Jump to content

Szybka kalkulacja przerobu świnki


spec202

Recommended Posts

Witam Majstrów :wink:

Ostatnio miałem kilka wypadów do sklepu po szybkie zakupy coś na obiad , coś na kanapkę , jakieś parówki i pare pierdółek.

Wychodzę ze sklepu jestem w plecy 40-60 zł (głównie spożywkę kupowałem)

 

pomyślałem chwilę że za 50 zł mam około 15 kg żywca wieprzowego.

W piątek pojechałem na wioskę do rodziców nastawiłem 50 l wody na kuchence gazowej w mojej kanciapie u rodziców(coś ala masarenka) , wstąpiłem do wiejskiego sklepiku zgarnąłem jednego pijaczka (sąsiada coby pomógł przy uboju chociaż , dobrze trafiłem bo "umarł" mi gość tuż po przedzieleniu tuszy na półtusze :grin: )

Pojechałem do sąsiedniej wiochy 3 km 15 minut pytania i trzech sprzedających mało się nie pobiło.

Wytypowłem świnkę na oko dawałem jej 125 kg( miała po zabiciu 127 bez krwi) , zapłaciłem po 4 zł za kg równo 500 zł (8 zeta odbiłem na flaki).

Na drugi dzień sobota podzieliłem wszystko itd. , a dokupiłem 3 kg wołowiny ładnej i 2 kg III wp (golonka b/k,b/s,b/t , sama III).

 

I teraz tak na oko , a mam w miarę dobre :wink: co pozyskałem.

 

Porcje obiadowe:

 

polędwiczka wp - dwie szt o wadze około 1-1,2 kg

schab b/k- 8 porcji około 0,8-0,9 kg/szt

karkówka b/k - 4 porcje okolo 1 kg/szt

szynka b/k - 8 porcji około 1 kg/szt

łopatka b/k - 6 porcji okolo 0,8-0,9 kg/szt

mielone - 6 porcji - 0,6-0,8 kg/szt

 

 

wędlinki:

 

kiełbasa (+-)20 kg mięsa kiełbasianego (bardzo dobra kiełbaska wyszła)

salceson - 6 szt o wadze ok 0,7-0,8 kg

pasztet- 10 sloiczków 0,5 l + dwie małe foremki

kaszanka - (z dwóch kg kaszy gryczanej)

smalec ze skwarkami i cebulką - 8 słoiczków 0,5 l

smalec nalany w poliamid fi 75 mm 8 szt po 0,5 kg

 

wędzonki:

boczki - 10 szt o wadze około 0,6-0,8 kg

szynki - 6 szt 1 kg/szt

żeberka dwa całe płaty uwędzone po pocięciu 12 pasków waga około 0,25 kg /szt

podgardle - dwa małe około 0,7-09 kg/szt

 

dwie golonki , nogi kości rurkowe i kręgosłup zostały na galaretkę :tongue:

 

Podliczając to wszystko to w sklepie zapłaciłbym pewnie ze 2 tyś :devil:

 

A mnie wyszło około 650-700 zł :grin: :thumbsup:

Pozdrawiam :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No ciekawe to wyliczenie :clap: .

Ja właśnie przymierzam sie do kupna półtuszy wieprzowej ( u nas kosztuje 5.96/kg ).

Też próbowałem skalkulowac czy kosztowo się to opłaca. Ale kalkulacje jak to kalkulacje - różnie wychodzą. Po przeczytaniu tego co napisałeś duch optymizmu we mnie wstapił i umocnił mnie w tej decyzji.

Myślę , że oprócz dobrej zabawy masarskiej to jeszcze i parę groszy się zaoszczędzi.....

Link to comment
Share on other sites

Niestety u mnie wcale nie jest tania wynika to chyba z małej ilości gospodarstw ,które hodują świnie. Rozmawiałam w okolicy z dwoma rolnikami , każdy z nich cenił po 10zł/kg półtuszy :sad:

Ubojnia w Wieprzu k.Andrychowa - z Częstochowy nie jest tu aż tak daleko :) a cena dobra ( w zeszłym tygodniu 5.96/kg)
Link to comment
Share on other sites

BlackOnion dzięki ale ubojnie mam bliżej jakieś 40 km ( a nie 140 km ). Natomiast ja mam na myśli świnię z hodowli gospodarczej czyli teoretycznie powinna być lepsza .

