Jump to content

Leszek - moja wędzarnia

Recommended Posts

Witam wszystkich :-)

Długie wieczoru spedziłem na lekturze portalu wedliny domowe - myślałem, analizowałem i postanowiłem popełnić takie oto coś . Prosze o wyrozumiałość ale na co dzień siedze w komputerach i kielnie miałem pierwszy raz w życiu. Miałem torche oporów aby zamieścić tutaj na formum i tak zeszło prawie rok . W tym czasie odbyło sie juz wiele sesji wędzarniczych i pasja stał się obsesją hehe....

Wszystkie szczegóły tak budowy ( cała historia i fotki) jak i wędzenia mozna zobaczyć na stronie :

http://www.leganet.pl/wedzarnia/index.html

Pozdrowienia dla całej braci wędzarniczej !

no coś Ty - nie wiedziałem o tym ponieważ długo ociagałem się aby to pokazac i ograniczyłem sie tylko do pokazywania znajomym ale w końcu ilośc pytań była tak duza, ze postanowiłem to zlinkować na swojej stronie - moze stad to - zapodasz link do tego chomika ?

Witaj Bracie Wędzarzu !

To co zaprezętowałeś na Naszej stronce to mistrzostwo świata.

Szkoda że nie odwiedziłeś zlotu w Chłapowie w czerwcu, miałeś tak blisko.

Powodzenia w zadymianiu.

Czuj Dym.

wiedziałem o zlocie- niestety nie było mnie wtedy we władku :-)

[ Dodano: Nie 21 Lis, 2010 11:56 ]

zapodasz link do tego chomika ?

Proszę http://chomikuj.pl/aaarek70/Kuchnia/W Tylko musisz poszukać .

Wędzenie - Projekty wędzarni i dalej Siebie znajdziesz - Ja musiałbym przejść na stacjonarny bo na lapku nie jestem zalogowany , a podglądanie kosztuje :wink:

dzieki - jednak nie chce mi się tak szukać - szkoda czasu - tak zapytałem z ciekawości - pozdrowionka :-)

[ Dodano: Nie 21 Lis, 2010 12:05 ]

To się nazywa prawdziwa fotorelacja, super zrobione...widać że informatyk :grin:

Obrazek

Teraz czas na naukę wędzenia i przygotowywania mięsa do niego :grin:

Dzieki - fakt, rok minąła sesji dymnych było sporo - od miesa po ryby a ciąglę się muszę uczyć tak sztki peklowania jak i własnej wędzarni - pozdr. :-)

To co zaprezętowałeś na Naszej stronce to mistrzostwo świata.

Pooglądałem sobie i nasuwają mi się pewne wnioski.To co napisał PePe to prawda ,ale moim zdaniem tylko jeśli chodzi o samą prezentację.Niestety moim zdaniem szyneczki nieco za bardzo przypieczone,kurczaki też .Brak mi jeszcze w tej relacji przekroju tych szynek.Jestem bardzo ciekaw jak wyglądają w środku jeśli były peklowane bez peksoli.Co do ryb to je moczy się w solance z samej soli lub soli się samą solą a nie peksolą więc tu nic nowego nie odkryłeś.Co do rury to wystarczy min 5% spadku a nie jak napisałeś 15%. Mam nadzieję ,że jeszcze trochę poczytasz ,popytasz i następnym razem wszystko wyjdzie super. :grin:

Dzięki za cenne rady i sugestie. Widzisz, zaznaczyłem że pokaże tylko swoją wędzarnię jako totalny laik w sztuce muraskiej. Nie staram się być żadnym guru od sztuki wędzenia- bo to naprawdę trudna sztuka.

Pooglądałem sobie i nasuwają mi się pewne wnioski.To co napisał PePe to prawda ,ale moim zdaniem tylko jeśli chodzi o samą prezentację.

- dzieki :-)Niestety moim zdaniem szyneczki nieco za bardzo przypieczone,kurczaki też .

