Jump to content

aromatyczne udka z kurczaka

berni

Recommended Posts

Witam wszystkich Zadymiaczy

Korzystając z pięknej aury zadymiłem wczoraj wieczorem w okolicy :lol:

A oto moje drugie podejście do udek.

Tym razem trochę modyfikacji przyprawowych.

Solanka 10% + 1% cukru, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny + szczypta kardamonu oraz 3 suszone czuszki - peklowanie 24h

Parzenie w wywarze o temp. 80-85C do uzyskania wewnątrz udka temp. 72C

Wywar: por, nać z pietruszki, 5 rozdrobnionych ząbków czosnku, trochę soli, 0,5l piwa i oczywiście woda.

Ociekanie w przewiewnym miejscu 6-7 godz. - praktycznie udka pięknie obsuszyły się i nie wymagały dalszego dosuszania w wędzarni.

Wędzarnia (murowana) wygrzana przez 1,5 godz. Wędzenie w temp. 55-60C przez 3,5 godz. na drewnie bukowym i jabłonce.

A oto efekty :thumbsup:

jeszcze w wędzarni

i po wyjęciu

Oby więcej takiej pogody to można będzie poszaleć :grin:

PS

W lodówce pekluje się boczuś i kawałeczek polędwiczki - to będzie mój skromny debiut mięsny za tydzień - jak będzie zadowalająco to szykuję większy wsad na długi listopadowy weekend :grin:

a tak po za tym to witam sąsiada

Zajefajnie jak ktoś z kolegów Zadymiaczy i to z większym stażem i doświadczeniem jest tak blisko :grin:

A jeśli komuś przez przypadek pozostanie nie pochłonięta jakaś ilość udek to do wykorzystania na zimno proponuję sałatkę z przepisu mojej małżonki:

- mięsko z udek

- papryka czerwona surowa pokrojona w kostkę

- kukurydza konserwowa

- fasolka biała konserwowa

- majonez

oraz do smaku:

- natka z pietruszki

- curry

- pieprz czarny mielony

:thumbsup:

• 2 years later...
  • 2 weeks later...

A ja zrobiłem wg tego przepisu i wyszły super udka o wspaniałym smaku (dodałem do wywaru dodatkowo 1/4 sporego selera , nie dodałem natomiast piwa bo w tajemniczy sposób zaginęło przed całą akcją :lol: Następnym razem zrobię z piwem

Pozdrawiam

aero, bo temperatur 3eba pilnować.... jeśli przy udkach tego dopilnujesz, to nie ma bata, że suche wyjdzie ... nie sugeruj się czasem wędzenia... sparz, niech ociekną, obeschną i do wedzarni, w razie potrzeby dosusz ... nastepnie WĘDZIMY DO UZYSKANIA KOLORU ... więc nie koniecznie 3,5 h...