Te mniejsze ubojnie to raczej mają świnie z drobnych gospodarstw, a nie z dużych ferm.

A poza tym kupując świnię od rolnika lepiej robić to od kogoś kogo się dobrze zna - osobiście znam "gospodarzy" co rano jadą na kurzą fermę kupić jajka niestemplowane i niemyte by potem na targu sprzedawać jako ze swojego chowu :devil:

Link to comment
Share on other sites

dobrze trafiłem bo "umarł" mi gość tuż po przedzieleniu tuszy na półtusze

A może jakaś chora świnia :question:

A czy choćby te mięso ktoś oglądał, bo nie wykazałeś kosztów weterynarza.

Najlepiej wrzuć jakieś fotki tak do weryfikacji :grin:

Chętnie pooglądamy :wink:

Ja bym swojską świnkę nie oddał za 4 zeta.

Te 10 jak pisała kol. chudziaczek są bardziej wiarygodne.

Oczywiście ceny ubojni to już coś innego.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Chciałbym przestrzeć że w przyrodzie nie jest takie wszystko proste. Bite trzy swinki z jednego miotu od tej samej maciory karmione tradycyjnie . Pierwsze dwie zabite slonina 3-4cm . Trzecia ubita słonina 1.5-2,5 cm. I co wy na to . Dodatkowa informacja -sprzedana z tego samego miotu sąsiadowi była jak ta trzecia. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Dziadku z życia wiem , że to normalne.

Często trzymam maciorę u ojca i zazwyczaj prosiaki sie sprzedaje jak ładny miot (8-12 szt, a nawet 16 bywało) to przeważnie 3-4 szt zostawały na potrzeby własne (parki dwie świnki i dwa wieprzki)

trzymane razem i karmione tym samym.

 

Pierwsze zawsze wieprzki idą pod nóż.

Gdy wieprz osiągnie wagę około110-130 kg to go w łeb(około 3,5-4 miesięcy po odsadzeniu), a drugi chociaż nie zawsze ,ma może100 kg , o świnkach to nie wspomnę jedna z 70-80 kg , a to ostatnie to trzeba trzymać okrągły rok żeby miało te 120 -130 kg.

 

Pierwsza sztuka zawsze najwięcej tłuszczu, a ostatnia zawsze chuda.

 

Ta sztuka co jest od początku najsilniejsza , to obżera te mniejsze za czym idzie nadmierne otłuszczenie.

 

Moja rada dla osób które kupują świnkę z możliwością wyboru z całego miotu - to:

- nigdy nie brać największej sztuki.

- starać się wybierać świnkę , a nie wieprza

 

pozdrawiam

 

[ Dodano: Pią 26 Lis, 2010 21:44 ]

:lol: Raz tylko kupiłem tucznika żywego od rolnika :lol:

Miałem ponad planowo dwa wiadra tłuszczu, a w ubojni to mogę wybrać co mnie odpowiada:lol:

Zgadza się i to często.

czasami jak przyjeżdżam na ubój to odrazu widzę czy będzie przy czym się urobić , czy też zmielimy 40 kilo słoniny i po robocie. :wink: :grin:

Link to comment
Share on other sites

a w ubojni to mogę wybrać co mnie odpowiada:lol:

 

W ubojni gdzie ja kupuję to nie wejdziesz do chłodni . Jedynie mówisz jaką chcesz klasę i do ilu kilogramów . No tak , jest to właściwie jakiś wybór . W poprzedniej ubojni to było można wchodzić do chłodni i pokazać palcem co się podoba .

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Niestety u mnie wcale nie jest tania wynika to chyba z małej ilości gospodarstw ,które hodują świnie. Rozmawiałam w okolicy z dwoma rolnikami , każdy z nich cenił po 10zł/kg półtuszy :sad:

Chudziaczku ja kupowałem szynki całe z golonką bez nogi w tym tygodniu po 7,95zl,

cena półtuszy prosto z chłodni 6,10zl/kg.

półtusze z rynku krajowego mieszane klasa E i S.

10zl/kg uważam to za wielkie zdzierstwo

no ale skoro jest popyt to ok.w niedługim czasie być może w przyszłym roku będzie

totalny zalew kraju wieprzowiną z importu z UE z którą będą musieli się zmierzyć nasi

rolnicy producenci trzody.jak obserwuje gospodarkę to wyruchają ten kraj maksymalnie

w krótkim czasie.

teraz to po zakładach będzie eldorado tanio kupić i z wodą jeszcze drożej sprzedać

 

Moja rada dla osób które kupują świnkę z możliwością wyboru z całego miotu - to:

- nigdy nie brać największej sztuki.

