berni Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 Witam wszystkich Zadymiaczy Korzystając z pięknej aury zadymiłem wczoraj wieczorem w okolicy :lol: A oto moje drugie podejście do udek. Tym razem trochę modyfikacji przyprawowych. Solanka 10% + 1% cukru, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny + szczypta kardamonu oraz 3 suszone czuszki - peklowanie 24h Parzenie w wywarze o temp. 80-85C do uzyskania wewnątrz udka temp. 72C Wywar: por, nać z pietruszki, 5 rozdrobnionych ząbków czosnku, trochę soli, 0,5l piwa i oczywiście woda. Ociekanie w przewiewnym miejscu 6-7 godz. - praktycznie udka pięknie obsuszyły się i nie wymagały dalszego dosuszania w wędzarni. Wędzarnia (murowana) wygrzana przez 1,5 godz. Wędzenie w temp. 55-60C przez 3,5 godz. na drewnie bukowym i jabłonce. A oto efekty :thumbsup: jeszcze w wędzarni i po wyjęciu Oby więcej takiej pogody to można będzie poszaleć :grin: PS W lodówce pekluje się boczuś i kawałeczek polędwiczki - to będzie mój skromny debiut mięsny za tydzień - jak będzie zadowalająco to szykuję większy wsad na długi listopadowy weekend :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted November 1, 2010 Author Report Share Posted November 1, 2010 a tak po za tym to witam sąsiada Zajefajnie jak ktoś z kolegów Zadymiaczy i to z większym stażem i doświadczeniem jest tak blisko :grin: A jeśli komuś przez przypadek pozostanie nie pochłonięta jakaś ilość udek to do wykorzystania na zimno proponuję sałatkę z przepisu mojej małżonki: - mięsko z udek - papryka czerwona surowa pokrojona w kostkę - kukurydza konserwowa - fasolka biała konserwowa - majonez oraz do smaku: - natka z pietruszki - curry - pieprz czarny mielony :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aero Posted March 17, 2013 Report Share Posted March 17, 2013 u mnie udka wyszły suche, a piersi to już były bardzo suche Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borus Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 A ja zrobiłem wg tego przepisu i wyszły super udka o wspaniałym smaku (dodałem do wywaru dodatkowo 1/4 sporego selera , nie dodałem natomiast piwa bo w tajemniczy sposób zaginęło przed całą akcją :lol: Następnym razem zrobię z piwemPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 aero, bo temperatur 3eba pilnować.... jeśli przy udkach tego dopilnujesz, to nie ma bata, że suche wyjdzie ... nie sugeruj się czasem wędzenia... sparz, niech ociekną, obeschną i do wedzarni, w razie potrzeby dosusz ... nastepnie WĘDZIMY DO UZYSKANIA KOLORU ... więc nie koniecznie 3,5 h... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts