Jump to content

Wędzenie liścmi owocówek


Recommended Posts

Technologicznie się nie wypowiem, ale technicznie możesz mieć problemy z tytułu:

- względnie małe palenisko, a trzeba dorzucać często i dużo objętościowo

- po dorzuceniu liści uzyskasz dużo płomienia a mało żaru - możesz obserwować skoki temperatury

 

Mogłoby wchodzić w grę dorzucanie liści do drewna żeby proces spalania był spokojniejszy, ale tak jak mówiłem na wstępie niech wypowiedzą się Weterani.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Wedzilem kiedyś cieniutkimi gałązkami z liśćmi wiśni. Owszem, dymu dużo, ale duzo tez wilgoci, nad którą trzeba w niestandardowy sposób zapanować (dość spore uchylenie dachu w mojej wędzarni). Dlatego wg mnie liście nalezy traktować raczej jako dodatek, a nie główne paliwo.
Link to comment
Share on other sites

Traktuje własnie te liście jako dodatek nie były pryskane i nie złapały żadnych chorób powiem szczerze ze po drugim wedzeniu nie zauwazam zadnych zmian w smaku (negatywnych) . Do wędzenia dodaje także gałązki z owocówek ktore ucinałem a liście zostały mi z grabienia . Myśle ze dobrze sie sprawuja jako zadymiacz i nie wpływają negatywnie . Tak myśle
Link to comment
Share on other sites

Wedzenie liśćmy to chyba jakieś nieporozumienie

 

Właśnie chciałem to napisać . Przecież wyraźnie zostało uzgodnione na tym forum : Do wędzenia używamy drewna liściastego , zdrowego i wysezonowanego , Smak i kolor naszych wędzonek możemy zmieniać stosując odpowiednie gatunki drewna .

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Po co sobie głowę bzdurami zaprzątać? :grin:

No, to poważna sprawa jest. :grin:

 

Rozpatrując użycie dodatków "uszlachetniających" dym

jedynym dobrym rozwiązaniem jest dymogenerator! :tongue:

 

Oczywiście jeśli dymogeneretor to na pewno nie

ten podrabiany "ruski" wynalazek.

Widziałem już na forum kolegę, który sugerował jedynie słuszna drogę.

Link to comment
Share on other sites

To jakiś cud :rolleyes: :shock:

EAnno, cudu nie ma, jajeczka i inne badziewie było.

Chyba że kolega zastosował obróbkę liści tak jak tytoniu. :grin:

Ja "spod serca" wyjawię, czasami w końcowej fazie wędzenia, zamiast gałęzi jałowca daję 100 gram dobrego wytrawnego wina.

Mnie to smakuje, ale robię to raczej dla siebie.

Ela nie toleruje alkoholu w rodzinie, obawia się, że zawsze jakaś nutka zostanie. :???:

Muszę spróbować dodać gałęzie z winorośli, może ktoś ma doświadczenie... :grin:

Link to comment
Share on other sites

Pisałem już, na własne oczy widziałem jak Chef Paul (a Paweł trochę wędzeń wykonał) wędził winogronami - patyki z liśćmi. Sam nawet wkładałem do paleniska. Na świecie wędzi się wszystkim tylko u nas jakieś uprzedzenia, a to do brzozy a to do iglastych, jakieś pirolizy.... Najprostszy sposób to po prostu spróbować na kiełbasie z np. Auchan za 9zł wykonaną do wędzenia lub na Kiełbasie białej za 5zł z biedronki i po sprawie. Zadając takie pytanie to odpowiedzi tyle ile przekonanych o swojej wiedzy a nie praktyce.
Link to comment
Share on other sites

Muszę spróbować dodać gałęzie z winorośli, może ktoś ma doświadczenie...

Podtykałam patyki z malin. Dawały prawdziwy, malinowy aromat.

Aniu, to niesamowita informacja! :clap:

Nigdy bym tego nie podejrzewał! :tongue:

 

Teraz będzie można zrobić smak z odcieniem malinowym.

To będzie pychotka! :cool:

Link to comment
Share on other sites

Traktuje własnie te liście jako dodatek nie były pryskane i nie złapały żadnych chorób

To jakiś cud :rolleyes: :shock:
To moja prywatna osobista działka wiec pryskane niczym nie są a liście są zdrowe niepomarszczone . :)

 

[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 18:35 ]

Zresztą tak jak wyżej kolega mówi to wszystko sa kwestie przekonań a ja osobiście nadal bede podrzucał do ognia te liści i gałązki aż mi się nie skończą bo nie zauważyłem jakiś zmian w smaku . Pozdrawiam :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...