Jump to content

Roladka z łososia

tim

Recommended Posts

Składniki

300g łososia (plasterki)

250g serka Mascarpone

1/2 słoiczka musztardy z całą gorczycą lub chrzanu śmietankowego

świeży koperek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie 20min

Na pergaminie rozkładamy plastry łososia.

Następnie mieszamy pokrojony koperek z serkiem i rozsmarowujemy go na łososiu zostawiając z jednej strony jakieś 2-3 cm nie posmarowanej rybki.Teraz serek smarujemy musztardą lub chrzanem solimy i pieprzymy i przy pomocy pergaminu zwijamy w roladę.tak aby te 2-3 cm po zrolowaniu "zakleiły" roladę. Po wierzchu posypujemy koperkiem i pieprzem.

Oczekiwanie 1 godzina

Zawiniętą i ustrojoną roladę wstawiamy na godzinę do zamrażarki (aby łatwiej było ją pokroić)

Smacznego.

Dzięki.

Łosoś oczywiście wędzony ?

Ja robiłem roladki dla siebie z surowego potraktowanego tłuczkiem i posmarowany mixem z sera topionego ostrego i cebulki ze szczypiorkiem bardzo drobno pokrojonej + przyprawy (papryka słodka, ostra pieprz kolorowy jakieś zieleniny które były pod ręką (koperek obowiązkowo) .

Reszta to jak Ty - zawinąć ,schłodzić - tyle że ja w lodówce na 24 godz. i :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Jasne, że wędzony, najlepszy na zimno, pokrojony w cieniutkie plasterki. Ja robię trochę inaczej:

Szpinak (wcześniej podpiekany w piekarniku), na to ser (własna Ricotta dobrze doprawiona+koper+szczypior), na to łosoś (albo wersja mięsna z polędwicą łososiową), roluję i na dobę do lodówki. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: