alehar Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Macie jakieś spostrzeżenia co do tego typu form do wypieku chleba ?Produkcja - Roemertopf Okrągła http://allegro.pl/roemertopf-pane-rewelacyjna-forma-do-chleba-i1304490959.html jest też prostokątna http://allegro.pl/roemertopf-pane-rewelacyjna-forma-do-chleba-i1304490958.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 coś jak garnek rzymski, słyszałam że właśnie w garnkach rzymskich dobrze się piecze, choć sama nigdy nie próbowałam, ponieważ zawsze formuje bochenek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted December 3, 2010 Author Report Share Posted December 3, 2010 No... podobne, ale też o tych garnkach rzymskich tyle opini dobrych co złych.... :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 alehar wygodniej kroi się chleb prostokątny i te formy owszem ładne ale cenę mają porażającą. Ja piekę w normalnej metalowej formie, ,wysmarowanej olejem a następnie wysypanej mąką żytnia z otrębami i nie narzekam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Dokładnie, zwykła blaszka keksówka za 5 zł, byle nie teflonowa (w tych nie wiem czemu się przypala). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcmur Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Ja zawsze piekłem w keksówkach. Chyba najbardziej poręczne. Takich zwykłych blaszanych srebrzystych ( na poczatku ) Zawsze je smatowałem tłuszczem i wysypywałem otrebami. Ale cena tej mnie powaliła :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted December 3, 2010 Author Report Share Posted December 3, 2010 Macie racje - dzis upiekłem, ale że nie miałem na stanie keksówki alu to poszło ciasto do naczynia żaroodpornego ... i wyszło OK... no może od spodu nie jest chlebek tak chrupiacy, ale ogólnie w porządku. Jutro kupie keksówki... bo też i Święta coraz bliżej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregdalvik Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Piekę od pół roku w silikonach z tesco,4 formy wchodzą do piekarnika (60dkg. chlebki). Chlebki wychodzą bezproblemowo,form nie myję nic nie przywiera .Piekę chlebek polski ze strony Arabeski.Pierwotnie piekłem na kamieniu ,ale ten jest dużo prostszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 byle nie teflonowa (w tych nie wiem czemu się przypala).Ciemne formy szybciej "przenoszą" ciepło -pewnie dlatego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.