- to są moje pierwsze wyroby w życiu - pokażę z tego roku

- choć dla mnie i znajomych nie liczy się efekt wizualny tylko smakowy

- po roku czasu "nauczyłem" sie mojej wędzarni i teraz wiem ( dzieki termometrowi) gdzie w jakiej części wędzarni panują temperatury - jak chcę mieć kolor jasno brązowy lub ciemno brązowy lub śliwkowy ( pomijam rodzaj drewna) to i taki mam - dla malkontentów w jednej częsci wedzarni przy tej samej temp. i rodzaju drewna mam jasno - brązowy dla drugich z innej częsci cimno-brązowy i tyle...Brak mi jeszcze w tej relacji przekroju tych szynek.Jestem bardzo ciekaw jak wyglądają w środku jeśli były peklowane bez peksoli.

- co do peklosoli a w zasadzie saletry to wystarczy uważnie przeczytać forum i zdania są podzielone do tego stopnia, że lepiej nawet całkowicie wyeliminować saletrę,

- teraz i tak zadanie jest ułatwione, bo zauważ podawane receptury ; na 10 l wody dać tyle a tyle soli i saletry - a zwykły laik jak widzi np. 0.0025 saletry to co ? lub myli łyżkę z łyżeczką?

- pokaże fotki z tego roku( przekroje)Co do ryb to je moczy się w solance z samej soli lub soli się samą solą a nie peksolą więc tu nic nowego nie odkryłeś.

- a gdzie masz napisane o peklosoli? cyt. z mojego serwisu" Sprawione ryby płuczę aby usunąć resztki krwi(usuwam oczy), a następnie wkładam na 8-10 godzin do solanki : 5l wody i 4 szklanki soli oraz szklanka cukru oraz kilka listków laurowych"- ale co tam - wpadnij na pstraga lub fląderkę uwędzoną w/g kszubskich rybaków to zobaczysz i poczujesz smak prawdziwej ryby ( primo - świeżej- prosto z kutra lub wędki a nie mrozonej i rozmrożonej sprzed roku i takowej uwedzonej hehe )

Co do rury to wystarczy min 5% spadku a nie jak napisałeś 15%.

- w tym przypadku nie masz racji 15% pochylenia to niezbędne minimum w przypadku akurat mojego pieca - przy 5% to życze powodzenia przy rozpalaniu - tu poczytałem porady mistrzów kominiarskich, zresztą nie trzeba aż tak daleko się posuwać - właściwy cug zależy od pochylenia - w moim przypadku do rozpalenia pieca potrzeba 15 minut, temp. w wedzarni po ok. 30 min. 100stopni !Mam nadzieję ,że jeszcze trochę poczytasz ,popytasz i następnym razem wszystko wyjdzie super.

- ciąglę pytam i ucze się a na tym forum spedziłem niemal rok jako "uważny czytacz "

co do peklosoli a w zasadzie saletry to wystarczy uważnie przeczytać forum i zdania są podzielone do tego stopnia, że lepiej nawet całkowicie wyeliminować saletrę,

Kolego peksól a saletra to dwie zupełnie różne rzeczy.

- w tym przypadku nie masz racji 15% pochylenia to niezbędne minimum w przypadku akurat mojego pieca

Mam rację bo miałem wędzarnię podobną do Twojej i wystarczyło 5%.

Co do solanki do ryb to żle zrozumiałem to co napisałeś .Masz rację :blush:

Co do budowy Twojej wędzarni to mam jedną uwagę.Nie wiem jak wędzisz ale ,ja bym jej nie przykrywał tą pokrywą.Będzie lepszy cug ( wtedy wystarczy 5%) i łatwiej się wędzi.

co do peklosoli a w zasadzie saletry to wystarczy uważnie przeczytać forum i zdania są podzielone do tego stopnia, że lepiej nawet całkowicie wyeliminować saletrę,

Kolego peksól a saletra to dwie zupełnie różne rzeczy.

