Jump to content

Szynka

@halusia@

Recommended Posts

Witam, @halusia@ my bardzo często kupujemy mięso do wedzenia w carrefourze w promocji i zawsze jest świeże i dobre. Kupowaliśmy juz tak łopatke po 7,69 b/k; karkówkę bez kości po 8,99zł, schab b/k po ok 9zł i zawsze było to ładne świeże mięso. Gotowe wyroby niczym nie odbiegały od mięsa zakupionego w hurtowni mięsnej. Pozdrawiamy

Nie mogę się przekonać to takiego towaru, ta niska cena podpowiada mi że ten towar jest nic nie warty. Być może gdyby to nie tyczyło marketów , podobnie jest z kurczakami. Jeszcze trochę i będziemy kupować je za darmo :grin:

Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz ;)

Niska cena za kurczaki mnie cieszy, nie wiem co fajnego jest w np. 7zł za kg udek, gdy te same uda w tej chwili mogę kupić za 3,99zł/kg

Co sądzicie o takiej szynce?

Odpuść sobie.

Witam, @halusia@ my bardzo często kupujemy mięso do wedzenia w carrefourze w promocji i zawsze jest świeże i dobre. zawsze było to ładne świeże mięso. Gotowe wyroby niczym nie odbiegały od mięsa zakupionego w hurtowni mięsnej. Pozdrawiamy

Spróbujcie zrobić z tego mięsa kiełbasę. Mięso nie "puści" kleju. :cry:

Sam się ostatnie skusiłem i zakupiłem w podobnym sklepie "schab bez kości" czyli polędwicę. W czasie smażenia kotletów patelnia zrobiła się pełna jakiegoś płynu a kotlety zrobiły sie takie jakieś miniaturowe.

Pzdr.

Jeśli chodzi o carrefour , to mięso mają dobre , przynajmniej w Dębicy , ja kupuje dośc często i chwalę sobie , nie tylko ja chwalę , bo inni też .

Wnuczek napisał/a:

Spróbujcie zrobić z tego mięsa kiełbasę. Mięso nie "puści" kleju.

Taki surowiec tylko dla mistrzów :wink:

Osobiście nie narzekam , zawsze wychodzi to co chcę zrobić :)

Tak mnie zastanawia co to za szynka?

Ta niska cena mnie przeraża, w sumie okazja ale hmmm.

Poproś o etykietę zbiorczą. Sprzedawcy mają obowiązek ją okazać.

Sprawdź skład; sądzę, że poza mięsem jest tzw. "białko wieprzowe" + dodatki. Widziałam całe, duże schaby oraz udźce i łopatki o takim składzie w Makro. Wszystko wypisane na etykiecie tyle, że małymi literkami :devil:

Ja na swój pierwszy raz :tongue: kupiłem mięso do wedzenia w małym firmowym sklepie, tzn firmowym masarni, ale na obiady schab czy karkówkę kupujemy w tesco, i np pieczeń z karkówki w rekawie wychodzi palce lizać. Jakies dwa tyg temu moja znajoma sie tam przyjeła do pracy i sobie chwali mięso, mówi, że co dwa dni chyba przychodzi świeża dostawa. co do składu na opakowaniu zbiorczym to nie wiem ale sie zapytam.

A ja miałem ostatnio taką sytuację: pojechałem po mięso do Reala, a tam na metce data pakowania, dajmy na to: 30.11.2010, godz. 14.00 - trochę mnie to zdziwiło, bo gdy oglądałem to mięso, była dopiero godz. 13.45.... z miejsca podziękowałem

Trzy potencjalne, znane mi przyczyny taniego mięsa w sieciach:

1. Zwalnianie zasobów surowca z chłodni i mroźni - przechowywanie jest bardzo kosztochłonne, zwłaszcza na zachodzie - przy braku zbytu uzasadniona ekonomicznie jest sprzedaż nawet po bardzo niskich cenach

2. Nastrzykiwanie elementów drobiowych, elemetów wieprzowych, rzadziej całych półtusz np. zimnożelującym karagenem (zagęstnik, substancja żelująca) - najczęściej przyrost wagi ok. 15%, (czasami w kombinacji z fosforanami). Czasami uzywa się też białka kolagenowego (białko wieprzowe).Światowi eksperci w tej dziedzinie, Duńczycy dochodzą już do 35%.

3. Import taniej wieprzowiny z Chin, gdzie czas chowu tucznika osiągnął już 3 miesiące

Uwaga o etykietach zbiorczych jak najbardziej słuszna!!!

Ale, w sumie, może nie warto być zbyt dociekliwymi bo przyjdzie nam zostać wegetarianami :cry: