Jump to content

Ubytek wagi po wędzeniu

gasmil

Recommended Posts

Witaj

Wszystko zależy jaką metodą wędzisz - czyli w jakiej temperaturze i w jakim czasie.

30% ubytek może sugerować, że wędziłeś z pieczeniem w zakresie od 60 do 90C

W ostatnim moim wędzeniu w temp. do 60C (4 godziny nie licząc osuszania) szynka straciła (razem z parzeniem) 25% masy, baleron, polędwica i boczek w granicach 20%.

Środek pozostał soczysty.

Pozdrawiam

• 3 years later...

odgrzeje 4letniego kotleta bo przeglądam forum i natknąłem sie na ten temat a całkiem niedawno z kumplami z roboty zgadało sie o ubytku wagi po wędzeniu i jeden sie spierał że po peklowaniu i nastrzyku mięso przybiera na wadze a po wędzeniu mało odparuje więc wychodzi na zero jak sie ma to do rzeczywistości

najlepiej zważyć ale jest problem nie mam wagi

odgrzeje 4letniego kotleta bo przeglądam forum i natknąłem sie na ten temat a całkiem niedawno z kumplami z roboty zgadało sie o ubytku wagi po wędzeniu i jeden sie spierał że po peklowaniu i nastrzyku mięso przybiera na wadze a po wędzeniu mało odparuje więc wychodzi na zero jak sie ma to do rzeczywistości najlepiej zważyć ale jest problem nie mam wagi

Kolega ma rację i taka sytuacja zachodzi przy przemysłowym nastrzyku mięsa dodatkami chemicznymi, np. wielofosforanami, których zadaniem jest zatrzymać nastrzyk w mięsie.

Poza wileofosforanami stosuje się również wiele innych dodatków.

Mogą to być białka roślinne, białka zwierzęce, karageny czyli wyciągi z alg morskich, jak również różne błonniki pszenne, marchewkowe, grochowe itp.

Wielkość przyrostu wagi mięsa po nstrzyku może dochodzić nawet do 200%, czyli z 1kg mięsa otrzymujemy 3kg nastrzykniętego półproduktu.

Jednak przy naszym domowym nastrzyku mięsa nie używamy wspomnianych dodatków i mięso nie przybiera na wadze.

Jeśli chodzi o ubytek, to jego wielkość uzależniona jest od zastosowanej obróbki termicznej.

Im wyższe temperatury i czas wędzenia, tym większe ubytki.

Pozdrówka.

Wielkość przyrostu wagi mięsa po nstrzyku może dochodzić nawet do 200%, czyli z 1kg mięsa otrzymujemy 3kg nastrzykniętego półproduktu.

Cos nie jest OK.  Na pewno mówimy o 20% a nie 200%.  Nie wiem jak jest możliwe nastrykać 2l. płynu do 1kg mięsa?

Gosman odpowiedź na twoje pytanie brzmi "nijak się ma" ;)

Teraz lepiej i nie o d.... Maryni ?

Poczytaj załączniki Dziadka zastanów się ile masz mięsa w mięsie na "dzień dobry" i będziesz miał odpowiedź ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

• 4 weeks later...
  • 5 years later...