- starać się wybierać świnkę , a nie wieprza

 

ja jeszcze patrzę jak jest rozwinieta dupcia i plecki :wink:

 

czasami jak przyjeżdżam na ubój to odrazu widzę czy będzie przy czym się urobić , czy też zmielimy 40 kilo słoniny i po robocie. :wink: :grin:

kiedyś biłem z kolegą u jednej pani która karmiła świnki mleczkiem,bo miała go nadmiar,

z boczku odcinało się tylko żeberka reszta to sama słonina,za to tak topna jak parafina :wink:

Link to comment
Share on other sites

mogę :grin:

 

prawie 6 kg -dokupione III wp +wołowina I

- ze świni to wszystko drobne z obróbki szynek, łopatek, boczków,podgardla i trochę tłuściejszej II z boczków , a i pachwina :wink:

jak se dobrze przypominam to było tego coś ponad 20 kg.

dokupione mięso+ III ze świni zmielone półtora razy przez sito fi 4 mm (plus podgardle i pachwina)

II wp na sitku fi 8 mm- albo 10 mm - nigdy nie sprawdzałem jaki to rozmiar tego sita

Jedynka pozyskana z łopatek , szynek i wszystkie kawałki jakie dało się wyciąć z reszty drobnego - zmielone na sitku fi 16 mm.

:wink:

Link to comment
Share on other sites

wędlinki:

 

kiełbasa (+-)20 kg mięsa kiełbasianego (bardzo dobra kiełbaska wyszła)

salceson - 6 szt o wadze ok 0,7-0,8 kg

pasztet- 10 sloiczków 0,5 l + dwie małe foremki

kaszanka - (z dwóch kg kaszy gryczanej)

smalec ze skwarkami i cebulką - 8 słoiczków 0,5 l

smalec nalany w poliamid fi 75 mm 8 szt po 0,5 kg

 

 

Mam pytanie trochę z innej beczki co do kalkulacji.

Nie chodzi mi o kalkulację cenową, a o ilość osłonek (jelit) potrzebnych do wyrobu tych wędlin.

 

Mam zamówione na 8-go grudnia pół świnki (pewnie bedzie już rozebrana) i nie mam pojęcia ile i jakich mam kupić jelit oraz z jakim wyprzedzeniem mogę to zrobić (jak np. mogę je przechować jeśli kupię wcześniej i w jakim czasie powinny być zużyte?).

Jelit z zabitej świnki na pierwszy raz nie podejmuję się brać do preparowania ;).

 

Dodam, że będzie to moja inicjacja masarska ;).

Link to comment
Share on other sites

Tu masz normy zużycia różnych osłonek http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 ,weź poprawkę na swoje umiejętności. Gratuluję odwagi porwania się od razu na przerób całej półtuszy bo asortyment wyrobów jest bogaty . A co do trwałości jelit naturalnych to zasolone i w lodówce mogą przebywać dłuuuugo - skorzystaj z opcji szukaj i na pewno znajdziesz odpowiedź na wiele pytań.
Link to comment
Share on other sites

To może ja, żeby " zepsuć " Wam niedzielę podam swoją kalkulację

Prosiaki od znajomego rolnika - promocja 2szt 100,00 zł

Wychów leśno-łąkowy pod wiatą.

Podstawa żywienia zwroty z piekarni z serwatką ( promocja od Eli ) oraz warzywa i inne odpady gospodarskie.

Z ubojem czekałem do pierwszych mrozów, czyli już po wszystkim.

Całe szczęście że Ela nie składała zamówienia na smalec, bo naprawdę nie było z czego.

Pozdrawiam i zapraszam na oględziny :lol:

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za wskazanie odpowiedniego wątku :).

Korzystałam z wyszukiwarki, ale wpisałam słowo "kalkulacja", bo inne nie przyszło mi do głowy :blush:

Co do ilości zamówionego mięsa, to rzeczywiscie nieco mnie przeraża, ale część z założenia przeznaczę na zamrożenie (dla trzech rodzin ;)), więc może dam radę ;).

 

A w przyszłym roku obowiązkowo skorzystam z kursu SDM :).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...