Jozef Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Mam problem jak wędzę to zawsze mam osad czarny na wyrobach , jaka może być tego przyczyna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Mam problem jak wędzę to zawsze mam osad czarny na wyrobach , jaka może być tego przyczyna Wędzisz mokre i wszystko się do wędzonek klei. Osusz porządnie i dopiero puszczaj dym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Jozef, Napisz coś więcej jak wędzisz w czym itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozef Posted December 7, 2010 Author Report Share Posted December 7, 2010 Jak mam to osuszyć, jeżeli zrobię kiełbasę to jak mam ja długo suszyć ,dzięki za pomoc [ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 20:42 ] Sam zrobiłem wędzarnie murowaną, i wędzę drzewem liściastym., może jak kolega sugeruje zle to wszystko osuszam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Jozef, Jakie palenisko, temperatura wędzenia, może masz fotki wędzarni i wędzonek. Jest dużo przyczyn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozef Posted December 7, 2010 Author Report Share Posted December 7, 2010 Nie nie mam fotek, palenisko takie normalne z boku wędzarni i krótko kanał ,wędzę w temperaturze 45 / 50 st, i właśnie jak ostatnio zwiększyłem temperaturę do 70 st,to się wszystko osmoliło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Jak mam to osuszyć, jeżeli zrobię kiełbasę to jak mam ja długo suszyć ,dzięki za pomoc Józef na początek poczytaj to: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100 a potem kolejne tematy i wszystko będzie dla Ciebie jasne ( wędzonki też) pozdrawiam Ps. Czy to Roszkowo koło lotniska? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Jozef, I tu sam znalazłeś odpowiedź! Z byt wysoka temperatura spalania. Czasami żeby utrzymać wyższą temperaturę w komorze w złą pogodę i oczywiście wędzarnia murowana, małe palenisko - wymusza spalanie opału w wysokiej temperaturze. Wędzonki nie będą miały ładnego koloru i szybko zrobią się szare, osmolone. Musisz poznać swoją wędzarnię nauczyć się wędzić w niższej temperaturze i spróbuj rozszczelnić wędzarnię. Zrób fotki wtedy coś więcej się poradzi. Wędzonki należy osuszyć ponieważ mokrego się nie uwędzi nawet na czarno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hudzina Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Pamiętaj jeszcze o tym by przed każdym wędzeniem dobrze przepalić - wysuszyć wędzarnię. Jeśli jest murowana to zbiera się w niej dużo wilgoci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.