shael Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 Witam Chodzi mi taką sytuacje:wędziłem polędwicę, po uwedzeniu parzyłem ok 20min, wedzonka jest smaczna i soczysta ale mam wrażenie że troche jakby surowa to takie moje subiektywne odczucie Do kolegów którzy bardziej się znają na procesie produkcyjnym mam pytanie: czy batony które już raz były parzone i przekrojone można ponownie poddać procesowi parzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 czy batony które już raz były parzone i przekrojone można ponownie poddać procesowi parzenia?No można, ale się wyjałowią przez to powtórne parzenie. Jeżeli są słabo zasolone to dodaj do wody sól, ponieważ powtorne moczenie dodatkowo polędwice odsoli. Ja bym absolutnie już nie parzyła. Taka półsurowa, schłodzona polędwica jest pyszniutka. Osobiście nigdy nie parzę polędwicy tylko odpowiednio długo wędzę. Robię metodą kol. Ligawy z Kanady: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 Jak długo parzyłeś polędwicę? Najlepiej pokaz zdjęcia , jak Ci wyszło.To jest b.delikatne mięso, więc moim zdaniem (w ciemno) podwędź , ale zimnym dymem, max 30 C, przez 2-3 h. Będzie soczysta, ale w smaku półsurowa, jeśli takiej nie lubisz, parz powtórnie, ale wg mnie będziesz miał suchą. Decyzja należy do Ciebie. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 Jak długo parzyłeś polędwicę?po uwedzeniu parzyłem ok 20min, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shael Posted November 15, 2010 Author Report Share Posted November 15, 2010 Dziękuje za szybką odpowiedź. Pozdrawiam wędzarniczą brać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.