Jump to content

Śledz niesolony , gotowany w zalewie pomidorowej

@halusia@

Recommended Posts

- 1 kg śledzia (filet)
- 1 szkl wody
- 1 przecier pomidorowy 200g
- 1/2 szkl oleju
- 1/3 szkl octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- liść laurowy, ziele angielskie, 2 duże cebule.

Z tych składników gotujemy zalewę.
Filety śledziowe obdzieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
Układamy w garnku i zalewamy gorącą zalewą pomidorową.
Całość gotujemy 10 min nie mieszając.

Można jęść na następny dzień :grin:
Śledziki są przepyszne, gorąco polecam :grin:

Zalewa ugotowana.

Śledzie pokrojone na kawałki.

Całość zalane zalewą .
SMACZNEGO !

Edited by chudziak

No i super , mam pytanko : dlaczego należy filety śledziowe obdzierać ze skóry :question:

Andrzejku nie będę się upierała że musisz :grin: może być ze skórą.

Bo ja niestety , już taka jestem... wszystko bez skóry, gdzie łatwo schodzi to wszędzie ściągam ... :tongue: :wink:

Smaczniaście to wygląda :thumbsup: , ale niestety nie jest mi dane zakupić u mnie śledzia niesolonego, więc tylko popatrzę sobie co tam Halusia "wydreptała" :thumbsup: :grin:

wszystko bez skóry, gdzie łatwo schodzi to wszędzie ściągam ... :tongue: :wink:

też wolę bez skóry :grin:

Dokładnie tak jak moja żona :)

Nawet nie będę pytał :lol: :lol: :cool:

Edited by chudziak

Smaczniaście to wygląda :thumbsup: , ale niestety nie jest mi dane zakupić u mnie śledzia niesolonego, więc tylko popatrzę sobie co tam Halusia "wydreptała" :thumbsup: :grin:

Jak to Zbójaszku , kupisz w każdej hali rybnej.

U mnie już można jeść :grin:

Używam filetów śledziowych mrożonych które są nawet w wiekszych spożywczakach. Dodaje ze skórą i nie gotuję 10 min bo sie rozgotują. przyrządzam je w garnku Zeptera ,jak cebula zmięknie to do gotujacej zalewy wrzucam kawłki filetów i zdejmuję z płyty pod przykrywka dochodzą idealnie bez gotowania

Jak to Zbójaszku , kupisz w każdej hali rybnej.

O halę rybną to u nas ciężko :sad:

U mnie już można jeść :grin:

:thumbsup: :thumbsup: dasz kawałek :rolleyes: :lol:

Używam filetów śledziowych mrożonych które są nawet w wiekszych spożywczakach

W Lubomku w sklepach jest duży wybór ryb mrożonych, śledzi niesolonych niet :cool:

• 7 years later...

Odświeżam temat  :)

Ryba przerobiona..tzn karaś. Część smażonych poszło w zalewę octową. Z reszty, ryby sparzyłam i obrałam z ości. Dodałam podgarle , wszystko razem zmieniłam i tym sposobem wyszły pulpeciki rybne. Po usmażeniu poszły do sosu pomidorowego. Poezja 1f642.png :)

post-43626-0-41609700-1513534245_thumb.jpgpost-43626-0-63122200-1513534257_thumb.jpgpost-43626-0-43847600-1513534268_thumb.jpgpost-43626-0-48740000-1513534281_thumb.jpg

• 4 months later...

Właśnie otworzyłem słoiczek śledzi wg. Halusi, zrobiony po raz pierwszy kilka dni temu na próbę z ilości 0,5 kg świeżych filetów z Lidla. Śledziki są naprawdę przepyszne, ale spostrzeżenie mam takie. Filety zostawiłem ze skórką, i gotowałem tylko 3 minuty, będąc trochę sceptycznym co do tego 10 minutowego czasu gotowania, a pomimo skróconego czasu okazało się że i tak  śledź jest przynajmniej jak dla mnie, zbyt miękki i nieco zbyt kruchy, uważam więc że tak jak pisał wcześniej kolega Gregorz855, wystarczy śledziki tylko zalać tą gotującą się zalewą, a one w słoiku same sobie doskonale dojdą, a konsystencja nie będzie wtedy tak krucha. "Następną razą"  :D  tak zrobię, a smak, smak tak jak pisałem we wstępie, sama pychota, dzięki Halusiu za przepisik :D .

Edited by sverige2

gotowałem tylko 3 minuty, będąc trochę sceptycznym co do tego 10 minutowego czasu gotowania,

U mnie w przepisie jest trzy minuty.Ps Te kilka dni temu im pomogło a i śledż u mnie jest świeży a nie zaparzony podczas transportu bo taki to się rozpada podczas czyszczenia.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13764-%C5%9Bledzie-gotowane/

Edited by Henio

gotowałem tylko 3 minuty, będąc trochę sceptycznym co do tego 10 minutowego czasu gotowania,

U mnie w przepisie jest trzy minuty.Ps Te kilka dni temu im pomogło a i śledż u mnie jest świeży a nie zaparzony podczas transportu bo taki to się rozpada podczas czyszczenia.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13764-%C5%9Bledzie-gotowane/

Heniu przepraszam za gapiostwo :D , a co do świeżości tego śledzia, to sorry very, ale były łowione i sprawiane poprzedniego dnia o rzut beretem od Lidla, do Lumy skąd pochodzi jest tylko 7km. i codziennie świeża ryba :D 

Ach, zapomniałem jeszcze dodać że śledzików nie kroiłem na małe kawałki jak pokazują Halusia i Henio, tylko ułożyłem całe tuszki w słoiku, dodałem również gorczycę, zrezygnowałem za to ketchupu i pieprzu ziołowego, tylko tak jak to robimy ze śledziami czy innymi rybkami obsmażanymi, na patelni, zalewanymi w słoikach z zalewą octową. Chciałem aby śledziki były tak jak w konserwie, w całości, i wyszło bardzo fajnie, same się automatycznie zawekowały, i powiem że wolę takie całe tuszki na talerzyku, ale to już przecież drobiazg. 

/// Przypominam,iż temat jest o śledziach.

Edited by Bee Gees