Jump to content

Wędzarnia DARIOPS


Recommended Posts

Witam!

 

Początek tego wątku jest banalny - chciałem podziękować Wszystkim, którzy udzielają się na tym forum. Dzięki Wam zrobiłem to co zrobiłem i czym pragnę się z Wami teraz podzielić. Przy okazji chciałem podziękować mojemu tacie, który pomagał mi w tworzeniu grillo-wędzarni.

 

Fundament o wymiarach 300 x 80 cm i głębokości około 1m

 

Na następnych zdjęciach widać kanał dymny z rur ceramicznych 200mm, komorę paleniska i kanał dymny obsypany kermazytem budowlanym przed zalaniem wylewką.

 

Na dziś to wygląda jak poniżej. Czeka mnie jeszcze trochę wykończeń , ale pierwsze wędzenie za mną. Wrażenia i satysfkacja - bezcenne.

 

http://images38.fotosik.pl/395/f4f0882d99ada137m.jpg http://images50.fotosik.pl/401/c4fbf25a2785c2d4m.jpg http://images43.fotosik.pl/401/532bd3efa1473a25m.jpg http://images47.fotosik.pl/401/892f9951008fea6am.jpg http://images47.fotosik.pl/401/5b55257e964a2cf4m.jpg http://images43.fotosik.pl/401/3eb840814e2c84f5m.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kanał dymowy powinien zaczynać się w górnej części paleniska.

Błąd , a szkoda bo dużo już było na ten temat napisane.

Przeprowadzone próby i pierwsze wędzenie potwierdzają, że błąd mieści w dopuszczalnej granicy. Ciąg jest, cofki przez drzwiczki paleniska nie ma. Być może przy szczególnych warunkach atmosferycznych instalacja będzie się zachowywać inaczej - na razie jest OK.
Link to comment
Share on other sites

bogdan b idąc za radą kolegów z forum zrobiłem tak, że to sama komora wędzarnicza jest kominem. Wysokość na 15 cegieł, o podstawie wewnątrz 3x2 cegły. Zresztą to widać na zdjęciach. :wink:

Komora ma szyber w postaci uchylnego jednego skrzydła daszku (to krótsze ramię), które otwiera się na zewnątrz.

Jest jeszcze drugi szyber i jest on umieszczony na kolanku kanału dymnego w wnęce poniżej komory.

Link to comment
Share on other sites

DARIOPS, Drewniana góra i brak komina, średnica kanału dymnego odpowiednia! Nie powinno być problemów podczas wędzenia w różnych warunkach pogodowych. Może tylko ilość żaru zmieni się w palenisku. Bardzo dobre rozwiązanie. Myślę że, jak poznasz wady i zalety to podzielisz się uwagami. A wysokością wlotu do kanały dymnego w palenisku nie przejmuj się, bo nie posiadasz na komorze wędzarniczej komina!!! - katalizatora. :grin:
Link to comment
Share on other sites

DARIOPS , czy na piątym zdjęciu będziesz kładł warstwę cegły szamotowej , przed warstwą wykańczającą ?

Nie kładłem tam szamotówki ( 5 zdjęcie). Podbudowa z tego co było pod ręką , a na kermazyt położyłem katon i wylewka.

 

pokemon15

Dariops czyli daszek uchylasz coś po niego podstawiając ? Czy masz tam jakąś regulacje zrobioną... Wklej zdjęcia jak będziesz wędził... A te dolne drzwiczki ? Jest tam szyber na kanale dymnym, do czegoś jeszcze służy czy to taki schowek ?

Na razie właśnie tak robię - podstawiam drewniany klocek. Myślę nad jakąś regulacją, ale pomysł się jeszcze nie wykrystalizował. Co do pomieszczenia pod komorą to jest tam regulacja dopływu do komory i miejsce na podsuszanie drewna. Znajduje się tam metalowa przejściówka z ceramiki i kolanko więc temperaturka do suszenia git. :grin:

 

Jak będę wędził następnym razem , to zrobię zdjęcia z pracującej wędzarni.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam!

 

Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcie pracującej wędzarni, a raczej jej górnej części.

Widać odchylany daszek , o którym pisałem.

Próby przeprowadzone w warunkach zimowych przy około -8 stopni C są zadowalające.

Wędzarnia trzyma temperaturę i łatwo się ją reguluje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...