Jump to content

peklowanie wedzonek

tadzio

Recommended Posts

jestem nowy na forum ale starym bywalcem stronki. Udalo mi sie dzisiaj zarejestrowac i od razu mam pytanko Dziadek w AKADEMI DZIADKA pisze ze przy peklowaniu korzystal ze swojej tabeli szybkiego peklowania - gdzie ja moge znalezc? bo w sobote mam wedzenie a dzisiaj podrzucili mi znajomi ok 2,5 kg mieska i mowia zrob cos z tym a wczesniej smakowali juz moich wyrobow wykonanych w/g przeoisow ze stronki

dzieki CI Bagno. Znalem twoj przepis tylko nie bylem pewny czy moge zastosowac te proporcje bo to sa na 24 godiny a ja mam czas cztery dni ale serdeczne dzieki juz sie biore do roboty bo wszystko mam przygotowane tylko odwazac i mieszac pozdrowionka

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Witam!!!

Zapeklowałem mięsko według tego przepisu: www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=562

ale użyłem peklosoli, i w związku z tym mam pytanie: jaki będzie czas peklowania. :???:

Pekluję karczek, żeberka, mięso z golonki, i zrazówkę wołową. Największy jest karczek 1,5kg.

Wody trzeba będzie chyba dolać bo sok mięsa nie przykrywa i nie wiem czy jak doleję wody z solą to w tym zestawie nie będzie jej za dużo. :???:

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :smile:

Witam!!!

Zapeklowałem mięsko według tego przepisu: www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=562

ale użyłem peklosoli, i w związku z tym mam pytanie: jaki będzie czas peklowania. :???:

Pekluję karczek, żeberka, mięso z golonki, i zrazówkę wołową. Największy jest karczek 1,5kg.

Wody trzeba będzie chyba dolać bo sok mięsa nie przykrywa i nie wiem czy jak doleję wody z solą to w tym zestawie nie będzie jej za dużo. :???:

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :smile:

przeczytałem dokładnie :!: przepis z którego korzystałeś i w mojej ocenie tam jest wszystko opisane użyłeś gotowej peklosoli ( w przepisie jest sól i saletra - czyli peklosól :wink: )

po zatym wg przepisu