EAnna Posted December 20, 2010 Report Share Posted December 20, 2010 Dwa podejścia do zakupu kątnic wieprzowych skończyły się niepowodzeniem. Pierwsza dostawa - jelita tak "pachniały", że nie dało się nic z nich zrobić. W wyniku realizacji drugiego zamówienia dostałam...żołądki wieprzowe. Ponieważ tak i tak miałam zamiar odstąpić od oryginalnego przepisu (to wynik wniosków z trzech poprzednich produkcji), poszłam na całego i eksperymentalnie nadziałam masę do żołądków. Kiełbasa była wędzona 5h w ciepłym dymie morelowym, potem delikatnie parzona, coby żołądki nie pękły. Parzenie 2h w temperaturze 76-78 st.C (Mój garnek elektryczny ma tak małą histerezę). Parzenie z wbitym termometrem co spowodowało pewien wyciek soków i dziurę widoczną na przekroju. Mam nadzieję, że przekrój drugiej sztuki jest ładniejszy. Na przekroju widoczne są małe dziurki napełnione galaretką. Ale farsz jest bardzo dobrze sklejony, co uzyskałam odpowiednią obróbką mięsa. Farsz zrobiony jest z jednej, całej łopatki, łącznie z tłuszczem i mięsem ścięgnistym. Woda dodana zgodnie z oryginalnym przepisem. Peklowane 50/50. Zastosowałam współczesną procedurę "tłuczenia" mięsa a mianowicie, cała, wykrojoną starannie "I" w postaci sznycli, przepuściłam przez gardziel maszynki bez użycia noży i sitek. Po podwójnym przepuszczeniu otrzymałam bryłę klejacego się mięsa. Odtąd będę w ten sposób wydobywać klej z opornej "I" do wszystkich kiełbas. Polecam ten sposób. Maszynka elektryczna Zelmer, ósemka. A oto efekty: Widoczna średnica przekroju to 130mm: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted December 20, 2010 Report Share Posted December 20, 2010 Bardzo ładna i smakowicie :thumbsup: wyglądająca "Żoładkówka".......... :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted December 20, 2010 Report Share Posted December 20, 2010 "Żołądkówka"czyli po ślonsku bachor, zgadłem tak :grin: EAnno bardzo udana, mistrzowska wędlina :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 20, 2010 Report Share Posted December 20, 2010 :clap: ..EAnno..a nie mówiłam? Wszystko PERFECT!! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted December 20, 2010 Report Share Posted December 20, 2010 Wygląda efektownie. :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 20, 2010 Author Report Share Posted December 20, 2010 czyli po ślonsku bachor, zgadłem takDarino, bachor dobra rzecz :grin: ale w składzie ma ziemniaki i cebulę. Tutaj skład surowca i przypraw jest w zasadzie taki jak w kiełbasie szlachty Szczepana :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted December 20, 2010 Report Share Posted December 20, 2010 bachor dobra rzecz ale w składzie ma ziemniaki i cebulę.Tak wiem :grin: Bardzo ładne wędlinki :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 27, 2010 Report Share Posted December 27, 2010 Widoczna średnica przekroju to 130mm: Pytanko mam takowe - jak nadziewałaś ręcznie czy nadziewarką i jak ściśle, chodzi o kurczenie żołądków podczas parzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted December 28, 2010 Report Share Posted December 28, 2010 Widoczna średnica przekroju to 130mm: Pytanko mam takowe - jak nadziewałaś ręcznie czy nadziewarką i jak ściśle, chodzi o kurczenie żołądków podczas parzenia? Pis żołądek w trakcie wędzenia utracił swoje właściwości kurczenia się po odpowiednim obeschnięciu. Piszę to z mojego doświadczenia (mogę się mylić :wink: ) Ps. EAnno bardzo ładny wyrób :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 29, 2010 Author Report Share Posted December 29, 2010 jak nadziewałaś ręcznie czy nadziewarką i jak ściśle, chodzi o kurczenie żołądków podczas parzeniaNadziewałam ręcznie i nie naciągałam zbytnio żołądków, ponieważ w sumie było 4kg mięsa, więc do każdego swobodnie mieściło się te 2,1kg (z dodatkami). Niestety, niezbyt staranne upychanie zaowocowało szczeliną w środku wyrobu. Nie wiem jak w drugiej sztuce, bo była wydana i nie miałam okazji zapytać. Muszę przyznać nieskromnie, że kiełbaska jest super! Został mi jeszcze kawałek, który chcę przetrzymać do Sylwestra. Tak jak kątnice, również żołądek nadał wyrobowi charakterystyczny smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Tak jak kątnice, również żołądek nadał wyrobowi charakterystyczny smak. Jestem za :grin: , za stosowaniem naturalnych osłonek do domowych wyrobów. Trzeba będzie popracować nad tym więcej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.