berni Posted November 20, 2010 Report Share Posted November 20, 2010 Witam Zadymiaczy Nie wiem już które to było wędzenie rybek, ale mimo pewnych problemów uważam, że rybki wyszły mi najsmaczniejsze jak do tej pory :thumbsup: Na początku sam nie wierzyłem, że się uda. Po powrocie z pracy rybki wyjąłem z solanki i pozostawiłem do ocieknięcia. Niestety w domu nie miałem tyle miejsca żeby rozwiesić wszystkie do osuszenia tym bardziej, że jesiotry były całkiem słusznej długości. Rozpaliłem i wygrzałem wędzarnię, wszystko gotowe tylko rybki wilgotne :sad: Z uwagi na wieczorową porę i wilgoć nie było mowy o osuszaniu rybek na dworze. Postanowiłem więc osuszyć je w wędzarni. Wcześniej osuszałem zawsze na powietrzu do momentu uzyskania suchej, lśniącej skórki, a potem dosuszałem w wędzarni, ale wczoraj nie było wyjścia. Osuszanie prowadziłem przy uchylonych drzwiach w temp. ok. 30C. W sumie trwało to ponad godzinę, cały czas doglądałem rybek. W końcu rozpocząłem wędzenie w temp. 50-55C 4godz. i na koniec pół godziny w temp. 60C Podstawa to jednak prawidłowo osuszać i jeszcze raz osuszać i musi wyjść :grin: A jak wyjmowałem rybki z wędzarni to oczywiście musiało zacząć padać. Oto fotki z wieczornego wędzenia. Między pstrągami zawieruszył się mały dorszyk :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszyna1696 Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Piękne rybki A jak smakowo wyszedł dorszyk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kermit Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Jeszcze nigdy nie wędziłem rybek, ale coraz bardziej do tego dojrzewam. berni twoje rybki pięknie wyglądają i napewno też tak smakują... :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted November 21, 2010 Author Report Share Posted November 21, 2010 A jak smakowo wyszedł dorszyk?Właśnie spróbowałem po raz pierwszy w życiu wędzonego dorsza. Smakowo :tongue: , wciągnął trochę więcej soli niż pstrąg i jesiotr, ale podobno morskie rybki tak mają. Konsystencja mięsa też diametralnie różna od pozostałych rybek. Z tego co wędziłem do tej pory to zdecydowanym No1 jest jesiotr. Ciekawie wyszedł też w poprzednim wędzeniu karpik i postanawiam na Wigilję kilku sprawić :grin: Pozdrawiam [ Dodano: Nie 21 Lis, 2010 19:14 ] Jeszcze nigdy nie wędziłem rybek, ale coraz bardziej do tego dojrzewam.Kermit nadrabiaj stracony czas. Pomyśl tylko, że jednego dnia wrzucasz w solankę, a drugiego już wędzisz i zajadasz się :tongue: (na ciepło też są wspaniałe) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszyna1696 Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Co do karpia to też twierdze ze jest ciekawy i rodzina juz zamówiła kilka sztuk na swięta! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kermit Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Jestem ciekaw czy wędzony karp jest smaczny, nigdy takiego nie jadłem...może na święta uwędzę ze 3 karpiki... :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted November 21, 2010 Author Report Share Posted November 21, 2010 Kermit Na prawdę jest bardzo smaczny. Delikatne lekko słodkawe mięsko. Uważaj tylko na czas wędzenia, raczej krócej niż pstrągi - musisz doglądać. Do solanki dodałem szczyptę kardamonu - nie było czuć posmaku mułu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kermit Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 nie było czuć posmaku mułu. To dziwne, jadam karpie i bardzo je lubię, ale nigdy nie zdarzyło mi się czuć posmaku mułu...albo ja jestem dziwny albo rybki na które trafiam są takie dobre :lol: Karpie zawsze kupuję ze stawów Milickich, oni tam się specjalizuję w hodowli tej ryby... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted November 21, 2010 Author Report Share Posted November 21, 2010 nigdy nie zdarzyło mi się czuć posmaku mułu Może rzeczywiście jestem jakiś przewrażliwiony na tym punkcie, ale to chyba przez mojego szwagra, który zawsze w karpiu coś czuje :lol: Też znalazłem stawy gdzie kupuję rybki :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Też znalazłem stawy gdzie kupuję rybki A gdzie jeśli można wiedzieć?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszyna1696 Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Zawsze kupuje karpie ze stawów milickich i jeszcze się nie spotkalem żeby było czuć :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hudzina Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Wczoraj też wędziłem pstrągi - mniam mniam. Czytałem że karpie to najlepsza wędzona ryba, rarytas. Niestety nie podzielam tej opinii. Bardzo lubię smażone karpie ale może coś zrobiłem nie tak i dlatego mi nie smakowały. Jestem początkującym zadymiarzem na razie tylko rybki ale w przyszłym tygodniu zaczynam wędzić mieso i kiełbaski.Jeśli szukacie świeżej ryby w okolicy Mikołowa to polecam staw w Paniowach. Mają pstrągi, karpie i jesiotry. Pozdrawiam serdecznie wszystkich zadymiarzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Jestem początkującym zadymiarzemBym najpierw tu spróbował http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=160806#160806 :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted November 21, 2010 Author Report Share Posted November 21, 2010 A gdzie jeśli można wiedzieć?. Błędów k/Grójca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 polecam staw w Paniowach. Mają pstrągi, karpie i jesiotry.Orientujesz się w cenach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted November 22, 2010 Author Report Share Posted November 22, 2010 Ceny za rybki nie patroszone: - karp 12zł - pstrąg 16,50zł - jesiotr 29zł Za patroszenie dochodzi po 2 zł na 1kg Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted November 22, 2010 Author Report Share Posted November 22, 2010 Z dostawą do domu?? Niestety micha do bagażnika i w drogę :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hudzina Posted November 22, 2010 Report Share Posted November 22, 2010 Aniu myślę że pytałaś o Paniowy. Pstrąg niepatroszony 15,50 patroszony 18,- karp 14,-. Podaję ceny z dokładnością do 50 groszy bo nie jestem pewien końcówek. Ceny jesiotra nie podam bo nie kupowałem. Pstrągi kupowałem ostatnio w piątek. Mieli bardzo małe takie jak w sklepach ale świeże, generalnie jest zimno i ryby im już nie rosną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobas_demolka Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Ja suszenie i ryb i wędlin ( wyłączając naturalne ociekanie i osadzanie wędlin, które wymaga czasu) załatwiam prosto: - 3 duże wentylatory stojące, 2 godziny i skórka jak u staruszka:))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.