Jump to content

aromatyczne udka z kurczaka


berni

Recommended Posts

Witam wszystkich Zadymiaczy

Korzystając z pięknej aury zadymiłem wczoraj wieczorem w okolicy :lol:

A oto moje drugie podejście do udek.

Tym razem trochę modyfikacji przyprawowych.

Solanka 10% + 1% cukru, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny + szczypta kardamonu oraz 3 suszone czuszki - peklowanie 24h

Parzenie w wywarze o temp. 80-85C do uzyskania wewnątrz udka temp. 72C

Wywar: por, nać z pietruszki, 5 rozdrobnionych ząbków czosnku, trochę soli, 0,5l piwa i oczywiście woda.

Ociekanie w przewiewnym miejscu 6-7 godz. - praktycznie udka pięknie obsuszyły się i nie wymagały dalszego dosuszania w wędzarni.

Wędzarnia (murowana) wygrzana przez 1,5 godz. Wędzenie w temp. 55-60C przez 3,5 godz. na drewnie bukowym i jabłonce.

A oto efekty :thumbsup:

 

jeszcze w wędzarni

 

 

i po wyjęciu

 

 

Oby więcej takiej pogody to można będzie poszaleć :grin:

PS

W lodówce pekluje się boczuś i kawałeczek polędwiczki - to będzie mój skromny debiut mięsny za tydzień - jak będzie zadowalająco to szykuję większy wsad na długi listopadowy weekend :grin:

Link to comment
Share on other sites

a tak po za tym to witam sąsiada

Zajefajnie jak ktoś z kolegów Zadymiaczy i to z większym stażem i doświadczeniem jest tak blisko :grin:

 

A jeśli komuś przez przypadek pozostanie nie pochłonięta jakaś ilość udek to do wykorzystania na zimno proponuję sałatkę z przepisu mojej małżonki:

- mięsko z udek

- papryka czerwona surowa pokrojona w kostkę

- kukurydza konserwowa

- fasolka biała konserwowa

- majonez

oraz do smaku:

- natka z pietruszki

- curry

- pieprz czarny mielony

:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 2 weeks later...

A ja zrobiłem wg tego przepisu i wyszły super udka o wspaniałym smaku (dodałem do wywaru dodatkowo 1/4 sporego selera , nie dodałem natomiast piwa bo w tajemniczy sposób zaginęło przed całą akcją :lol: Następnym razem zrobię z piwem

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

aero, bo temperatur 3eba pilnować.... jeśli przy udkach tego dopilnujesz, to nie ma bata, że suche wyjdzie ... nie sugeruj się czasem wędzenia... sparz, niech ociekną, obeschną i do wedzarni, w razie potrzeby dosusz ... nastepnie WĘDZIMY DO UZYSKANIA KOLORU ... więc nie koniecznie 3,5 h...
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...