DARIOPS Posted November 20, 2010 Report Share Posted November 20, 2010 Witam! Początek tego wątku jest banalny - chciałem podziękować Wszystkim, którzy udzielają się na tym forum. Dzięki Wam zrobiłem to co zrobiłem i czym pragnę się z Wami teraz podzielić. Przy okazji chciałem podziękować mojemu tacie, który pomagał mi w tworzeniu grillo-wędzarni. Fundament o wymiarach 300 x 80 cm i głębokości około 1m Na następnych zdjęciach widać kanał dymny z rur ceramicznych 200mm, komorę paleniska i kanał dymny obsypany kermazytem budowlanym przed zalaniem wylewką. Na dziś to wygląda jak poniżej. Czeka mnie jeszcze trochę wykończeń , ale pierwsze wędzenie za mną. Wrażenia i satysfkacja - bezcenne. http://images38.fotosik.pl/395/f4f0882d99ada137m.jpg http://images50.fotosik.pl/401/c4fbf25a2785c2d4m.jpg http://images43.fotosik.pl/401/532bd3efa1473a25m.jpg http://images47.fotosik.pl/401/892f9951008fea6am.jpg http://images47.fotosik.pl/401/5b55257e964a2cf4m.jpg http://images43.fotosik.pl/401/3eb840814e2c84f5m.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted November 20, 2010 Report Share Posted November 20, 2010 Kanał dymowy powinien zaczynać się w górnej części paleniska.Błąd , a szkoda bo dużo już było na ten temat napisane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted November 20, 2010 Report Share Posted November 20, 2010 Kanał dymowy powinien zaczynać się w górnej części paleniska. Błąd , a szkoda bo dużo już było na ten temat napisane. Ważne że wyroby ładnie wyglądają i pewnie są smaczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIOPS Posted November 20, 2010 Author Report Share Posted November 20, 2010 Kanał dymowy powinien zaczynać się w górnej części paleniska. Błąd , a szkoda bo dużo już było na ten temat napisane.Przeprowadzone próby i pierwsze wędzenie potwierdzają, że błąd mieści w dopuszczalnej granicy. Ciąg jest, cofki przez drzwiczki paleniska nie ma. Być może przy szczególnych warunkach atmosferycznych instalacja będzie się zachowywać inaczej - na razie jest OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Wspaniała wędzarnia i wedzonki :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Przy okazji chciałem podziękować mojemu tacie, który pomagał mi w tworzeniu grillo-wędzarni. Tak trzeba :clap: :clap: :clap: Gratuluję pięknych wyrobów :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted November 22, 2010 Report Share Posted November 22, 2010 Bardzo ładna wędzarnia i wędzonki- gratulacje .Jak duży jest komin i czy jest w nim szyber.Jeśli możesz to zrób fotki .Interesuje się tym ponieważ na wiosnę rozpoczynam budowę . Jeszcze raz gratuluję i życzę udanych wędzeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIOPS Posted November 23, 2010 Author Report Share Posted November 23, 2010 bogdan b idąc za radą kolegów z forum zrobiłem tak, że to sama komora wędzarnicza jest kominem. Wysokość na 15 cegieł, o podstawie wewnątrz 3x2 cegły. Zresztą to widać na zdjęciach. :wink: Komora ma szyber w postaci uchylnego jednego skrzydła daszku (to krótsze ramię), które otwiera się na zewnątrz. Jest jeszcze drugi szyber i jest on umieszczony na kolanku kanału dymnego w wnęce poniżej komory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 Bardzo ciekawe rozwiązanie,zastanowie się czy nie zrobić tak samo . Jeżeli można jeszcze prosić o fotki w czasie wędzenia,oczywiście w tedy jak będziesz wędził.Powodzenia i dzięki za szybką odpowiedż Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 DARIOPS , czy na piątym zdjęciu będziesz kładł warstwę cegły szamotowej , przed warstwą wykańczającą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 DARIOPS, Drewniana góra i brak komina, średnica kanału dymnego odpowiednia! Nie powinno być problemów podczas wędzenia w różnych warunkach pogodowych. Może tylko ilość żaru zmieni się w palenisku. Bardzo dobre rozwiązanie. Myślę że, jak poznasz wady i zalety to podzielisz się uwagami. A wysokością wlotu do kanały dymnego w palenisku nie przejmuj się, bo nie posiadasz na komorze wędzarniczej komina!!! - katalizatora. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 Dariops czyli daszek uchylasz coś po niego podstawiając ? Czy masz tam jakąś regulacje zrobioną... Wklej zdjęcia jak będziesz wędził... A te dolne drzwiczki ? Jest tam szyber na kanale dymnym, do czegoś jeszcze służy czy to taki schowek ? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIOPS Posted November 24, 2010 Author Report Share Posted November 24, 2010 DARIOPS , czy na piątym zdjęciu będziesz kładł warstwę cegły szamotowej , przed warstwą wykańczającą ? Nie kładłem tam szamotówki ( 5 zdjęcie). Podbudowa z tego co było pod ręką , a na kermazyt położyłem katon i wylewka. pokemon15 Dariops czyli daszek uchylasz coś po niego podstawiając ? Czy masz tam jakąś regulacje zrobioną... Wklej zdjęcia jak będziesz wędził... A te dolne drzwiczki ? Jest tam szyber na kanale dymnym, do czegoś jeszcze służy czy to taki schowek ?Na razie właśnie tak robię - podstawiam drewniany klocek. Myślę nad jakąś regulacją, ale pomysł się jeszcze nie wykrystalizował. Co do pomieszczenia pod komorą to jest tam regulacja dopływu do komory i miejsce na podsuszanie drewna. Znajduje się tam metalowa przejściówka z ceramiki i kolanko więc temperaturka do suszenia git. :grin: Jak będę wędził następnym razem , to zrobię zdjęcia z pracującej wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted November 24, 2010 Report Share Posted November 24, 2010 Niema sprawy-czekamy.Powodzenia ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIOPS Posted December 28, 2010 Author Report Share Posted December 28, 2010 Witam! Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcie pracującej wędzarni, a raczej jej górnej części. Widać odchylany daszek , o którym pisałem. Próby przeprowadzone w warunkach zimowych przy około -8 stopni C są zadowalające. Wędzarnia trzyma temperaturę i łatwo się ją reguluje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted December 28, 2010 Report Share Posted December 28, 2010 Aaaa, czyli odchylane/otwierane od środka... ważne, że trzyma temp. i jest łatwo ja regulować, ale ci zazdroszczę, ja skombinowałem niedawno nowa beczkę... a murować to chyba będe za kilka lat... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Bardzo fajnie że wędzarnia działa bez zarzutu. :!: Dzięki za fotkę i powodzenia w dalszych wędzeniach. Bogdan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts