@halusia@ Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 (edited) Śledz niesolony , gotowany w zalewie pomidorowej- 1 kg śledzia (filet)- 1 szkl wody- 1 przecier pomidorowy 200g- 1/2 szkl oleju- 1/3 szkl octu- 3 łyżki cukru- 1 łyżka soli- liść laurowy, ziele angielskie, 2 duże cebule.Z tych składników gotujemy zalewę.Filety śledziowe obdzieramy ze skóry i kroimy na kawałki.Układamy w garnku i zalewamy gorącą zalewą pomidorową.Całość gotujemy 10 min nie mieszając.Można jęść na następny dzień :grin:Śledziki są przepyszne, gorąco polecam :grin:Zalewa ugotowana.Śledzie pokrojone na kawałki.Całość zalane zalewą . SMACZNEGO ! Edited December 20, 2017 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Filety śledziowe obdzieramy ze skóry No i super , mam pytanko : dlaczego należy filety śledziowe obdzierać ze skóry :question: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 9, 2010 Author Report Share Posted December 9, 2010 No i super , mam pytanko : dlaczego należy filety śledziowe obdzierać ze skóry :question: Andrzejku nie będę się upierała że musisz :grin: może być ze skórą. Bo ja niestety , już taka jestem... wszystko bez skóry, gdzie łatwo schodzi to wszędzie ściągam ... :tongue: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 9, 2010 Author Report Share Posted December 9, 2010 I o to mi Halinko chodziło :grin: Super!! :clap: Małgosiu polecam, ze skórą lub bez.... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 wszystko bez skóry, gdzie łatwo schodzi to wszędzie ściągam ... :tongue: :wink: Rozumiem :lol: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 (edited) Śledz niesolony , gotowany w zalewie pomidorowejSmaczniaście to wygląda , ale niestety nie jest mi dane zakupić u mnie śledzia niesolonego, więc tylko popatrzę sobie co tam Halusia "wydreptała" :grin:wszystko bez skóry, gdzie łatwo schodzi to wszędzie ściągam ... :wink:też wolę bez skóry :grin:Dokładnie tak jak moja żona Nawet nie będę pytał :lol: :lol: Edited December 20, 2017 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 10, 2010 Author Report Share Posted December 10, 2010 Smaczniaście to wygląda :thumbsup: , ale niestety nie jest mi dane zakupić u mnie śledzia niesolonego, więc tylko popatrzę sobie co tam Halusia "wydreptała" :thumbsup: :grin: Jak to Zbójaszku , kupisz w każdej hali rybnej. U mnie już można jeść :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes855 Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Używam filetów śledziowych mrożonych które są nawet w wiekszych spożywczakach. Dodaje ze skórą i nie gotuję 10 min bo sie rozgotują. przyrządzam je w garnku Zeptera ,jak cebula zmięknie to do gotujacej zalewy wrzucam kawłki filetów i zdejmuję z płyty pod przykrywka dochodzą idealnie bez gotowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Jak to Zbójaszku , kupisz w każdej hali rybnej.O halę rybną to u nas ciężko :sad: U mnie już można jeść :grin: :thumbsup: :thumbsup: dasz kawałek :rolleyes: :lol: Używam filetów śledziowych mrożonych które są nawet w wiekszych spożywczakachW Lubomku w sklepach jest duży wybór ryb mrożonych, śledzi niesolonych niet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 10, 2010 Author Report Share Posted December 10, 2010 Dodaje ze skórą i nie gotuję 10 min bo sie rozgotują. Jak widzisz mój filet śledziowy gotowany bez skóry ale nie dłużej jak 10 min nie jest rozgotowany :tongue: :thumbsup: :pycha: dasz kawałek :rolleyes: :lol: Dla Ciebie wszystko Braciszku :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Dla Ciebie wszystko Braciszku :grin:Zawsze wiedziałem, że na siostrę mogę liczyć :smile: Zbójaszku , nie masz kumpla na kolei co jeździ przez Pobiedziska . Mogę kupić i podrzucić na "tory"Niestety nie mam, ale dzięki za chęci :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 17, 2017 Author Report Share Posted December 17, 2017 Odświeżam temat Ryba przerobiona..tzn karaś. Część smażonych poszło w zalewę octową. Z reszty, ryby sparzyłam i obrałam z ości. Dodałam podgarle , wszystko razem zmieniłam i tym sposobem wyszły pulpeciki rybne. Po usmażeniu poszły do sosu pomidorowego. Poezja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted December 17, 2017 Report Share Posted December 17, 2017 Cena śledzia w Ustce na ladzie to od 6 do 7,50 w sklepach przy hurtowni rybnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 17, 2017 Report Share Posted December 17, 2017 ...a co z ośćmi w tych karasiach - filetowałaś - bo mi się nie ......