madlinka Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 Na prośbę Marka z Bielska Kapusta z grochem 2 kg kapusty kiszonej 1 kg grochu (cały niełuskany) 2 cebule Kilka suszonych grzybków Sól, pieprz, maggi Kapustę gotuję z grzybami do miękkości, odlewam raz wodę, ale zostawiam ją, w razie gdyby potrawa okazała się zbyt mdła, to wtedy można tej wody dolać. Choć przyznam, że nigdy nie dolewałam, bo zawsze po jednym odlaniu wody była odpowiednio kwaśna. Groch gotuje do miękkości w osobnym garnku. Kiedy kapusta i groch są miękkie łącze je ze sobą, połowę grochu wrzucam w całości, a połowę utłukę tłuczkiem do ziemniaków i wrzucam taką papkę. Podsmażam na oleju cebulkę, zeszkloną wyjmuję łyżką cedzakową i dodaję do kapusty, natomiast na tłuszczu robię zasmażkę, ja lubię ciemną, ale to już kwestia gustu, może być i jasna. Zasmażam kapustkę i doprawiam solą, pieprzem i maggi. Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałam, bo piszę i gotuję z pamięci W tym roku myślę, że ugotuję kapustkę w wywarze warzywnym, ale jeszcze nie próbowałam więc nie wiem jak będzie smakować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted December 16, 2010 Report Share Posted December 16, 2010 Potrzebny przepis na kapustę z grzybami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted December 16, 2010 Report Share Posted December 16, 2010 Smacznego :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts