Jump to content

Wędzona szyja


tim

Recommended Posts

W związku z tym że w kilku zupach lubię poczuć smak wędzonki postanowiłem uwędzić indyczą szyję

Szyja była dosyć oporna i nie dawała się wyprostować więc postanowiłem ją zasznurować jednak i to nie pomogło nadal nie była prosta i tutaj z pomocą przyszedł patyczek od szaszłyków. Szyja została zapeklowana na sucho

 

Po uwędzeniu ją po-porcjowałem

 

Link to comment
Share on other sites

Szyję wędziłem przy okazji wędzenia szynek z indyka(piersi) w temp do 45stopni jakieś 2,5-3 godzin. Peklowanie tak jak do kiełbasy 50/50 sól/peklosól i 20g/kg mieszanki peklującej.

Ps.

Ok. 50% wagi szyjki to mięso.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...