Kaciak Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 witajcie, przymierzam się do przeróbki wieprzka i jak to zwykle bywa przy tej okazji przeglądam forum, chciałbym zrobić kaszankę w jelitach grubych wieprzowych lub w krzyżówkach,proszę o pomoc jezeli chodzi o czas pieczenia, względnie parzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 chciałbym zrobić kaszankę w jelitach grubych wieprzowych lub w krzyżówkach,proszę o pomoc jezeli chodzi o czas pieczenia, względnie parzenia Ze względu na to, że będziesz używał jelit grubych wieprzowych, które posiadają nie standardową średnicę, nie mogę podać czasu pieczenia i parzenia. Najlepszym kryterium będzie stwierdzenie " obrabiać termicznie do chwili uzyskania wewnątrz w najgrubszym miejscu temp. 70-72 C". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 A dla czego taka wysoka temperatura, nie wystarczy 68st.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 proszę o pomoc jezeli chodzi o czas pieczenia,Jeżeli chodzi o czas pieczenia kaszanki w grubych jelitach ( tylko taką robię), to 1,5 h w piekarniku 200*C . Może i za długo bo wszystko oprócz krwi (daję surową) jest podane odpowiedniej obróbce termicznej ale trzymam do tego czasu w piekarniku aż skórka jelita będzie ładnie zarumieniona. Wsadzam do piekarnika wygrzanego do 200*C kontrolując co jakiś czas proces pieczenia. A potem "na niucha" :thumbsup: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 PePe, Kiedyś wystarczyło. Obecnie z uwagi na zwiększoną termooporność bakterii zwiększono wartości. Jednak, nic nie stoi na przeszkodzie by obrabiać termicznie w zakresie 68-70 C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaciak Posted November 12, 2010 Author Report Share Posted November 12, 2010 wielkie dzięki za podane dane i za zainteresowanie tematempozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.