Jump to content

Powtórne parzenie?

shael

Recommended Posts

Witam

Chodzi mi taką sytuacje:

wędziłem polędwicę, po uwedzeniu parzyłem ok 20min, wedzonka jest smaczna i soczysta ale mam wrażenie że troche jakby surowa to takie moje subiektywne odczucie

Do kolegów którzy bardziej się znają na procesie produkcyjnym mam pytanie:

czy batony które już raz były parzone i przekrojone można ponownie poddać procesowi parzenia?

czy batony które już raz były parzone i przekrojone można ponownie poddać procesowi parzenia?

No można, ale się wyjałowią przez to powtórne parzenie. Jeżeli są słabo zasolone to dodaj do wody sól, ponieważ powtorne moczenie dodatkowo polędwice odsoli.

Ja bym absolutnie już nie parzyła. Taka półsurowa, schłodzona polędwica jest pyszniutka.

Osobiście nigdy nie parzę polędwicy tylko odpowiednio długo wędzę.

Robię metodą kol. Ligawy z Kanady:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476

Jak długo parzyłeś polędwicę? Najlepiej pokaz zdjęcia , jak Ci wyszło.To jest b.delikatne mięso, więc moim zdaniem (w ciemno) podwędź , ale zimnym dymem, max 30 C, przez 2-3 h. Będzie soczysta, ale w smaku półsurowa, jeśli takiej nie lubisz, parz powtórnie, ale wg mnie będziesz miał suchą. Decyzja należy do Ciebie. :grin: