tim Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 W związku z tym że w kilku zupach lubię poczuć smak wędzonki postanowiłem uwędzić indyczą szyję Szyja była dosyć oporna i nie dawała się wyprostować więc postanowiłem ją zasznurować jednak i to nie pomogło nadal nie była prosta i tutaj z pomocą przyszedł patyczek od szaszłyków. Szyja została zapeklowana na sucho Po uwędzeniu ją po-porcjowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 tim, :clap: Zaprosisz na zupę? Ta szyja koniecznie dla mnie, uwielbiam obgryzać :thumbsup: Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie indyczej szyjki. :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Jejku taka szyja a ile radości :grin: tim'e :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted November 28, 2010 Author Report Share Posted November 28, 2010 Jejku taka szyja a ile radościTa szyja ważyła 450 gram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszyna1696 Posted December 1, 2010 Report Share Posted December 1, 2010 Witam! Jak długo wędziłeś i w jakiej temperaturze? A co do peklowania to ile soli na kg dałeś? Bo szyjki juz czekaja a i rodzinka juz oblizuje sie na samą myśl! pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted December 1, 2010 Author Report Share Posted December 1, 2010 Szyję wędziłem przy okazji wędzenia szynek z indyka(piersi) w temp do 45stopni jakieś 2,5-3 godzin. Peklowanie tak jak do kiełbasy 50/50 sól/peklosól i 20g/kg mieszanki peklującej.Ps.Ok. 50% wagi szyjki to mięso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.