- w tym przypadku nie masz racji 15% pochylenia to niezbędne minimum w przypadku akurat mojego pieca

Mam rację bo miałem wędzarnię podobną do Twojej i wystarczyło 5%.

Co do solanki do ryb to żle zrozumiałem to co napisałeś .Masz rację :blush:

-ja problem peklosoli potraktowałem jak problem saletry ( wiem, że to dwie różne sprawy) i problemy dawac czy nie! ale wszystko ktos posumował - to co daja przemysłowo aby był wygląd to pikus jak robi sie samemu - tak trzymać - zdrowiej! wpadniesz latem do władka to puscimy razem sporo dymu z rury a zwsze mówią,że na godzine wedzenia potrzebne 4 browarki :-)

Myślę że nie potrzeba roztrząsać tego tematu ,denerwować się i przedstawiać swoje racje. Saletra i nitryt robią to samo z mięsem ,tylko że nitryt szybciej . Przecież saletra w procesie peklowania na pewnym etapie peklowania staje się tym samym co nitryt. Każdy niech robi jak uważa . Tylko niech odróżnia procesy technologiczne i niech nie pisze że pekluje mięso tylko samą solą. Samą solą to mięso się soli a nie pekluje . Peklowanie to jest proces z użyciem mieszanki peklującej sól+saletra lub sól+ nitryt -azotyn. Ja tam wolę jak wyroby mają kolor mięsa utrwalony przez mieszanką peklującą. Pozdrawiam

Myślę że nie potrzeba roztrząsać tego tematu ,denerwować się i przedstawiać swoje racje. Saletra i nitryt robią to samo z mięsem ,tylko że nitryt szybciej . Przecież saletra w procesie peklowania na pewnym etapie peklowania staje się tym samym co nitryt. Każdy niech robi jak uważa . Tylko niech odróżnia procesy technologiczne i niech nie pisze że pekluje mięso tylko samą solą. Samą solą to mięso się soli a nie pekluje . Peklowanie to jest proces z użyciem mieszanki peklującej sól+saletra lub sól+ nitryt -azotyn. Ja tam wolę jak wyroby mają kolor mięsa utrwalony przez mieszanką peklującą. Pozdrawiam

Witam serdecznie samego GURU tego forum - pewnie, że nie należy sie denerwować , tylko nie wiem kto został wezwany do tablicy przez szanownego Dziadka - ale t o nieważne - też jestem zdania i wolę wyroby utrwalone mieszanka peklującą Serdecznie pozdrawiam :-)

Miałem torche oporów aby zamieścić tutaj na formum i tak zeszło prawie rok

Witam serdecznie,

Twój projekt oglądałem już ok miesiąca wstecz, znalazłem go na google wpisując "wędzarnia beczkowa", cieszę się, że inni koledzy z WB mogą ją zobaczyć.

Pozdrawiam

Czytam o peklowaniu jak to robicie, i nie zgadzam sie z Dziadkiem. My to wedzimy mieso dla wlasnego uzytku.( z trójczizna dostane w sklepach)

Nigdy nie uzywalem nic tylko sól. tez prawda ze tylna szynka z koscia lezy w soli 3 tygodnie. 1-2 dni suszy sie i 8-10 dni wedze na zimnim dymu. Kolor ma cudowny jak rubin. (zdjecie wysle jak naucze jak to zmniejszyc)

Przepraszam za bledy ale jestem Wegrem.

witaj CITROMOS - nie przejmuj sie słowami arkadiusza - on tu jak widac pełni role naczelnego krytykanta i cenzora - zamiast przywitać kolegę z Węgier to od razu z grubej rury - cóż kwestia ogłady- robią dym dla samego dymu - to nie pierwsze forum, gdzie tzw. starzy wyjadacze traktują nowych od razu z góry- widocznie taka maniera - ja natomiast b. chętnie wysłucham jak to się robi u " braci maziarów " - pozdrowienia znad Bałtyku.

[ Dodano: Pon 22 Lis, 2010 21:26 ]

zbig3133,

masz info na privie :-)