ło...No i miały takie ładne oczy - ale to koty lubią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 17, 2017 Author Report Share Posted December 17, 2017 ...a co z ośćmi w tych karasiach - filetowałaś - bo mi się nie ......ło... Karasie sparzyłam we wrzątku, oddzieliłam mięso od ości te duże. Z drobnymi poradziła sobie maszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 30, 2018 Report Share Posted April 30, 2018 Halusia, czy przecier z tytułowego przepisu może być dowolny (np. słoikowy), czy jest jakiś wymóg w zakresie stężenia pasty pomidorowej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted April 30, 2018 Report Share Posted April 30, 2018 (edited) Może ja nie Halusia ale też robię takie śledzie i daję przecier jaki mam . Edited April 30, 2018 by Henio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 30, 2018 Report Share Posted April 30, 2018 Dzięki Henio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 (edited) Właśnie otworzyłem słoiczek śledzi wg. Halusi, zrobiony po raz pierwszy kilka dni temu na próbę z ilości 0,5 kg świeżych filetów z Lidla. Śledziki są naprawdę przepyszne, ale spostrzeżenie mam takie. Filety zostawiłem ze skórką, i gotowałem tylko 3 minuty, będąc trochę sceptycznym co do tego 10 minutowego czasu gotowania, a pomimo skróconego czasu okazało się że i tak śledź jest przynajmniej jak dla mnie, zbyt miękki i nieco zbyt kruchy, uważam więc że tak jak pisał wcześniej kolega Gregorz855, wystarczy śledziki tylko zalać tą gotującą się zalewą, a one w słoiku same sobie doskonale dojdą, a konsystencja nie będzie wtedy tak krucha. "Następną razą" tak zrobię, a smak, smak tak jak pisałem we wstępie, sama pychota, dzięki Halusiu za przepisik . Edited May 2, 2018 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 @sverige2, myslisz ze jak uzyje do tego przepisu strömmingsfileer bedzie tez dobrze smakowac? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 (edited) gotowałem tylko 3 minuty, będąc trochę sceptycznym co do tego 10 minutowego czasu gotowania, U mnie w przepisie jest trzy minuty.Ps Te kilka dni temu im pomogło a i śledż u mnie jest świeży a nie zaparzony podczas transportu bo taki to się rozpada podczas czyszczenia. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13764-%C5%9Bledzie-gotowane/ Edited May 2, 2018 by Henio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 Ależ oczywiście że tak Electro, przecież strömmingsill, to po prostu nasz rodzimy, pyszny śledź Bałtycki, właśnie z takich filetów robiłem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 Dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 gotowałem tylko 3 minuty, będąc trochę sceptycznym co do tego 10 minutowego czasu gotowania, U mnie w przepisie jest trzy minuty.Ps Te kilka dni temu im pomogło a i śledż u mnie jest świeży a nie zaparzony podczas transportu bo taki to się rozpada podczas czyszczenia. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13764-%C5%9Bledzie-gotowane/ Heniu przepraszam za gapiostwo , a co do świeżości tego śledzia, to sorry very, ale były łowione i sprawiane poprzedniego dnia o rzut beretem od Lidla, do Lumy skąd pochodzi jest tylko 7km. i codziennie świeża ryba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 3, 2018 Report Share Posted May 3, 2018 (edited) Ach, zapomniałem jeszcze dodać że śledzików nie kroiłem na małe kawałki jak pokazują Halusia i Henio, tylko ułożyłem całe tuszki w słoiku, dodałem również gorczycę, zrezygnowałem za to ketchupu i pieprzu ziołowego, tylko tak jak to robimy ze śledziami czy innymi rybkami obsmażanymi, na patelni, zalewanymi w słoikach z zalewą octową. Chciałem aby śledziki były tak jak w konserwie, w całości, i wyszło bardzo fajnie, same się automatycznie zawekowały, i powiem że wolę takie całe tuszki na talerzyku, ale to już przecież drobiazg. /// Przypominam,iż temat jest o śledziach. Edited May 3, 2018 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.