qzym Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Witam Zadymiarzy!Mam oto taki dylemacik :rolleyes: - czy mozliwe jest wędzenie kiełbaski po rozmrozeniu?? Ok. 2 tygodnie temu zrobiłem troszke kiełbaski swojskiej- jednak pewien zbieg okoliczności nie pozwolił mi na jej uwedzenie. Zamroziłem więc większośc w zamrazarce(-12 st). Czy jest możliwe jej uwędzenie po rozmrożeniu i osuszeniu??Czy nie pojawią się jakies problemiki???Jaką temperature wędzenia zaaplikować?? Czy pozostaje mi tylko sparzenie po rozmrożeniu?? B.prosze o info( szukajką nie znalazłem podobnego tematu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 qzym, Rozmrozić do temperatury pokojowej wędzić normalnie na ciepło do 55 st. Potem parzyć i można jeszcze podwędzić na zimno około godziny. Nie powinno być żadnych problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Co prawda nigdy nie wędziłem kiełbasy zamrożonej ale chyba to podobna sprawa jak zrobienie kiełbasy z mięsa mrożonego.Rozmroź ją powoli, uwędź i sparz.Moim zdaniem nie powinno być żadnego problemu.Pewnie wypowiedzą się ludzie którzy są bardziej kompetentni. Andyandy był szybszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 W sobotę wędziłem kiełbasę chłopską, którą wcześniej zmroziłem. Po rozmrożeniu dokładnie osuszyłem i wędziłem ciepłym dymem, wyszła bardzo dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Hallo!!!! Niedawno wedzilem nie kielbase lecz miedzy innymi szynki po zamrozeniu ( rozmrazalem w lodowce). Musze powiedziec na podctawie ocen paru osob nie bylo roznicy w smaku i konsestecji o wygladzie nie wspomne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Dziadek zamieszczał materiały na ten temat.To jest sposób na zgromadzenie zapasów przed świętami w zakładach produkcjnych.Wcześniej peklują ,mrożą i potem rozmrażają i wędzą.Z tych badań wynika ,że nie ma żadnych przeciwskazań do takiego procesu jak również wędzonki nie wykazują jakiś istotnych odstępstw od normy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polones1 Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 ja również wędziłem po rozmrożeniu i kiełbaska była normalna czyli b.zjadliwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qzym Posted December 8, 2010 Author Report Share Posted December 8, 2010 Super, dzieki za wskazówki i porady. W sobotę - akcja :grin: - dam znać jak poszło . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts