Jump to content

Pasztet Halusi

@halusia@

Recommended Posts

Pasztet Halusi

Składniki:

- 30 dkg piersi z kurczaka

- 30 dkg wątróbki drobiowej

- 50 dkg boczku świeżego

- grzybki suszone

- 3 średnie cebule

- 5 jaj

- liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka vegety,sól, pieprz, łyżeczka gałki muszkatołowej

- czerstwa bułka

- żurawina

Mięso ugotować na wolnym ogniu. Osobno grzybki z cebulką.

Wątróbkę parzyć w tej samej wodzie po gotowaniu mięsa.

Po wyciągnięciu wątróbki namaczamy bułkę.

I dalej... Wszystkie składniki mielimy na najmniejszym sitku.

Dodajemy wszystkie przyprawy , jajka i doprawiamy do smaku.

Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy tego wywaru po mięsie- dałam pół szklanki.

Ja robiłam dwie foremki więc do jednej włożyłam wcześniej namoczoną żurawinę.

Farsz do foremek i pieczemy w piekarniku około 1 godz. w temp. 200 *

• Replies 396
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:thumbsup: :pycha: widzę, że też się dziś nieźle "nadreptałaś" :clap:

No troszkę tak. Zbójaszku nie mogłam siedzieć jak Ty ''dreptałeś'' :grin:

i w połaczeniu z ostrymi papryczkami napewno będą wymagały popicia domową okowitą....

A jest czym popić... jest :tongue:

! A czego halusia jeszcze nie umie? Chyba wszystko , bo dekoracje też, The best :grin:

Aneczko wszystkiego to nie potrafię bo tak się nie da, a co do dekoracji to chętnie skorzystam w Twoich lekcji. Książka '' Fantazje z warzyw i owoców'' sobie leży :grin:

[ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 22:31 ]

A Halusia, to z tych "wieloczynnościowych".

Elu kobieta pracująca '' Żadnej pracy się nie boi'' :wink:

Aneczko wszystkiego to nie potrafię bo tak się nie da, a co do dekoracji to chętnie skorzystam w Twoich lekcji. Książka '' Fantazje z warzyw i owoców'' sobie leży :grin:

A niech sobie leży :grin: , a, jakby co? :grin: To służę swoją pomocą, choć nie wiem po co ?

Bo świetnie sobie radzisz :grin:

Halusiu podziwiam Twe niezmordowanie Tu pasztet ,tu wędzonki ,ciasta :clap: :clap: :clap:

Co do pasztetu to ja też wodę po moczeniu grzybów daję do pasztetu ,ponadto wątrobę parzę oddzielnie i tę wodę wylewam by nie nadała zanadto goryczy pasztetowi choć ja zwykle używam wątroby wieprzowej ,która jest "wyrazistsza" a bułkę moczę albo w wodzie z grzybów albo w wywarze z duszenia mięs ,który zwykle też "idzie "do pasztetu.

Halusiu podziwiam Twe niezmordowanie Tu pasztet ,tu wędzonki ,ciasta :clap: :clap: :clap:

Co do pasztetu to ja też wodę po moczeniu grzybów daję do pasztetu ,ponadto wątrobę parzę oddzielnie i tę wodę wylewam by nie nadała zanadto goryczy pasztetowi choć ja zwykle używam wątroby wieprzowej ,która jest "wyrazistsza" a bułkę moczę albo w wodzie z grzybów albo w wywarze z duszenia mięs ,który zwykle też "idzie "do pasztetu.

Witam

Kiedyś też tak robiłem, obecnie wątrobę kroję w paski, smażę na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron (żeby dobrze zrumienić, w środku może być jeszcze surowa), po wątrobie, na tym tłuszczu podsmażam cebulę, potem wszystko przez maszynkę (gdzieś kiedyś podawałem przepis na mój pasztet).

Taki sposób daje też inny ciekawy smak, w kuchni to jest fajne, że można i trzeba eksperymentować

pozdrawiam

• 8 months later...

Wczoraj prawie do nocy piekłam ten pasztet (bo późno się za niego zabrałam). Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i poszłam spać. Rano znalazłam pasztet już napoczęty (ślubny sobie nie darował nawet gorącego). Spróbowałam - SUPER PASZTET. Smak rewelacja. konsystencja wyszła taka, jaka powinna być bez dolewania wywaru.

Kolejny przepis z tego forum, który na stałe wszedł do mojego "kuchennego repertuaru".

• 2 months later...