Jump to content

Dania wigilijno - swiateczne


marcus

Recommended Posts

Jako ze swieta juz niebawem prosilbym o podanie co i jak robimy na swieta Bozego Narodzenia.

Mysle ze z pewnoscia kazdy moze dodac cos od swojego swiatecznego Menu.

Zaczne moze odnas .

Gdzies o godzinie 17 .00

1.dzielenie sie oplatkiem, zyczenia i modlitwa

2.Barszczyk z uszkami (grzyby - kapusta)

3.Krokiety grzyby- kapusta

4.Ziemniaki

5.Ryba (lachs) w panierce .

6.Karp smazony w dzwonkach.

7.Kapusta kiszona gotowana z grzybami.

8.Mołcka (sledzie solone ,zalewa z cebula,octem i smietana)

9.pieczarki duszone.

10.Salatka z (papryka,ogorek kiszony,pomidor,cebula)

11.Kompot z suszonych sliwek i jablek.

12.Makowki (mak parzony w mleku i przelewany z pokrojonymi bulkami plus cukier ,rodzynki,orzechy ,migdaly itp)

A na 25 .12 to co zostalo z wieczerzy :grin:

26.- Rolady ,kluski, kapustka ta co zostala :wink:

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

W wigilię nie gotuję, jemy śledzie po japońsku albo w rodzynkach, zależy które akurat zrobię.

Kolacja wigilijna

U mnie też na początku oczywiście opłatek, życzenia, niestety nie modlimy się :blush:

Potem zupa grzybowa z łazankami.

Karp smażony w głębokim tłuszczu (nie wiem czy wiecie ale jak się dzień wcześniej karpia obłoży surową cebulą to jest o wiele lepszy w smaku)

filety rybne dla tych co karpia nie lubią

ziemniaki

kapusta z grochem

Pierogi z kapustą i grzybami i niespodzianką (moje ulubione, z racji iż jestem pierogożercą to ja najczęściej tą niespodziankę znajduje :) )

krokiety z tym samym farszem a do tego barszczyk na zakwasie, który też ja robię.

Na deser kompot z suszu, ciasta, moje pierniczki i ostatnio było grzane wino.

 

W święta raczej nie gotuję, wyjadamy bigos, sałatki, galaretki, wędzonki i ciasta :)

Link to comment
Share on other sites

Jako ze swieta juz niebawem prosilbym o podanie co i jak robimy na swieta Bozego Narodzenia.

Mysle ze z pewnoscia kazdy moze dodac cos od swojego swiatecznego Menu.

To ja może "tradycyjnie" , nic nie będę zmieniał :rolleyes: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Oj Ci Milicjanci :rolleyes:

Pozdrawim

Link to comment
Share on other sites

Czy Śledź po Japońsku, to płat śledzia zawinięty na połówce jajka z przybraniem?

nie, to płaty śledziowe, na nich cebulka sparzona i pokrojona w kosteczkę, posiekane jajka, ogórki kiszone, kukurydza i sos z majonezy (60%) i śmietany 18% (40%), bardzo smaczne.

To ja może "tradycyjnie" , nic nie będę zmieniał

http://www.youtube.com/wa...feature=related

to podzielimy się jajeczkiem :lol: :lol: :lol:
Link to comment
Share on other sites

A u mnie :

Opłatka z życzeniami nie liczę , potem

1. Groch jaś z kompotem z suszonych owoców

2. Uszka z grzybami w barszczu czerwonym

3. Groch z kapustą

4. Gołąbki z ryżem i prawdziwkami w sosie pieczarkowym

5. Pierogi z kapustą i grzybami

6. Kluski leniwe z miodem i makiem

7. Żur z suszonymi grzybami i ziemniakami

8. Karp smażony

9. Wino

Nikt głodny nie wychodzi. Smacznego. :)

Link to comment
Share on other sites

U mnie też tradycyjnie - Opłatek ( modlić się nie modlimy przed jedzeniem , bo grzybki sam zbieram i nie są trujące) i kolacja to ziemniaki w mundurkach i śledż w śmietanie i ja na tym kończę bo więcej żadnych uszek , barszczyków i innych kapystek z grzybkami już się nie mieści. Dopiero w Święta próbuję reszty dań. :wink:
Link to comment
Share on other sites

U mnie na Wigilię będzie jak zwykle

śledź po grecku

śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiem

śledź w oleju

barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym

karp smażony

karp w galarecie

pierogi z kapustą i grzybami

sałatka jarzynowa

sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki

własny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnami

kompot z suszonych owoców

kutia

makowiec, piernik, orzesznik .

Link to comment
Share on other sites

To i ja się pochwalę:

 

1.Karp w galarecie

2.Karp smażony

3.Pierogi z kapustą i grzybami

4.Barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami

5.Pstrąg wędzony

6.Węgorz wędzony

7.Śledź w oliwie

8.Śledź w occie

9.Śledź pod pierzynką

10.Ryba po grecku

11.Sałatka pieczarkowa

12.Jajka faszerowane

13.Jajka w majonezie

14.Makowiec królewski

15.Sernik

16.Ciasto drożdżowe z rodzynkami

 

A na koniec tej obfitej kolacji skoczę do lodóweczki po kawałek kiełbaski :grin:

Link to comment
Share on other sites

Moja Wigilia wygląda tak:

 

Opłatek smarowany miodem ..tym się dzielimy..

 

Następnie podawany jest barszcz z uszkami

+(w tym roku jako "bonus" zrobiłam drożdżowe paszteciki z farszem grzybowym)

- pierogi z kapustą i grzybami

-karp w galarecie

-karp smażony

-ryba po grecku

-smażona ryba w cebuli w pomidorach

-śledzie po wileńsku (grzyby,cebula,koncentrat.pom.)

-śledzie w oleju

-śledzie "banan + jabłko "

-sałatka jarzynowa

-susz

-kutia

 

...

 

po Pasterce "hulaj dusza piekła nie ma".. czyli ciacha ..i szyneczki :wink:

-

Link to comment
Share on other sites

Madlinko Skarbie - ja w sprawie karpia - piszesz że jak go się obłoży surową ....

Mniemam że tu chdzi o cebulę , jo tak robię tylko z leszczem.

tak, ta surowa cebula wyciąga z karpia posmak mułu, przed smażeniem ją ściągam i wyrzucam a rybę dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym i smażę:)
Link to comment
Share on other sites

Zupa krem z rybich głów

Rybie głowy (oczy i skrzela usunąć), kręgosłupy i kawalki od ogonów gotujemy z jarzynami i przyprawami (jak do rosołu, ale więcej pieprzu) do miękkości.

Odcedzamy wywar.

Obieramy mięso z ości.

Jarzyny miksujemy.

Do wywaru dodajemy kawałeczki rybnego mięsa i zagęszczamy zmiksowanymi jarzynami.

Dodatek:

Kostki grzanki z bulki na maśle

 

Zupa jest pyszna! Podaję ją w wygrzanych filiżankach w niewielkiej ilości.

Mięso też można zmiksować i przefasować przez sito aby usunąć ew. ości

Link to comment
Share on other sites

Sałatka wigilijna do ryby

Ziemniaki sałatkowe ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę.

Dwie cebule drobno pokroić i zasolić, aby zmiękły

Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć mocno sok.

Wymieszane składniki doprawić pieprzem, solą i oliwą.

Sałatka jest kwaskowa (ogórki) i pikantna. Podaję ją na zimno ale w temp. pokojowej do goracej ryby. Świetnie się komponuje.

 

Rybę, w tym roku jesiotra, duszę krótko w jarzynach na maśle, aby nie wyschła.

Karpie panierowane przypominają mi schabowego. Za bardzo dominuje panierka. Nikt ich nie chciał jeść w poprzednich latach więc już ich nie kupuję.

 

[ Dodano: Nie 12 Gru, 2010 21:56 ]

oprócz zmiksowanych jarzyn dodaje rozbełtane żółtko

Na pewno poprawi to gładkość i smak zupy. :thumbsup:
Link to comment
Share on other sites

Czy mogę poprosić o przepis??? Jak to robisz.

Ależ oczywiście ,proszę bardzo :grin:

Śledzie jakie używam to po prostu solone matjasy, które moczę by nie były za słone a warzywka robię takie jak do ryby po grecku ( tzn duszę na oleju cebulkę ,marchewkę ,troszkę pietruszki, ziele ang, liść laurowy,gdy zmiękną dodaje koncentrat pomidorowy, sól,pieprz,odrobinę cukru i podlewam troszkę wodą by nie było za suche) i przekładam kawałeczki śledzia duszonymi warzywami i koniec . U mnie taką wersję śledzi praktykuje się od lat :lol:

Link to comment
Share on other sites

Sałatka wigilijna do ryby

Znam podobną sałatkę z śledziem jako szałot ślonski

:thumbsup:

Dokladnie tyle ze slonego sledzia kroimy w kosteczke i dodajemy do salatki z majonezem a ogorka kiszonego nigdy nieodsaczam wrecz przeciwnie dolewam do Kartofelsalatu jeszcze wody z ogorkow kiszonych.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 7 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...