Jump to content

Przepisy na świąteczne potrawy


madlinka

Recommended Posts

Na prośbę Marka z Bielska

 

 

Kapusta z grochem

2 kg kapusty kiszonej

1 kg grochu (cały niełuskany)

2 cebule

Kilka suszonych grzybków

Sól, pieprz, maggi

 

Kapustę gotuję z grzybami do miękkości, odlewam raz wodę, ale zostawiam ją, w razie gdyby potrawa okazała się zbyt mdła, to wtedy można tej wody dolać. Choć przyznam, że nigdy nie dolewałam, bo zawsze po jednym odlaniu wody była odpowiednio kwaśna.

Groch gotuje do miękkości w osobnym garnku.

Kiedy kapusta i groch są miękkie łącze je ze sobą, połowę grochu wrzucam w całości, a połowę utłukę tłuczkiem do ziemniaków i wrzucam taką papkę.

Podsmażam na oleju cebulkę, zeszkloną wyjmuję łyżką cedzakową i dodaję do kapusty, natomiast na tłuszczu robię zasmażkę, ja lubię ciemną, ale to już kwestia gustu, może być i jasna.

Zasmażam kapustkę i doprawiam solą, pieprzem i maggi.

Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałam, bo piszę i gotuję z pamięci :)

 

W tym roku myślę, że ugotuję kapustkę w wywarze warzywnym, ale jeszcze nie próbowałam więc nie wiem jak będzie smakować.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...