Jump to content

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym zaginiony smak

Marek z Bielska

Recommended Posts

witam

Moi drodzy pilnie poszukuje przepisu na ozorki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym.

ozorki te za mną chodzą już od dość dawna.pamiętam je jako smak ze szkolnej stołówki

szkoły podstawowej.były podawane ziemniaczki gniecione z masełkiem sosik śmietanowo-

chrzanowy taki gładki i jemny,a w nim otulone kawałki ozorka wieprzowego :thumbsup: ,do tego był

zawsze kompot i jakaś sałatka,której nigdy nie chciałem,a konto większej porcji ozorów.

to danie było lubiane i często robione,zatem Panie kucharki już wiedziały co Tygryski

lubią najbardziej,a Tygryski i tak chodziły po repetę :wink:

proszę Was ,jeżeli ktoś ma sprawdzony,bez udziwnień przepis na ten sosik i przygotowanie

ozorków to bardzo poproszę.

przy okazji podajcie jak skutecznie i szybko usunąć naskórek z ozorka wieprzowego.

pytam tak z ciekawości ,bo ja wpierw obgotowuje i skrobie nożem,a może kto ma inną

metodę.

czekam na Wasze przepisy na sosik i nie tylko

słonecznie pozdrawiam

Marek

Znalazłem następujący przepis na ozorki w sosie chrzanowym: ozory wieprzowe lub wołowe 80 dkg

ziele angielskie 2 ziarnka

liść laurowy 1 sztuka

chrzan ze słoika 2 łyżki

cebula 1 sztuka

śmietana 12% 1/2 szklanki

mąka pszenna 1 łyżka

sok z cytryny 1/2 łyżeczki

masło 1 łyżeczka

sól do smaku

pieprz do smaku

Ozory umyć, zalać wodą i gotować do miękkości dodając ziele angielskie, liść laurowy, sól. Miękkie ozory obrać ze skóry, pokroić na kawałki, zalać odcedzonym wywarem z gotowania ozorów(około 3 szklanek), zgotować, cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać do ozorów.

Potem zagęszczasz sos ozorami, dodajesz mąki,mieszasz sos ze śmietaną i doprawiasz pieprzem do smaku :smile:

Marku kiedyś parę lat temu mnie podobnie naszło ..... znalazłem w necie taki przepis i wg niego robię przepis nie mój ale sprawdzony, ja daję więcej chrzanu i sporo pieprzu (ale to na smak) i przeważnie bez żółtek z samą śmietaną .... ;) :

- 4 ozory wieprzowe,

- pęczek włoszczyzny,

- ziele angielskie, pieprz, liść laurowy,

- 2 ząbki czosnku

- 3 łyżki tartego świeżego chrzanu,

- 5 dag masła,

- 2 łyżki mąki,

- 2 żółtka,

- 125 ml śmietany 18%

"Najpierw czyścimy ozory pod gorącą wodą, obkrawając błonki i żyłki. Gotujemy przez 15 minut, nie szumując (a syfu zbierze się mnóstwo), po czym wylewamy tę pierwszą wodę. Do garnka wtedy wkładamy włoszczyznę i przyprawy oraz podgotowane ozory i gotujemy aż zmiękną, ok. 60-70 min. Wtedy wyjmujemy ozorki i zdejmujemy białą skórkę, która jest od nasady do połowy mniej więcej (powinna bardzo ładnie zejść po takim czasie gotowania). Wrzucamy z powrotem do bulionu.

Teraz robimy sos chrzanowy. Najpierw topimy masło i zasmażamy z mąką, po czym wlewamy 200 ml bulionu, który nam wyszedł oraz chrzan. Jak zgęstnieje, to mieszamy w szklance 2 żółtka i śmietanę i tym zaprawiamy sos chrzanowy. Warto go posolić."

;) no zdarza się ..... ;) w najlepszych rodzinach ......

Marku SMACZNEGO powiem jeszcze że czasem robię ten sos do innych mięs ..... wtedy to tzw sztuka mięsa w sosie chrzanowym ..... najlepsza jest pręga wołowa z rosołku długo i wolno gotowana jak to prawdziwy rosołek ..... ;)

przemawia on do mnie.też lubie mocno chrzanowy

Mareczku , nie tylko Ty lubisz ozorki w sosie chrzanowym :lol: , dawno już też nie jadłem . Jednak smażone , naszpikowane boczkiem wędzonym i czosnkiem u mnie są na pierwszym miejscu . A wołowy ozór , to już nie wspominam . :thumbsup:

Pozdrawiam

Co do obierania ozorów ze skóry to moja Teściowa proponowała, po ugotowaniu zalać zimną

wodą. Szczerze odradzam! Polecam ostudzić ozora i wtedy obierać.

Bardzo ważne jest aby surowe, w 100% pokryte były Skórą. Brak owej powoduje wysuszenie

ozora podczas gotowania.

• 2 months later...
  • 1 month later...