tadzio Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 jestem nowy na forum ale starym bywalcem stronki. Udalo mi sie dzisiaj zarejestrowac i od razu mam pytanko Dziadek w AKADEMI DZIADKA pisze ze przy peklowaniu korzystal ze swojej tabeli szybkiego peklowania - gdzie ja moge znalezc? bo w sobote mam wedzenie a dzisiaj podrzucili mi znajomi ok 2,5 kg mieska i mowia zrob cos z tym a wczesniej smakowali juz moich wyrobow wykonanych w/g przeoisow ze stronki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 Przeczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=359 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzio Posted December 18, 2006 Author Report Share Posted December 18, 2006 dzieki CI Bagno. Znalem twoj przepis tylko nie bylem pewny czy moge zastosowac te proporcje bo to sa na 24 godiny a ja mam czas cztery dni ale serdeczne dzieki juz sie biore do roboty bo wszystko mam przygotowane tylko odwazac i mieszac pozdrowionka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 Tadzio - koledze Bagno chodziło o link do tabeli Dziadka czytamy w niej: Peklowanie 4 dni Stężenie solanki ok. 13,20 -14 % wg. wskazań solomierza tj ok. 1.50 - 1,55kg peklosoli na 10L Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi mięsa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzio Posted December 18, 2006 Author Report Share Posted December 18, 2006 dzieki Abratek juz wszystko rozumie jestam dzisiaj zkrecony jak maly sloiczek ale jeszcze niczego nie spapralem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted December 27, 2006 Report Share Posted December 27, 2006 Ja na 10 litrów wody sypie 1.20 kg peklosoli , jak dobrze na strzykniesz 24godziny i kolor będzie. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 Witam!!!Zapeklowałem mięsko według tego przepisu: www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=562ale użyłem peklosoli, i w związku z tym mam pytanie: jaki będzie czas peklowania. :???: Pekluję karczek, żeberka, mięso z golonki, i zrazówkę wołową. Największy jest karczek 1,5kg. Wody trzeba będzie chyba dolać bo sok mięsa nie przykrywa i nie wiem czy jak doleję wody z solą to w tym zestawie nie będzie jej za dużo. :???: Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz36 Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 Witam!!! Zapeklowałem mięsko według tego przepisu: www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=562 ale użyłem peklosoli, i w związku z tym mam pytanie: jaki będzie czas peklowania. :???: Pekluję karczek, żeberka, mięso z golonki, i zrazówkę wołową. Największy jest karczek 1,5kg. Wody trzeba będzie chyba dolać bo sok mięsa nie przykrywa i nie wiem czy jak doleję wody z solą to w tym zestawie nie będzie jej za dużo. :???: Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :smile:przeczytałem dokładnie :!: przepis z którego korzystałeś i w mojej ocenie tam jest wszystko opisane użyłeś gotowej peklosoli ( w przepisie jest sól i saletra - czyli peklosól :wink: ) po zatym wg przepisu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 W przepisie jest saletra, to prawda, a w peklosoli nitryt i stąd moje wątpliwości co do czasu peklowania, bo nitryt pekluje szybciej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts