Marek z Bielska Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 witamMoi drodzy pilnie poszukuje przepisu na ozorki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym.ozorki te za mną chodzą już od dość dawna.pamiętam je jako smak ze szkolnej stołówkiszkoły podstawowej.były podawane ziemniaczki gniecione z masełkiem sosik śmietanowo-chrzanowy taki gładki i jemny,a w nim otulone kawałki ozorka wieprzowego :thumbsup: ,do tego byłzawsze kompot i jakaś sałatka,której nigdy nie chciałem,a konto większej porcji ozorów.to danie było lubiane i często robione,zatem Panie kucharki już wiedziały co Tygryskilubią najbardziej,a Tygryski i tak chodziły po repetę :wink: proszę Was ,jeżeli ktoś ma sprawdzony,bez udziwnień przepis na ten sosik i przygotowanieozorków to bardzo poproszę.przy okazji podajcie jak skutecznie i szybko usunąć naskórek z ozorka wieprzowego.pytam tak z ciekawości ,bo ja wpierw obgotowuje i skrobie nożem,a może kto ma innąmetodę.czekam na Wasze przepisy na sosik i nie tylkosłonecznie pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VipDelikatesy Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Znalazłem następujący przepis na ozorki w sosie chrzanowym: ozory wieprzowe lub wołowe 80 dkgziele angielskie 2 ziarnkaliść laurowy 1 sztukachrzan ze słoika 2 łyżkicebula 1 sztukaśmietana 12% 1/2 szklankimąka pszenna 1 łyżkasok z cytryny 1/2 łyżeczkimasło 1 łyżeczkasól do smakupieprz do smaku Ozory umyć, zalać wodą i gotować do miękkości dodając ziele angielskie, liść laurowy, sól. Miękkie ozory obrać ze skóry, pokroić na kawałki, zalać odcedzonym wywarem z gotowania ozorów(około 3 szklanek), zgotować, cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać do ozorów. Potem zagęszczasz sos ozorami, dodajesz mąki,mieszasz sos ze śmietaną i doprawiasz pieprzem do smaku :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Marku kiedyś parę lat temu mnie podobnie naszło ..... znalazłem w necie taki przepis i wg niego robię przepis nie mój ale sprawdzony, ja daję więcej chrzanu i sporo pieprzu (ale to na smak) i przeważnie bez żółtek z samą śmietaną .... : - 4 ozory wieprzowe, - pęczek włoszczyzny, - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki tartego świeżego chrzanu, - 5 dag masła, - 2 łyżki mąki, - 2 żółtka, - 125 ml śmietany 18% "Najpierw czyścimy ozory pod gorącą wodą, obkrawając błonki i żyłki. Gotujemy przez 15 minut, nie szumując (a syfu zbierze się mnóstwo), po czym wylewamy tę pierwszą wodę. Do garnka wtedy wkładamy włoszczyznę i przyprawy oraz podgotowane ozory i gotujemy aż zmiękną, ok. 60-70 min. Wtedy wyjmujemy ozorki i zdejmujemy białą skórkę, która jest od nasady do połowy mniej więcej (powinna bardzo ładnie zejść po takim czasie gotowania). Wrzucamy z powrotem do bulionu. Teraz robimy sos chrzanowy. Najpierw topimy masło i zasmażamy z mąką, po czym wlewamy 200 ml bulionu, który nam wyszedł oraz chrzan. Jak zgęstnieje, to mieszamy w szklance 2 żółtka i śmietanę i tym zaprawiamy sos chrzanowy. Warto go posolić." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VipDelikatesy Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Widzę że dodaliśmy przepis w tym samym czasie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 no zdarza się ..... w najlepszych rodzinach ...... Marku SMACZNEGO powiem jeszcze że czasem robię ten sos do innych mięs ..... wtedy to tzw sztuka mięsa w sosie chrzanowym ..... najlepsza jest pręga wołowa z rosołku długo i wolno gotowana jak to prawdziwy rosołek ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted December 9, 2010 Author Report Share Posted December 9, 2010 dziekuję bardzo za fajne przepisy na początek skorzystam z przepisu Roger'aprzemawia on do mnie.też lubie mocno chrzanowypozdrawiam PanowieMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 przemawia on do mnie.też lubie mocno chrzanowy Mareczku , nie tylko Ty lubisz ozorki w sosie chrzanowym :lol: , dawno już też nie jadłem . Jednak smażone , naszpikowane boczkiem wędzonym i czosnkiem u mnie są na pierwszym miejscu . A wołowy ozór , to już nie wspominam . :thumbsup: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Andrzej Ty nie podpuszczaj bo jeszcze dziś zakupię ozór i zlecę LP przygotowanie tej potrawy :thumbsup: :tongue: Ale pewnie by mnie przechrześciła :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 andrzej k - poproszę o przepis na ozorki smażone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przybysz.b Posted December 14, 2010 Report Share Posted December 14, 2010 Co do obierania ozorów ze skóry to moja Teściowa proponowała, po ugotowaniu zalać zimnąwodą. Szczerze odradzam! Polecam ostudzić ozora i wtedy obierać.Bardzo ważne jest aby surowe, w 100% pokryte były Skórą. Brak owej powoduje wysuszenieozora podczas gotowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted February 20, 2011 Author Report Share Posted February 20, 2011 Jednak smażone , naszpikowane boczkiem wędzonym i czosnkiem u mnie są na pierwszym miejscu .witam przyłączam się do prośby BonAir'a na ozorki smażone,prosimy o przepisik :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted February 20, 2011 Report Share Posted February 20, 2011 andrzej k, już przepis podał tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6459 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Tak wygląda ozór wołowy z sosem chrzanowym i ziemniaczkami z wody.Do tego mizeria z wiejską śmietaną.No i spożyty w pięknych okolicznościach przyrody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts