paulek82 Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 Witam jestem nowym użytkownikem i mam problem .Od niedawna wędze .Problem polega na tym iż na karkówce po uwędzeniu środek zrobił się taki siny,jasny co to może być.Pomóżcie gdzie zrobiłem błąd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kermit Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 Mięso nie u peklowane dobrze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 Mięso było niedopeklowane. Brak nastrzyku lub zbyt krótki czas peklowania beznastrzykowego. Gdyby było zimno, to mogłaby być zbyt niska temperatura peklowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 Przyczyną tego "sinego" koloru w środku wyrobu jest niedopeklowanie. Napisz jak peklowałeś a szybko ustalimy jak uniknąć tego w przyszłości.Pzdr. Ps. Za długo pisałem. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulek82 Posted November 14, 2010 Author Report Share Posted November 14, 2010 Peklowałem 5 dni nie nastrzykiwałem tylko codziennie nakówałem i obracałem mięsko. Zalewę zrobiłem 100gr peklosoli na litr wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 paulek82, jaka waga mięsa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulek82 Posted November 14, 2010 Author Report Share Posted November 14, 2010 miałem 1 kg szynki 1kg karczku 0,5 kg schabu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 Jak widać ze zdjęcia był to spory kawałek karkówki. Peklowanie 5-cio dniowe bez nastrzyku zrobiło swoje.Albo peklowanie tradycyjne - 12-14 dni bez nastrzyku w solance o takim jak podałeś stężeniu soli, lub peklowanie kilkudniowe z nastrzykiem wg tabel peklowania autorstwa Dziadka i Siary zamieszczonych na naszej stronie głównej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.