

http://img684.imageshack.us/img684/7312/ciasto013.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Pozdrawiam b.b

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj w raz z małżonka wykonaliśmy ciasto na maślance a oto efekt naszej pracy.

Co tu dużo mówić.... ciasto pierwsza klasa. :thumbsup:

:clap: :clap: dla Ciebie Bodzio i Twojej małżonki .

Halinko przepis jest extra :clap: ,w smaku po prostu poezja :thumbsup:

Idealne do popołudniowej kawy , deser ten wejdzie na stałe do mojego menu ,straszny ze mnie łasuch :grin: ,rodzinka zachwycona .

Dziękuje za miłe słowa :blush:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...