Jump to content

Ubytek wagi po wędzeniu


gasmil

Recommended Posts

Witaj

 

Wszystko zależy jaką metodą wędzisz - czyli w jakiej temperaturze i w jakim czasie.

30% ubytek może sugerować, że wędziłeś z pieczeniem w zakresie od 60 do 90C

 

W ostatnim moim wędzeniu w temp. do 60C (4 godziny nie licząc osuszania) szynka straciła (razem z parzeniem) 25% masy, baleron, polędwica i boczek w granicach 20%.

Środek pozostał soczysty.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

odgrzeje 4letniego kotleta bo przeglądam forum i natknąłem sie na ten temat a całkiem niedawno z kumplami z roboty zgadało sie o ubytku wagi po wędzeniu i jeden sie spierał że po peklowaniu i nastrzyku mięso przybiera na wadze a po wędzeniu mało odparuje więc wychodzi na zero jak sie ma to do rzeczywistości

najlepiej zważyć ale jest problem nie mam wagi

Link to comment
Share on other sites

odgrzeje 4letniego kotleta bo przeglądam forum i natknąłem sie na ten temat a całkiem niedawno z kumplami z roboty zgadało sie o ubytku wagi po wędzeniu i jeden sie spierał że po peklowaniu i nastrzyku mięso przybiera na wadze a po wędzeniu mało odparuje więc wychodzi na zero jak sie ma to do rzeczywistości najlepiej zważyć ale jest problem nie mam wagi

 

 

Kolega ma rację i taka sytuacja zachodzi przy przemysłowym nastrzyku mięsa dodatkami chemicznymi, np. wielofosforanami, których zadaniem jest zatrzymać nastrzyk w mięsie.

Poza wileofosforanami stosuje się również wiele innych dodatków.

Mogą to być białka roślinne, białka zwierzęce, karageny czyli wyciągi z alg morskich, jak również różne błonniki pszenne, marchewkowe, grochowe itp.

 

Wielkość przyrostu wagi mięsa po nstrzyku może dochodzić nawet do 200%, czyli z 1kg mięsa otrzymujemy 3kg nastrzykniętego półproduktu.

 

Jednak przy naszym domowym nastrzyku mięsa nie używamy wspomnianych dodatków i mięso nie przybiera na wadze.

Jeśli chodzi o ubytek, to jego wielkość uzależniona jest od zastosowanej obróbki termicznej.

Im wyższe temperatury i czas wędzenia, tym większe ubytki.

 

Pozdrówka.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wielkość przyrostu wagi mięsa po nstrzyku może dochodzić nawet do 200%, czyli z 1kg mięsa otrzymujemy 3kg nastrzykniętego półproduktu.

 

Cos nie jest OK.  Na pewno mówimy o 20% a nie 200%.  Nie wiem jak jest możliwe nastrykać 2l. płynu do 1kg mięsa?

Link to comment
Share on other sites

Gosman odpowiedź na twoje pytanie brzmi "nijak się ma" ;)

Teraz lepiej i nie o d.... Maryni ?

Poczytaj załączniki Dziadka zastanów się ile masz mięsa w mięsie na "dzień dobry" i będziesz miał odpowiedź ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 5 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...