KWOZ Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Witam, Jestem już po pierwszym wędzeniu. Wszystko odbyło się tak jak należy zgodnie ze sztuką i waszymi radami, które znajdują się na tym wspaniałym forum. Produkty wyszły bardzo smaczne.Mam jednak wątpliwość, która mnie nurtuje. Mistrz DZIADEK kiedy opisywał w jednym z wątków proces robienia swojej kiełbasy wspomniał o próbie smakowej i jakościowej polegającym na sparzeniu próbki kiełbasy. W opisie znalazła się informacja iż dobrze jest kiedy nie ma w tak sparzonej próbce kiełbasy wody. Co jeśli jednak woda się tam znajduje? Konsekwencją pierwszego pytania są kolejne - na które odpowiedzi będą, uważam bardzo pomocne dla nowicjuszy. Jak bardzo fakt występowania wody podczas próby smakowej i jakościowej wpływa nasz wyrób i czy należy bardzo się tym faktem martwić?Czy stosuje się jakieś odstępstwa w procesie wędzenia jeśli ten fakt zostanie stwierdzony?Czy są jakieś sposoby aby temu zaradzić - dodać do farszu coś co "zwiąże" wodę przed nabiciem we flaki? PozdrawiamKWOZ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 co "zwiąże" wodę przed nabiciem we flaki? Takim czymś jest tylko alkohol ..... ale szkoda troszkę ..... lepiej go zostaw na "po wędzeniu" albo "w czasie" .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Podaj dokładnie składniki (wszystkie) jakich użyłeś do robienia swej kiełbasy - również ilościowo. Jak ją robiłeś (sposób peklowania, mieszania itp.) Pamiętaj, że mięso w ponad 80% składa się z wody (+woda dodana). Podczas ogrzewania kiełbasy powinno się wydzielać nieco "mięsnego soku", składającego się również z wytopionego tłuszczu. Jeśli występuje w niewielkiej ilości, to po ostudzeniu kiełbas, wchłonie się w mięso, jeśli zaś jest go sporo, to zżeluje i zamieni się w galaretkę. Wytopiony tłuszcz zamieni się w smalec. Dlatego ważne jest przestrzeganie temperatur podczas wędzenia, jak i parzenia. Czy są jakieś sposoby aby temu zaradzić - dodać do farszu coś co "zwiąże" wodę przed nabiciem we flaki?Po co Ci robić nawodnione wędliny? Tego pełno jest w sklepach. Jesli dodasz tylko tyle wody ile przewiduje przepis, a mięso jest bez większych wad, nie będzie problemu. W każdym przepisie na kiełbasę jest nieco mięsa stanowiącego wiązanie dla składników farszu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KWOZ Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 Aby ukierunkować temat. Moje wyroby wyszły świetne ten problem mnie ominął. Jednakże czytając wypowiedzi Dziadka zacząłem się zastanawiać co należy zrobić gdyby taki stan rzeczy zaistniał Tworząc temat wyszedłem z założenia, że jeżeli czyni się taką próbę i wychodzi "źle" to są jakieś środki zaradcze, o których niestety na forum nikt jeszcze nie napisał. Pisząc o czymś co może związać wodę bardziej miałem na myśli, jak to czyni się podczas pieczenia ciast z mrożonymi owocami lub owocami z dużą ilością soków o dodaniu kaszy mannej lub innym znanym wam sposobie. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Próby smakowe przed dalsza produkcją mają głównie znaczenie w zakresie doboru poziomu słoności i smakowitości wyrobu (ilość dodanych przypraw). Nie robi się wędli bezpośrednio z zamrożonego mięsa (mam na mysli wyroby domowe), więc problem nadmiaru wody odpada. Może się to przytrafić jesli mięsą jest wadliwe lub dodamy jej zbyt wiele do farszu. Po to są jednak wypróbowane przepisy, by takich sytuacji uniknąć. W sytuacji awaryjnej można zawsze nieco zwiększyć dodatek mięsa ścięgnistego. Na pewno nie będzie zachodziła potrzeba dodawania Haminy lub innego badziewia wiążącego wodę. Tworząc temat wyszedłem z założenia, że jeżeli czyni się taką próbę i wychodzi "źle" to są jakieś środki zaradcze, o których niestety na forum nikt jeszcze nie napisał.Przestrzegając ściśle przepisów (wypróbowanych) zawartych na stronie i forum do takich sytuacji nie powinno dojść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts