Jump to content

Wędzenie liścmi owocówek

Recommended Posts

Technologicznie się nie wypowiem, ale technicznie możesz mieć problemy z tytułu:

- względnie małe palenisko, a trzeba dorzucać często i dużo objętościowo

- po dorzuceniu liści uzyskasz dużo płomienia a mało żaru - możesz obserwować skoki temperatury

Mogłoby wchodzić w grę dorzucanie liści do drewna żeby proces spalania był spokojniejszy, ale tak jak mówiłem na wstępie niech wypowiedzą się Weterani.

Pozdrawiam

Wedzilem kiedyś cieniutkimi gałązkami z liśćmi wiśni. Owszem, dymu dużo, ale duzo tez wilgoci, nad którą trzeba w niestandardowy sposób zapanować (dość spore uchylenie dachu w mojej wędzarni). Dlatego wg mnie liście nalezy traktować raczej jako dodatek, a nie główne paliwo.

Traktuje własnie te liście jako dodatek nie były pryskane i nie złapały żadnych chorób powiem szczerze ze po drugim wedzeniu nie zauwazam zadnych zmian w smaku (negatywnych) . Do wędzenia dodaje także gałązki z owocówek ktore ucinałem a liście zostały mi z grabienia . Myśle ze dobrze sie sprawuja jako zadymiacz i nie wpływają negatywnie . Tak myśle

Wedzenie liśćmy to chyba jakieś nieporozumienie

Właśnie chciałem to napisać . Przecież wyraźnie zostało uzgodnione na tym forum : Do wędzenia używamy drewna liściastego , zdrowego i wysezonowanego , Smak i kolor naszych wędzonek możemy zmieniać stosując odpowiednie gatunki drewna .

Pozdrawiam

Po co sobie głowę bzdurami zaprzątać? :grin:

No, to poważna sprawa jest. :grin:

Rozpatrując użycie dodatków "uszlachetniających" dym

jedynym dobrym rozwiązaniem jest dymogenerator! :tongue:

Oczywiście jeśli dymogeneretor to na pewno nie

ten podrabiany "ruski" wynalazek.

Widziałem już na forum kolegę, który sugerował jedynie słuszna drogę.

To jakiś cud :rolleyes: :shock:

EAnno, cudu nie ma, jajeczka i inne badziewie było.

Chyba że kolega zastosował obróbkę liści tak jak tytoniu. :grin:

Ja "spod serca" wyjawię, czasami w końcowej fazie wędzenia, zamiast gałęzi jałowca daję 100 gram dobrego wytrawnego wina.

Mnie to smakuje, ale robię to raczej dla siebie.

Ela nie toleruje alkoholu w rodzinie, obawia się, że zawsze jakaś nutka zostanie. :???:

Muszę spróbować dodać gałęzie z winorośli, może ktoś ma doświadczenie... :grin:

Pisałem już, na własne oczy widziałem jak Chef Paul (a Paweł trochę wędzeń wykonał) wędził winogronami - patyki z liśćmi. Sam nawet wkładałem do paleniska. Na świecie wędzi się wszystkim tylko u nas jakieś uprzedzenia, a to do brzozy a to do iglastych, jakieś pirolizy.... Najprostszy sposób to po prostu spróbować na kiełbasie z np. Auchan za 9zł wykonaną do wędzenia lub na Kiełbasie białej za 5zł z biedronki i po sprawie. Zadając takie pytanie to odpowiedzi tyle ile przekonanych o swojej wiedzy a nie praktyce.

Muszę spróbować dodać gałęzie z winorośli, może ktoś ma doświadczenie...

Podtykałam patyki z malin. Dawały prawdziwy, malinowy aromat.

Aniu, to niesamowita informacja! :clap:

Nigdy bym tego nie podejrzewał! :tongue:

Teraz będzie można zrobić smak z odcieniem malinowym.

To będzie pychotka! :cool:

Traktuje własnie te liście jako dodatek nie były pryskane i nie złapały żadnych chorób

To jakiś cud :rolleyes: :shock:
To moja prywatna osobista działka wiec pryskane niczym nie są a liście są zdrowe niepomarszczone . :)

[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 18:35 ]

Zresztą tak jak wyżej kolega mówi to wszystko sa kwestie przekonań a ja osobiście nadal bede podrzucał do ognia te liści i gałązki aż mi się nie skończą bo nie zauważyłem jakiś zmian w smaku . Pozdrawiam :)