Jump to content

Powtórne parzenie?


shael

Recommended Posts

Witam

 

Chodzi mi taką sytuacje:

wędziłem polędwicę, po uwedzeniu parzyłem ok 20min, wedzonka jest smaczna i soczysta ale mam wrażenie że troche jakby surowa to takie moje subiektywne odczucie

 

Do kolegów którzy bardziej się znają na procesie produkcyjnym mam pytanie:

 

czy batony które już raz były parzone i przekrojone można ponownie poddać procesowi parzenia?

Link to comment
Share on other sites

czy batony które już raz były parzone i przekrojone można ponownie poddać procesowi parzenia?

No można, ale się wyjałowią przez to powtórne parzenie. Jeżeli są słabo zasolone to dodaj do wody sól, ponieważ powtorne moczenie dodatkowo polędwice odsoli.

Ja bym absolutnie już nie parzyła. Taka półsurowa, schłodzona polędwica jest pyszniutka.

Osobiście nigdy nie parzę polędwicy tylko odpowiednio długo wędzę.

Robię metodą kol. Ligawy z Kanady:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476

Link to comment
Share on other sites

Jak długo parzyłeś polędwicę? Najlepiej pokaz zdjęcia , jak Ci wyszło.To jest b.delikatne mięso, więc moim zdaniem (w ciemno) podwędź , ale zimnym dymem, max 30 C, przez 2-3 h. Będzie soczysta, ale w smaku półsurowa, jeśli takiej nie lubisz, parz powtórnie, ale wg mnie będziesz miał suchą. Decyzja należy do Ciebie. :grin:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...