Grzegorz28 Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Mam pytanie odnośnie drewna dowędzenia, z drzewa iglaste odpadają, jak już to tylko drzewa liściaste owocowe i kilka innych odmian, ale moje pytanie dotyczy takich drzew jakBrzoza, Leszczyna, topola, Jesion, Klon co sądzicie czy mogą mieć zastosowanie w wędzeniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Brzoza tak ,ale bez kory .Reszta chyba też ,ale nigdy nie używałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Brzoza bez kory dobra jest do osuszania, szybko daje ciepło, do wędzenia bym jej nie stosował, daje kwaśny posmak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 daje kwaśny posmak I bardzo dobrze się wędzi bez żadnego posmaku. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Arek,wędziłeś brzozą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Witam Do ryb i mięsa używam olchę i buk, do drobiu dodaję trochę jabłonki. Brzozę używam do wygrzewania wędzarni. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 wędziłeś brzozą?Nie raz. :grin: Wędziłem też wierzbą, grabem. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 To widzę , ze są rożne szkoły, mnie uczono, ze brzoza rozpalamy, suszymy i na tym koniec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Kurcze ja mam klon świeży i wiśnie, to mógłbym klonem wygrzewać i suszyć? Mógłbym go osuszyć przy piecu CO w piwnicy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Pokemonku - wędzimy drewnem suchym , bo mokre to piroliza (wędzonki kwaśne , okopcone) jak masz taką możliwość to susz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Henio, wisnia suchutka też podsuszałem troszkę ale będzie ok, natomiast mam jeszcze klona, przed wczoraj przytaszczyłem zza płota kilka grubszych gałęzi, musze pociąc w kawałki-szczapki i też na piec do suszenia, tylko czym wygrzewac beczke no i podsuszyc przyszłe wedzonki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Ja suszę zawsze drewno pod zadaszeniem. Dokonuję selekcji: ładne, czyste, bez pleśni, grzyba, próchna - do wędzenia. Pozostałe - na wygrzewanie komory. Zastanawiam się: mam karpy akacji, czyste, zdrowe, twarde. Palę nimi w kominku, czy aby ich na to nie szkoda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz28 Posted November 26, 2010 Author Report Share Posted November 26, 2010 Co powiedzieli byście o Jarzębinie, jak wiadomo ma szerokie zastosowanie a w wędzeniu czy ktoś próbował dodać trochę tak jak jałowca na koniec ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Ponawiam moje pytanie.Czy można wędzić drewnem magnoli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 .Czy można wędzić drewnem magnoli? Jestem na forum już trochę czasu - nie słyszałem by ktoś wędził . Myślę że mamy wystarczająco dobrego drewna do wędzenia . arkadiusz Zawsze możesz próbę zrobić na kawałku mięsa lub kiełbasy . Będziesz zapewne pierwszy który to opisze :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Będziesz zapewne pierwszy który to opisze he,he,he próba darmo :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Mojej suce też od życia coś się należy od czasu do czasu :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts